Μουσείο Τυπογραφείας

Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Χρυσοπηγή

Το ποσό των 1.655.000 εκ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και του άξονα “Ενίσχυσης της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Συνοχής στην Κρήτη” για την αποπεράτωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων “Παναγιά η Γοργουπήκοος” της Ι.Μ. Χρυσοπής.
Η εισήγηση θα γίνει σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Αποστόλη Βουλγαράκη και αναμένεται να εγκριθεί.
Σκοπός της μονάδας όπως αναφέρεται στην εισήγηση είναι η περίθαλψη ηλικιωμένων γυναικών δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν, που δεν επιθυμούν να διαμένουν μόνες και αναζητούν ένα περιβάλλον πνευματικής συντροφικότητας.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κτήριο είναι απέναντι από το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής, είναι διώροφο με συνολικό εμβαδό 2.241 τετραγωνικά μέτρα. Το κτήριο ξεκίνησε να κτίζεται τη δεκαετία του ΄90 χωρίς όμως να αποπερατωθεί.
Όπως εξηγεί ο κ. Βουλγαράκης στην εισήγηση του «το κτήριο λόγω του ότι δεν λειτουργεί και βρίσκεται σε σχετικά απομονωμένη θέση έχει δεχθεί κατά καιρούς βανδαλισμούς στους εσωτερικούς χώρους του ενώ έχει αφεθεί απροστάτευτο στα καιρικά φαινόμενα για μεγάλο διάστημα. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την κλοπή και φθορά του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, την φθορά και την καταστροφή θυρών και εξοπλισμού των δωματίων καθώς και του εξοπλισμού των λουτρών. Με το παρόν έργο προβλέπεται να εκτελεστούν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στο κτήριο, εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης, κλιματισμού, αερισμού, πυροπροστασίας, ανελκυστήριων κα.
Εκτός από τα 1.655.000 εκ. ευρώ για τις κτηριακές υποδομές, προβλέπονται και τρία υποέργα:
•  Για την προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού, γραφείων δωματίων (67.921 ευρώ).
•  Για την προμήθεια και εγκατάσταση μαγειρίων 43.519 ευρώ.
•  Προμήθεια εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 21.398 ευρώ.
Για να προχωρήσει το έργο θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση και πέρα από το Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτείται η σύμφωνη άποψη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου και του ηγουμενοσυμβούλιου της Ι.Μ. Χρυσοπηγής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.