Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοχλός ανάπτυξης οι Συνεταιριστικές Τράπεζες

Επισημάνσεις σε συνέδριο στην Αθήνα

18Ο κομβικός αναπτυξιακός ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών για την ελληνική οικονομία, βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα οι «Συνεταιριστικές Τράπεζες στη νέα εποχή».

«Δική μας πεποίθηση είναι ότι οι συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όχι μόνο δεν είναι υπολείμματα του παρελθόντος, αλλά συνιστούν πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο.
«Διατυπώνονται απόψεις όχι μόνο λανθασμένες, αλλά και παράλογες για δήθεν “μη χρησιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών”, όταν έχουμε συνθήκες υπερσυγκέντρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και γνωρίζουμε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων» πρόσθεσε.
Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «δημιουργούμε έναν ευρύτερο προνομιακό χώρο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων κ.ά. Καθώς υλοποιούμε και εμπλουτίζουμε την αναπτυξιακή στρατηγική, βασικός πυλώνας της θα είναι αυτό που ονομάζουμε “παράλληλο σύστημα χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων”. Αυτό αποτελείται από τις συνεταιριστικές τράπεζες, τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και την Αναπτυξιακή Τράπεζα».
Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, Hervé Guider τόνισε ότι διαπιστώνεται, πιο πολύ από ποτέ, η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας.
Στην ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αποφυγή αποκλεισμών από το πιστωτικό σύστημα των μικρότερων επιχειρηματικών μονάδων και στην προώθηση της συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς.
Για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον ρόλο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΕΤΕΑΝ μίλησε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, Αντώνης Γεωργακάκης, ενώ στην περιφερειακή ανάπτυξη και τον ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης.
To συνέδριο ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της επόμενης μέρας, στο οποίο μετείχαν, εκτός του κ. Μυρτάκη, ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, ο β’ αντιπρόεδρος της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Αναστάσιος Λάππας, ο γραμματέας της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Κωνσταντίνος Ζωνίδης, ο ταμίας της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Γέωργιος Μπούκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.