Μουσείο Τυπογραφείας

Μνήμη ηρώων

Στο επιβλητικό Μνημείο Πεσόντων στην κορυφή του λοφίσκου εντός του στρατοπέδου “Ταξιάρχου Ραπτοπούλου” στην Αγιά, τελέστηκε χθες το πρωί επιμνημόσυνη δέηση παρουσία στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων και κατοίκων της περιοχής τιμώντας την μνήμη των πεσόντων της Μάχης της Κρήτης.
Aκολούθησαν, ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα από τον συνταγματάρχη πυροβολικού, Χρήστο Παπαντωνίου, καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών και άγημα που είχε παραταχθεί και τραγουδήθηκαν ριζίτικα από παρέα του παραδοσιακού Συλλόγου “ΕΤΕΟΚΡΗΤΕΣ”, για να κλείσει η εκδήλωση  με κέρασμα που παρέθεσε η μονάδα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιάς. Λεπτομερέστατη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα έκανε ο συνταγματάρχης πυροβολικού κ.  Παπαντωνίου, ο οποίος μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι στη συγκεκριμένη τοποθεσία  «πριν από 77 χρόνια, τον Μάιο του 1941 κατά την Μάχη της Κρήτης – εξελίχθηκαν μερικές από τις πιο φονικές συγκρούσεις μεταξύ των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που υπερασπιζόταν το νησί και των γερμανικών δυνάμεων εισβολής».

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σήμερα Τετάρτη 16 Μαίου θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμης στις 6.30 μ.μ. στο Μνημείο Πεσόντων Νεοχωριτών δίπλα από το Κολυμβητήριο Χανίων, προκειμένου να τιμηθούν οι 105 Νεοχωρίτες που θυσιάστηκαν επί Γερμανικής κατοχής.
•Σήμερα επίσης στις 8 μ.μ.  ξαναπροβάλλεται  στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η ταινία: “Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944” με  ελεύθερη είσοδο.
•Αύριο Πέμπτη εκδηλώσεις εκδηλώσεις θα γίνουν στο Κολυμπάρι: στις 11 π.μ. στο Μνημείο Ευελπίδων και στις 12 το μεσημέρι στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Επίσης, ο Δήμος Πλατανιά, οι Τοπικοί Φορείς της Δημοτικής Κοινότητας Πλατανιά και οι Χορευτικοί Σύλλογοι του Νομού Χανίων,  οργανώνουν την Πέμπτη παρέλαση των Χορευτικών Συλλόγων του Νομού στην πλατεία του Πλατανιά. Η εκδήλωση περιλαμβάνει στις 5.30 μ.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημειακό χώρου του Αγίου Δημήτριου, στον Πάνω Πλατανιά και στις 6.30 μ.μ. εναρξη παρέλασης των Χορευτικών Συλλόγων  στην πλατεία του Πλατανιά.

ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ
Στο μεταξύ, ο Δήμος Κισσάμου καλεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης την Δευτέρα στις 21 Μαΐου στις 7 μ.μ. στο νέο χώρο του “Πάρκου Πεσόντων Κισσάμου Μάχης Κρήτης” στον κόμβο Καλεργιανών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.