Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μουσικό ταξίδι στα χνάρια του Ελ Γκρέκο

Eνα μουσικό ταξίδι στα χνάρια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, με συνθέσεις από τις τρεις χώρες, όπου έζησε ο μεγάλος Κρητικός ζωγράφος, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν προχθές το βράδυ οι Χανιώτες κατά τη διάρκεια μουσικής παράστασης με τίτλο “Αναφορά στον Γκρέκο” που πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μόρο (Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων). Την εκδήλωση διοργάνωσαν και παράλληλα συμμετείχαν δύο εξαιρετικοί νέοι μουσικοί: ο Μιχάλης Χόιπελ στο βιολοντσέλο και ο Χανιώτης Μανώλης Αναστασάκης στην κιθάρα, ενώ αφηγητής ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλης Αεράκης.

Η μουσική σύμπραξη των δύο νέων μουσικών που διαπρέπουν στο εξωτερικό καθώς ο Μιχάλης Χόιπελ ζει στη Γερμανία και ο Μανώλης Αναστασάκης στην Αυστρία περιελάμβανε μουσικές από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Αφορμή για τη συγκεκριμένη παράσταση ήταν τα 400 χρόνια απ’ τον θάνατο του Ελ Γκρέκο. «Ετοιμάσαμε μια ιδιαίτερη παράσταση με κείμενα από τον Νίκο Καζαντζάκη και μουσικές από την Αναγέννηση, που προέρχονται από τις τρεις χώρες όπου έζησε ο Γκρέκο δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Επίσης περιελάμβανε δύο σύγχρονα έργα, εκ των οποίων το ένα έχει γράψει η κα Εφη Μαρκουλάκη», ανέφερε ο Μιχάλης Χόιπελ και πρόσθεσε: «Υπάρχει πάντα αυτό το δέος όταν αντικρίζει κάποιος τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το οποία εμπνέουν καλλιτεχνικά, διότι όσο κι αν διαφέρουν οι Τέχνες, όλες έχουν τον ίδιο σκοπό δηλαδή τον πνευματικό ανήφορο όπως έλεγε ο Καζαντζάκης. Ο Γκρέκο έχει για εμάς -ως καλλιτέχνες- μια ιδιαίτερη αξία, διότι όντας και οι δύο μουσικοί από την Ελλάδα, δημιουργούμε όμως στο εξωτερικό, εγώ στη Γερμανία και ο Μανώλης στην Αυστρία. Ετσι βλέπουμε τον Γκρέκο ως σύμβολο και πρωτεργάτη του καλλιτεχνικού δρόμου που ακολουθούμε και εμείς, αλλά και ως σύμβολο ενός ανθρώπου που αναγκάστηκε να ξενιτευτεί από την Ελλάδα για την Τέχνη του».

Ο Χανιώτης Μανώλης Αναστασάκης στην κλασική κιθάρα επεσήμανε την έννοια της ελευθερίας στην Τέχνη, το να ξεπερνά κανείς τα όριά του και να πολεμά τους φόβους του, όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης. «Ολες αυτές οι έννοιες αντικατοπτρίζονται στην Τέχνη της μουσικής που απαιτεί ελευθερία, ρίσκο αλλά και εσωτερική πειθαρχία», επεσήμανε ο Χανιώτης μουσικός που στα 18 έφυγε από τα Χανιά και εδώ και 12 χρόνια ζει στο εξωτερικό ενώ παράλληλα διδάσκει σε Κρατικό Ωδείο της Αυστρίας. Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλης Αεράκης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που συμμετείχε σε μία τόσο αξιόλογη εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν νέοι, εξαιρετικοί μουσικοί, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. «Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της, γιατί έχουμε σπουδαίους νέους μουσικούς και καλλιτέχνες, οι οποίοι αναχωρούν για το εξωτερικό είτε επειδή δεν τους χωρά αυτή η χώρα, δεν τους αξιοποιεί ή δεν τους αναγνωρίζει. Για εμένα είναι πολύ μεγάλη χαρά αυτή η συμμετοχή μου και εύχομαι στους νέους μουσικούς να μεγαλουργήσουν στο εξωτερικό και μία μέρα να επιστρέψουν στη χώρα μας», επεσήμανε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε πολυ για την κάλυψη της εκδήλωσης. Δυστυχώς υπάρχει ενα λάθος στο άρθρο σας. Η μουσική ήταν για βιολοντσέλο και κιθάρα, όχι κοντραμπάσο. Παρακαλώ αν μπορείτε να διορθώσετε αυτή τη λεπτομέρεια τουλάχιστον στο ηλεκτρονικό αρχείο.
    Ευχαριστώ
    Μιχάλης Χόιπελ, βιολοντσελίστας

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα