Μουσείο Τυπογραφείας

Μνήμη ηρώων

Μνήμη ηρώων χθες στην Ανώπολη Σφακίων όπου εορτάστηκε η Επανάσταση του 1770 μαζί με τον εμπνευστή της ήρωα Δασκαλογιάννη.
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ανώπολης, ακολούθησε το καθιερωμένο μνημόσυνο στη μνήμη του πρωτεργάτη της Επανάστασης και όλων των πεσόντων σε αυτή.
Αμέσως μετά και με την παρουσία αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών Αρχών, πρώην βουλευτή, εκπροσώπων σωμάτων ασφαλείας, φορέων, συλλόγων και αρκετού κόσμου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πλατείας Ανωπόλεως με την προτομή του ήρωα των Σφακίων Δασκαλογιάννη για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Αποστόλη Βουλγαράκη και τον οικοδεσπότη δήμαρχο Σφακίων Γιάννη Ζερβό.
«Ο Δασκαλογιάννης έγραψε μια ακόμη λαμπρή σελίδα στο βιβλίο της Ιστορίας αυτού του τόπου, στο βιβλίο της Ελληνικής Ιστορίας. Κι εμείς κάθε χρόνο, εδώ, στην Ανώπολη ζωντανεύουμε τη μνήμη του, μαζί και τη μνήμη των Σφακιανών συμπολεμιστών του, νιώθοντας συγκίνηση, περηφάνια και βαθύ το αίσθημα της ευθύνης να φανούμε αντάξιοι της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας που μας χάρισαν με τη θυσία τους», σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης,.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σφακίων τόνισε: «Ποτέ άλλοτε στα χρονικά των κρητικών επαναστάσεων μια επανάσταση δεν ταυτίστηκε τόσο πολύ με ένα πρόσωπο και ποτέ ένας ζωντανός θρύλος δεν συνδέθηκε τόσο πολύ με ένα γενικευμένο ξεσηκωμό όσο ο Ιωάννης Βλάχος ο λεγόμενος Δασκαλογιάννης. Γι’ αυτό και η επανάσταση του 1770 καθιερώθηκε να αναφέρεται στην ιστοριογραφία ως η επανάσταση του Δασκαλογιάννη, πράγμα μοναδικό στη μακραίωνη επαναστατική διαδρομή της Κρήτης, γιατί ο Σφακιανός ήρωας ήταν η σπίθα που πρώτη άναψε και τελευταία έσβησε τον αιματηρό αγώνα».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δικηγόρος Χανίων Μανούσος Κονταράκης ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς τα ιστορικά γεγονότα της ελπιδοφόρας αιματηρής Επανάστασης υπογραμμίζοντας:
«Αυτός ο τόπος που σήμερα βρισκόμαστε έχει το προνόμιο να έχει πολλούς ήρωες. Ανθρώπους της καθημερινότητας που μέσα από το ενσυνείδητο βρασμό του οδυνηρού τους θανάτου, υψώθηκαν περίλαμπροι διαλαλητές της ελευθερίας. Ο μεγαλύτερος απ’ όλους είναι ο Δασκαλογιάννης.
Ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης, ήταν γέννημα θρέμμα της Ανώπολης Σφακίων, η οποία μέχρι σήμερα περισώζει το όνομά της από τα αρχαία χρόνια, όπως και η γειτονική Αράδαινα».
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών, πεντοζάλι από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Τα Σφακιά» και η εκδήλωση έληξε με πλουσιοπάροχο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων σε παρακείμενη της πλατείας ταβέρνας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.