Μουσείο Τυπογραφείας

Μνήμη ηρώων

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πεσόντων στον Αλικιανό και το Κοντομαρί του Δήμου Πλατανιά πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί, στο πλαίσιο του εορτασμού της 78ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης.


ΣΤΟΝ ΑΛΙΚΙΑΝΟ 
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία και το καθιερωμένο μνημόσυνο στη μνήμη των Πεσόντων κατά τη Μάχη της Κρήτης που τελέσθηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στον Αλικιανό, ακολούθησε  στον αύλειο χώρο του στο μνημείο επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί, ομιλία, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος απ’ όλους.
Στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «στον χώρο αυτό έγιναν οι εκτελέσεις των πατριωτών κατά την διάρκεια της Μάχης της Κρήτη».
Ο ίδιος αναφερόμενος στο Κοντομαρί, υπογράμμισε ότι «πετύχαμε μετά από πολλές προσπάθειες να υπογραφεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα και να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 2 Απριλίου 2019 με αριθ. φύλλου 54 όπου αναγνωρίζονται στο Νομό μας ως μαρτυρικά χωριά ο Καλλικράτης στα Σφακιά και το Κοντομαρί στον Δήμο Πλατανιά. Έτσι, λοιπόν, ήρθε μια δικαίωση με την αναγνώριση της ιστορικής τους σημασίας».
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο κ. Εμμανουήλ Νικολακάκης επισημαίνοντας ότι «με πρωτοβουλία της Πατριωτικής Ένωσης Κυδωνίας, ψυχή της οποίας ήταν ο αείμνηστος  Γεώργιος Δημητρίου Καψωμένος και βέβαια με τους συνεργάτες που είχε, έγινε η ανέγερση αυτού του μνημείου…».
Ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος δάσκαλος Πέτρος Πανηγυράκης ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ της ψυχής μας στους 42 νεκρούς μάρτυρες, που έπεσαν σ’ αυτόν εδώ τον ιερό, αγιασμένο χώρο του Τιμίου Σταυρού στον Αλικιανό. Η αυλαία των εκτελέσεων εις βάρος του άμαχου πληθυσμού και των αμυνόμενων κατοίκων της Κρήτης, άνοιξε με την πτώση των αλεξιπτωτιστών και έκλεισε με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής με τη λήξη το πολέμου». Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε: « Η σεμνή σημερινή τελετή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των αδικοχαμένων μαρτύρων πατριωτών, συγχωριανών και άλλων που τυχαία βρέθηκαν εδώ στον Αλικιανό την ημέρα εκείνη και άνανδρα εκτελέστηκαν. Μεταξύ εκείνων της 2-6-1941 ήταν και ο αναγραφόμενος 41ος μάρτυρας Δημήτριος Τίτου Πανηγυράκης από τα Χανιά με καταγωγή από το Παιδοχώρι Αποκορώνου…».

ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ
Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού τελέστηκε στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Κοντομαρί η επιμνημόσυνη δέηση παρουσία πολιτικών Αρχών αρκετού κόσμου και ομάδας ριζιτών που τραγούδησαν μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ριζίτικα τραγούδια.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης και ο κ. Δημήτρης Ανθούσης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης.  Ο κ. Μπαλωμενάκης επισήμανε ότι «η Ελληνική Βουλή μετά από πολλά χρόνια και πολλές προσπάθειες ψήφισε εντολή με την οποιαδήποτε κυβέρνηση να αρχίσει επίσημα σύμφωνα με τα παγκόσμια διπλωματικά δεδομένα την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων…».   Ο κ. Ανθούσης τόνισε την ανάγκη  «να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Το αίμα των συντοπιτών μας που ενέπνευσε μια εποποιία της Εθνικής Αντίστασης να βρει την ουσιαστική και πλήρη δικαίωση. Σαφώς η αναγνώριση του Κοντομαρί ως μαρτυρικού χωριού είναι το πρώτο βήμα, οι Γερμανικές αποζημιώσεις είναι το δεύτερο, αλλά και το τσάκισμα του φασισμού και του ναζισμού που πάει δυστυχώς να σηκώσει κεφάλι στην Ευρώπη είναι το τρίτο…».   Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος με δήλωση του στα «Χ.ν.» υπογράμμισε ότι «ασφαλώς η απόδοση τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν για την ελευθερία αυτού του τόπου, τη ζωή τους, είναι δεδομένο, πρέπει να γίνεται αλλά θέλω να πιστεύω ότι σημαντικότερο είναι να μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές τον ηρωισμό και την αποφασιστικότητα προκειμένου να διεκδικούν, να συντηρούν και να αγωνίζονται για ιδανικά. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή η οποία μπορεί να γίνει σε αυτούς τους ανθρώπους».
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη η οποία μέσα από μια μακροσκελή αναφορά στα ιστορικά θλιβερά γεγονότα της περιόδου εκείνης υπογράμμισε: « Μάιος  1941. Με την έναρξη της αεραποβατικής επιχείρησης στην Κρήτη, οι αλεξιπτωτιστές του 3ου Τάγματος της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ προσγειώθηκαν στα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε. Οι εισβολείς αντιμετωπίστηκαν από άνδρες του Νεοζηλανδικού στρατού (21ο και 22ο Τάγμα) και από ντόπιους πολίτες, που έφεραν από πρωτόγονα έως απηρχαιωμένα όπλα. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με απρόσμενα ισχυρή αντίσταση και υπέστησαν μεγάλες απώλειες… Στις 2 Ιουνίου 1941, τέσσερα φορτηγά γεμάτα με Γερμανούς αλεξιπτωτιστές από το 3ο Τάγμα του 1ου αερομεταφερόμενουΣυντάγματος της Λουφτβάφφε, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Χόρστ Τρέμπες, περικύκλωσαν το Κοντομαρί. Ο Τρέμπες, πρώην μέλος της Χιτλερικής νεολαίας, ήταν ο ανώτερος αξιωματικός του Τάγματος που είχε επιβιώσει της μάχης αλώβητος…. Οι όμηροι οδηγήθηκαν στους παρακείμενους ελαιώνες, όπου οι Γερμανοί έστησαν τη γραμμή του θανάτου και ακολουθώντας το πρόσταγμα του υπολοχαγού Τρέμπες, σκόπευαν και ακολούθως εκτέλεσαν τους άνδρες που είχαν απέναντι τους…».

Μνήμες στην Κάντανο από το Ολοκαύτωμα
Η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Καντάνου τιμάται σήμερα στις 11 π.μ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως της Καντάνου και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Καντάνου. Στη συνέχεια, στις 12 μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καντάνου χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου Αντώνιος Περράκης, θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία για τα γεγονότα και ρίζίτικο τραγούδι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Καντανία”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.