Μουσείο Τυπογραφείας

“Μπαλάκι” οι ευθύνες για την καθαριότητα των παραδρόμων

Μεταξύ Δήμου – Περιφέρειας και ΟΑΚ

Λύματα διατρέχουν μια από τις γέφυρες που ενώνουν τους δύο παράπλευρους δρόμους καταλήγοντας στο πλάι δύο κατοικιών. Εικόνα αποκρουστική αλλά και επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων της περιοχής.Σε Περιφέρεια και Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) “πέταξε το μπαλάκι” ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν σε αρκετά σημεία των παράδρομων της Εθνικής Οδού στο νότιο μέτωπο της πόλης.

Στο μεταξύ, παρέμβαση για την αντιμετώπιση των λυμάτων που διατρέχουν μια από τις γέφυρες που ενώνουν τους δύο παράδρομους προανήγγειλε, μιλώντας στα «Χ.ν.», ο γενικός διευθυντής – διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ Κώστας Στεργιάννης.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο φωτογραφικός φακός των «Χ.ν.» πριν από λίγες ημέρες κατέγραψε εικόνες ντροπής κατά μήκος των παράδρομων της Εθνικής Οδού στις παρυφές της πόλης. Σκουπίδια, μπάζα, λύματα και ακαθαρσίες συνθέτουν ένα αποκρουστικό σκηνικό με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να αισθάνονται πολίτες β’ κατηγορίας.
Ερωτηθείς  για το θέμα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας άφησε αιχμές κατά της Περιφέρειας και του ΟΑΚ υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η καθαριότητα στα συγκεκριμένα σημεία δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου.
«Ο Δήμος Χανίων μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του δεν παραμελεί και δεν θεωρεί καμία δημοτική ενότητα ότι έχει λιγότερα δικαιώματα από άλλες περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει σχεδιασμός για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις μικρές ή μεγαλύτερες παντού», δήλωσε αρχικά και συνέχισε λέγοντας: «Επειδή τελευταία υπάρχει ένα ζήτημα σύγχυσης αρμοδιοτήτων πρέπει να σας πω ότι ιδιαίτερα στα θέματα της καθαριότητας ο Δήμος Χανίων πηγαίνει με συνέπεια σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχει αρμοδιότητα. Πολλές φορές, μάλιστα, επειδή υπάρχουν δυσκολίες στις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους ή της Περιφέρειας βοηθάει και λύνει θέματα και αυτές. Για παράδειγμα, καθαρίζει πολλές φορές σημεία που δεν είναι στην στενή αρμοδιότητα του Δήμου. Πρέπει, λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε: Ιδιαίτερα οι παράδρομοι (σ.σ. της εθνικής οδού) δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου αλλά πολλές φορές παρεμβαίνουμε. Θα θέλαμε κι εμείς να είναι καλύτερη η κατάσταση».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των λυμάτων που διατρέχουν μια από τις γέφυρες που ενώνουν τους δύο παράδρομους τα «Χ.ν.» απευθύνθηκαν στον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ Κ. Στεργιάννη, ο οποίος έκανε γνωστό ότι την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνει αυτοψία στον  χώρο για να προγραμματιστεί μια παρέμβαση.
«Συζητήθηκε με την Τεχνική Υπηρεσία το πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή. Η ΔΕΥΑΧ έκανε ένα δίκτυο, με ίδια μέσα, που έχει φτάσει στην περιοχή. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για να γίνει σύνδεση όλων των ακινήτων που είναι μέσα στο οικόπεδο και εξακολουθούν τα λύματα να τρέχουν σε κάποιους παράδρομους και να καταλήγουν σε δίκτυα ομβρίων, την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο η ΔΕΥΑΧ θα κάνει μια παρέμβαση για να κάνουμε προσωρινή είσοδο των λυμάτων σε ένα αγωγό ακαθάρτων και να συζητήσουμε με τον Δήμο πως μπορεί να γίνει εσωτερικό δίκτυο στον καταυλισμό (σ.σ. των Ρομά) για υπάρξει μια οριστική λύση».

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΛΑΔΙΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
DSC_0015Στο μεταξύ, εργασίες καθαρισμού του Κλαδισού ποταμού εκτελούν αυτές τις ημέρες Δήμος Χανίων και ΔΕΥΑΧ.
Τα μηχανήματα των Υπηρεσιών ξεκίνησαν να απομακρύνουν κλαδιά και αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα στο ποτάμι στο ύψος της γέφυρας του Βαμβακόπουλου. Οπως είχαν επισημάνει τα «Χ.ν.» σε πρόσφατο ρεπορτάζ τους η εικόνα που παρουσίαζε ο ποταμός παρέπεμπε σε ζούγκλα με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους περίοικους.
Αυτοψία στον χώρο των εργασιών πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Έτσι κι εμείς ως Δήμος Χανίων και ΔΕΥΑΧ φροντίζουμε πριν έρθουν οι πλημμύρες τον χειμώνα να καθαρίσουμε τον Κλαδισό σε ένα σημείο που είχε ιδιαίτερο πρόβλημα σύμφωνα με τις αναφορές πολιτών τις οποίες και λάβαμε υπόψη», δήλωσε ο κ. Βάμβουκας. Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε περίπου 1 εβδομάδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.