Μουσείο Τυπογραφείας

Moody’s : Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι πιστωτικά αρνητικό

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative) για την Ελλάδα, επειδή εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής της, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service.
Ο οίκος αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει ερωτηματικά για την ικανότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει μία ανανέωση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής στήριξης με την τρόικα, σε ένα πλαίσιο καθυστερημένων εκταμιεύσεων και φιλόδοξων σχεδίων για δαπάνες.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι πιθανόν μία περίπλοκη και μακρά διαδικασία, αναφέρει η έκθεση, καθώς οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι πιθανόν να αντιδράσουν στην κατάργηση μέτρων που είχαν ληφθεί στο παρελθόν, επειδή αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση για άρση των μέτρων λιτότητας και τη μείωση των προοπτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αυξήσει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης, ιδιαίτερα εν όψει των μεγάλων λήξεων εντόκων γραμματίων, αναφέρει ο Moody’s. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 20 δισ. ευρώ για το 2015, από τις οποίες τα 16 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμές μακροπρόθεσμου χρέους, κυρίως προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και άλλους επίσημους πιστωτές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί μεταξύ 7 και 8 δισ. ευρώ έως τώρα ή περίπου 5%, από το τέλος Νοεμβρίου 2014. «Με δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών, οι εκροές καταθέσεων είναι πιθανό να συνεχισθούν, τουλάχιστον έως ότου υπάρχει πιο καθαρό τοπίο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας», σημειώνει η έκθεση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.