Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μνημείο… αδιαφορίας

Σε τροχιά εγκατάλειψης συνεχίζουν να βρίσκονται τα κτήρια, συνολικού εμβαδού 3.500 τ.μ., του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων που κρίθηκαν ακατάλληλα έπειτα από τον σεισμό που είχε σημειωθεί πριν από 6 ολόκληρα χρόνια.
Η  κατάσταση του κτίσματος επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο καθώς η Πολιτεία εξακολουθεί να αδιαφορεί για την επισκευή του, ενώ την ίδια στιγμή τα 23 παιδιά που φιλοξενούνται στο Παράρτημα είναι αναγκασμένα να «στοιβάζονται» στο παλιό -και κατά πολύ μικρότερο- οίκημα του 19ου αιώνα.

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τον σεισμό τον Οκτώβριο του 2013 κλιμάκιο του τμήματος Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών είχε πραγματοποιήσει αυτοψία χαρακτηρίζοντας το κτήριο «κίτρινο», δηλαδή μη λειτουργικό αλλά επισκευάσιμο.
Στη συνέχεια ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) εκπόνησε δωρεάν μια μελέτη για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτηρίου εκτιμώντας το συνολικό κόστος σε 246.000 ευρώ. Η μελέτη όμως τότε δεν έγινε δεκτή από το Υπουργείο και η Διοίκηση του Παραρτήματος πλήρωσε για την εκπόνηση νέας μελέτης σε ιδιώτη μηχανικό. Σύμφωνα με αυτή το κόστος της επισκευής εκτιμήθηκε στις 100.000 ευρώ.  Ούτε όμως αυτή τη φορά το Υπουργείο έδωσε το «πράσινο φως», αφού στην απάντηση που έδωσε -πάνω από 1 χρόνο αργότερα, όπως καταγράφεται σε σχετικό ρεπορτάζ των «Χ.ν.» στις 12 Ιουλίου 2018 με τίτλο «Κτήριο φάντασμα το Παράρτημα Παιδιών και Νέων Χανίων»- ζήτησε την τροποποίηση της μελέτης, όπως και έγινε από την τότε Διοίκηση του Παραρτήματος. Έκτοτε, τους 15 μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή αντίδραση από το Υπουργείο.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ
Στο μεταξύ, η κατάσταση των κτηρίων που «πληγώθηκαν» από τον σεισμό έχει χειροτερεύσει δραματικά λόγω της υγρασίας. Ο κίνδυνος να υπάρξει κάποια κατάρρευση είναι ρεαλιστικός, ενώ μέσα σ’ αυτό το διάστημα έχουν καταγραφεί παραβιάσεις στο εγκαταλελειμμένο κτήριο από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το Παράρτημα και οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την πλημμελή φύλαξη του χώρου.
Η επιδείνωση της στατικής επάρκειας του κτηρίου είναι πολύ πιθανό να απαιτήσει επικαιροποίηση της μελέτης. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Χανίων έχει εκφράση της βούληση να συμβάλει με την Τεχνική του Υπηρεσία.
Η ανάγκη για επισκευή του κτηρίου φαντάζει επιτακτική. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως στο κτίσμα των 3.500 τμ φιλοξενούνταν πριν από τον σεισμό το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, 16 κοιτώνες, μαγειρεία, τραπεζαρία, εργαστήρια κεραμικής, ξυλουργικής και ραπτικής, πλυντήρια και 16 αίθουσες διδασκαλίας. Πλέον, αφού κρίθηκαν ακατάλληλα τα κτήρια, οι δραστηριότητες των παιδιών στριμώχνονται αναγκαστικά στο παλιό κτήριο του 1840, ενώ η υποστήριξη των παιδιών γίνεται μετ’ εμποδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί δέχονται τα παιδιά στην… καμπίνα προβολών της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων αφού δεν υπάρχει κανένας άλλος διαθέσιμος, ασφαλής χώρος.
Το πιο σοβαρό όμως είναι πως, λόγω της έλλειψης χώρου, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων δεν έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει νέα αιτήματα (τα οποία είναι πολλά και συνεχή) για τη φιλοξενία παιδιών που έχουν ανάγκη από καθημερινή κοινωνική, ψυχολογική και υλική στήριξη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα