Μουσείο Τυπογραφείας

Μονόδρομος τα Σ.Δ.Ι.Τ. για ανέγερση σχολείων σύμφωνα με τον Δήμο Χανίων

Δεν θα γίνει εμπορική εκμετάλλευση από τον ανάδοχο υποστηρίζει η δημοτική Αρχή

sxoleioΤη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθούν κυλικεία και άλλες υποδομές προς εμπορική εκμετάλλευση στον ανάδοχο του έργου κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ των 8 νέων σχολικών μονάδων και της ανακατασκευής του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, έδωσε ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Χανίων σε θέματα σχολικής στέγης Κώστας Μπροκαλάκης.
Παράλληλα, ο κ. Μπροκαλάκης απαντώντας στις αιτιάσεις περί μη αξιοποίησης άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, τόνισε ότι η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ήταν η μόνη που μπορούσε να δώσει λύση στο επιτακτικό πρόβλημα σχολικής στέγης καθώς τα χρήματα που προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ για υποδομές είναι ελάχιστα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Τα σχολεία που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν είναι τα εξής: 2ο Δημοτικό Ν. Κυδωνίας (Παρηγοριά), 2ο Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας (Κλαδισός), 2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου (Καθιανά), 4ο Γυμνάσιο Χανίων (Καλυκά), 18ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο (Λίμνη Τσόντου), 11ο Νηπιαγωγείο ΣΟΔΥ, Δημοτικό Σχολείο Χωραφακίων, Νηπιαγωγείο Περιβολίων.
Σε ό,τι αφορά το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας προβλέπεται ο συνολικός επανασχεδιασμός του χώρου με τη διαμόρφωση ήπιων αθλητικών υποδομών και την ενοποίηση του πάρκου με τον Δημοτικό Κήπο.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ

Ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Χανίων για θέματα σχολικής στέγης Κώστας Μπροκαλάκης

Ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Χανίων για θέματα σχολικής στέγης Κώστας Μπροκαλάκης

Οπως διευκρίνισε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο κ. Μπροκαλάκης ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ (38 εκατ. ευρώ για τα σχολεία και 2 εκατ. ευρώ για το πάρκο). Ο ανάδοχος που θα προκύψει έπειτα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό θα αναλάβει τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση, την καθαριότητα και τη φύλαξη των νέων δομών για συνολικά 27 χρόνια. Το έργο θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί τα πρώτα 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Επίσης, ο ανάδοχος αναλαμβάνει και τον εξοπλισμό των σχολείων ενώ δεσμεύεται πέρα από την καθημερινή συντήρηση των υποδομών και για την πραγματοποίηση μιας “βαριάς” συντήρησης -κυρίως ως προς τα ηλεκτρομηχανολογικά μέρη- μέσα στην 25ετία.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση ο κ. Μπροκαλάκης ξεκαθάρισε ότι «ο Δήμος δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί καθόλου οικονομικά. Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του ανάδοχου και τραπεζικό δανεισμό που θα κάνει ο ίδιος». Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του ανάδοχου αυτή θα γίνει μέσω πληρωμών διαθεσιμότητας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Το δε ποσό θα αποπληρωθεί μέσα στο χρονικό διάστημα των 25 χρόνων. Επίσης, ο διαγωνισμός προβλέπει ρήτρες ώστε αν δεν ικανοποιούνται μέσα στην 25ετία οι όροι της σύμβασης να περικόπτονται ανάλογα ποσά από την πληρωμή του ανάδοχου.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Ερωτηθείς ο κ. Μπροκαλάκης για το αν ο ανάδοχος θα μπορεί να εκμεταλλεύεται εμπορικά τις υποδομές που θα κατασκευάσει απάντησε η συγκεκριμένη μορφή ΣΔΙΤ ανήκει στα μη ανταποδοτικά. «Δεν πρόκειται δηλαδή ούτε να εκμεταλλευτεί ο ανάδοχος τα κυλικεία ούτε τις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Η διαχείριση αυτών των χώρων θα γίνεται από τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Χανίων. Το μόνο έσοδο του ανάδοχου θα είναι οι πληρωμές διαθεσιμότητας».
Συνεχίζοντας ο κ. Μπροκαλάκης τόνισε ότι η μέθοδος των ΣΔΙΤ είναι η μόνη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων καθώς το ΕΣΠΑ δίνει ελάχιστα λεφτά για υποδομές. «Αν συζητούσαμε για ένα σχολείο πιθανόν να μπορούσε να μπει στο ΕΣΠΑ. Αλλά όταν συζητάμε για 8 σχολεία και 38 εκατ. δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν από άλλη πηγή χρηματοδότησης», ανέφερε ενώ υπογράμμισε ότι συγχρόνως ο Δήμος απαλλάσσεται από το κόστος συντήρησης των σχολείων αυτών για πολλά χρόνια.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ
Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή της για τις παραπάνω εξελίξεις εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων. «Με την απόφαση αυτή γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για να λυθούν οριστικά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σε υποδομές σχολικής στέγης στο Δήμο μας, κυρίως στις περιαστικές περιοχές, καθώς όπως είναι γνωστό οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών, με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες μαθητών και εκπαιδευτικών να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Ένωση στην ανακοίνωσή της, ενώ εκφράζει την ευχή να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.