Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοσκοβισί ο “πολυπράγμων”

Συμπαθής εκ πρώτης εμφάνισης ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Πολλές φορές στις συνεντεύξεις του για την Ελλάδα μάς συνέχαιρε, που υπομέναμε τα φορολογικά μέτρα, αλλά μας συνιστούσε, να συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους πρωτοφανείς φόρους. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Ταυτόχρονα επαινούσε τον κ. Τσακαλώτο με τα καλύτερα λόγια. Κανείς, όμως, δεν τον ρώτησε, αν ένας Γάλλος υπ. Οικονομικών θα πρότεινε, ή θα εφάρμοζε τέτοια μέτρα για τον γαλλικό λαό. Ωστόσο οι Έλληνες δεν είναι κουτοί, να μην καταλαβαίνουν, ότι άμα ο κάθε Μοσκοβισί κολακεύει ένα δικό μας υπουργό, σίγουρα το κάνει, γιατί θέλει να γίνει η δουλειά του ή γιατί τον θεωρεί υπάλληλό του.
Η επίσκεψη Μακρόν έδειξε, όι οι Γάλλοι είναι “φίλοι” και στις κρίσιμες στιγμές ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια και μάς παραστέκονται. Στην περίοδο της κρίσεως είχαμε τον Σαρκοζί, που, μετά το βατερλώ του Γ.Α.Π. στους G20 στις Κάννες το Νοέμβ. 2011, μάς κράτησε στο ευρώ. Αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ τον Αύγουστο 2015, απέτρεψε τον Σόιμπλε, να ολοκληρώσει τα σχέδιά του για “Grexit”.
Ο Μοσκοβισί καταπιάνεται με περιπτώσεις, που θεωρούνται χαμένες, προσπαθώντας, όπως στην Ελλάδα, να τονώσει ένα είδος ανάπτυξης, ύστερα απ’ τα τρομακτικά μέτρα, που συνεχίζουν από το 2010 να επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία. Κάνει τον δήθεν πολέμιο της λιτότητας. Το ενδιαφέρον του όμως έχει διπλή ανάγνωση. Ηρθε στην Ελλάδα, να πει για την αδιανόητη καταστροφή των μνημονίων, που δεν συγκρίνεται ούτε με τις συνέπειες της ήττας ενός πολέμου. Ηρθε όμως και ως προστάτης μιας κατασκευαστικής εταιρείας Γαλλικών συμφερόντων, γνωστής από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και του μετρό. Το ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο Καστελίου Ηρακλείου. Οι προσπάθειές του, να κηρυχθεί έκπτωτος ο τελευταίος μειοδότης, έπεσε στο κενό, διότι είχε κατακυρωθεί εν τέλει ο διαγωνισμός ύστερα από δέκα συνεχείς παρατάσεις. Παρά ταύτα, πριν αναχωρήσει, αναγορεύτηκε απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως επίτιμος διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ τον Φεβρ. 2017 για «ό,τι καλό έκανε υπέρ της Ελλάδος»(!!), όπως και ο Φρανσουά Ολάντ τον Οκτώβριο 2015.
Ο κ. Μοσκοβισί τώρα αντελήφθη τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης; «Το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων» είναι η άποψή του. Πώς θα χαρακτηρισθεί, όμως, η πλήρης αφωνία του για τις κραυγαλέες αδυναμίες του Ευρωσυστήματος; Τίνων τις ανάγκες εξυπηρετούσε τότε που αποσιωπούσε το “μεγάλο σκάνδαλο”; Τους μεγαλοτραπεζίτες και τους κερδοσκόπους; Φαίνεται ότι τώρα ανακάλυψε το μέγεθος του προβλήματος και αντελήφθη, ότι το “ελληνικό πείραμα” στόχευε τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, κυρίως Ιταλία και Γαλλία, γι’ αυτό ανέπτυξε αυτή του την οξυδέρκεια και το ξέσπασμά του στο Διεθνές Οικ/κό φόρουμ του Κόμο. Και έγινε αυστηρός “βασιλικότερος του βασιλέως”, εναντίον των δανειστών.
Ποιος ο λόγος; Ιδού η απορία. Πώς θα χαρακτηρίσουμε τον κ. Μοσκοβισί και γιατί εμείς πρέπει, «να υπακούομεν εις τας υποδείξεις;». Ελπίζουμε να αποκτήσει κάποτε πολιτική βούληση, ώστε να μην επηρεάζεται από ξένες παρεμβάσεις και οι επισκέπτες της Ε.Ε. στη χώρα να περιορίζονται μόνο στα θεσμικά τους καθήκοντα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα