Μουσείο Τυπογραφείας

Μουρνιές – Μάχη της Κρήτης

Την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας, μάς θυμίζουν τα μνημεία πεσόντων και οι προτομές που συναντάμε σε κάθε περιοχή του Νομού. Αυτά τα μνημεία παρουσιάζει η στήλη “Μνημεία του Νομού Χανίων”, με τη βοήθεια του επί σειρά ετών συνεργάτη μας, Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.
Τη Μάχη της Κρήτης θυμίζει η μαρμάρινη πλάκα Αυστραλών βετεράνων που έχει τοποθετηθεί στις Μουρνιές.
Η πλάκα τοποθετήθηκε στη μνήμη του Ελληνοαυστραλού Τζέιμς Ζαμπέλη, που έπεσε μαχόμενος στην περιοχή κατά τη Μάχη της Κρήτης στις 24 Μαίου του 1941. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019.
Στην πλάκα αναγράφεται στα Αγγλικά και τα Ελληνικά:
«Ο οπλίτης Τζέιμς Ζαμπέλης είχε την τιμή να είναι ο μοναδικός Αυστραλός στρατιώτης Ελληνικής καταγωγής που υπηρέτησε και σκοτώθηκε κατά την Μάχη της Κρήτης το 1941. Σκοτώθηκε από Γερμανική αεροπορική επίθεση στις 24 του Μάη 1941 στο χωριό Μουρνιές μαζί με άλλους Αυστραλούς βετεράνους: λοχίας John Vincent, πολυβολητής Angus Kennedy, πολυβολητής Richard Mitchell και ο πολυβολητής Syndey Mitchell. Ας είναι αιωνια η μνήμη τους».
Επίσης, αναγράφεται ότι αυτή η πλάκα τοποθετήθηκε με την συμβολή της Τοπικής Κοινότητας Μουρνιών και του Δήμου Χανίων με την στήριξη του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης Μάχης της Κρήτης στην Μελβούρνη Αυστραλίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.