Μουσείο Τυπογραφείας

Μείωση κρατήσεων

TOURISTES - KRATHSEISΚατακόρυφη μείωση στις νέες κρατήσεις, αλλά όχι ακυρώσεις όσων κρατήσεων έχουν ήδη γίνει, παρατηρούνται στον τομέα του τουρισμού στα Χανιά μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης οι κρατήσεις που είχαν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα εξυπηρετούνται κανονικά και χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, “παγωμένες” εμφανίζονται οι νέες κρατήσεις λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα. «Oποιες κρατήσεις είχαν γίνει, συνεχίζουν και υπάρχουν και πράγματι γίνεται μια προσπάθεια από όλους ο κόσμος να περάσει καλά και όντως περνάει καλά. Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι δεν μπαίνουν νέες κρατήσεις για τον μήνα που τρέχει και τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο κ. Γιαννούλης και συμπλήρωσε ότι «σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ο αριθμός των νέων κρατήσεων που μπαίνει είναι 90% και κάτω».

Ερωτηθείς για το τα μηνύματα που λαμβάνουν οι ξενοδόχοι από το εξωτερικό ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει επηρεάσει πολύ τη στάση των τουριστών και όσων θα ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. «Οσα ακούγονται για την Ελλάδα και την οικονομία μας, το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει συμφωνία, έχουν επηρεάσει πάρα πολύ», σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των τουριστών μετά το κλείσιμο των τραπεζών και το capital controls επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που έχει από την αγορά και η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της, αναφέρει πως «σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώνουμε από τα μέλη μας δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα. Αλλωστε η πλειοψηφία των πελατών μας που έχουν κάνει κρατήσεις έχουν ήδη κλείσει τις πτήσεις τους». Ωστόσο, όπως τονίζει, αυτό που παρατηρείται είναι ότι «έχει μειωθεί ο ρυθμός των κρατήσεων και αυτό μας ανησυχεί καθώς οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος είναι η καρδιά του τουρισμού».

Σε επικοινωνία που είχαν τα “Χ.Ν.” με τον πρόεδρο της Ενωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων, ο κ. Γιάννης Κουκουράκης υπογράμμισε ότι οι ακυρώσεις είναι ελάχιστες αλλά υπάρχει τεράστια πτώση νέων κρατήσεων. «Η αβεβαιότητα επηρεάζει καθοριστικά και αυτά είναι τα μηνύματα πανελλαδικά που έχουμε. Πιστεύουμε δε ότι αυτό θα κρατήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση», δήλωσε, ενώ υποστήριξε ότι η μεγάλη δημοσιότητα που δίνεται στα προβλήματα επιδρά αρνητικά στους ξένους που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. «Είναι μια δύσκολη στιγμή για τον τουρισμό και την Ελλάδα γενικά. Πιστεύω ότι πρέπει να κρατάμε πιο χαμηλούς τόνους γιατί φοβάται ο κόσμος και αυτό είναι εις βάρος μας», σχολίασε.

“ΚΡΑΤΑΕΙ” Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι «η κατάσταση σώζεται αν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες» εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, τονίζοντας ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία και οι επαγγελματίες “κρατάνε” ακόμα τις δυνάμεις τους. «Μέχρι σήμερα ο υψηλός επαγγελματισμός των ξενοδόχων του νησιού βοήθησε να μην υπάρξουν προβλήματα», σημείωσε, ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας. «Τα εμβάσματα των διεθνών πρακτόρων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επιχειρηματίες και παραμένουν μπλοκαρισμένα. Εάν οι τράπεζες δεν ανοίξουν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των κεφαλαίων», επεσήμανε, ενώ σε ό,τι αφορά τις προμήθειες ανάφερε ότι «οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επάρκεια για 40 περίπου μέρες». Για τις κρατήσεις τόνισε ότι «μπορεί τώρα να υπάρχει ένα πάγωμα και πλέον οι νέες κρατήσεις αυτή τη στιγμή να είναι ελάχιστες», αλλά «η κατάσταση σώζεται εάν υπάρξει ομαλοποίηση των συνθηκών».

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης ανέφερε ότι «μέχρι τώρα ο ελληνικός τουρισμός κράτησε» και πρόσθεσε ότι θα ήταν θετική για τον κλάδο μία συμφωνία με τους θεσμούς. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανάφερε ότι ο «εσωτερικός τουρισμός είναι που παρουσιάζει το πλήγμα». «Με την υπάρχουσα ανασφάλεια των Ελλήνων, οι κλειστές τράπεζες ήταν το κερασάκι στην τούρτα», δήλωσε. «Με τον εξωτερικό τουρισμό όλα είναι ήρεμα, όλα είναι όπως πριν», πρόσθεσε, αναφέροντας επίσης ότι τόσο στην Κεφαλονιά όσο και σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο, και γενικότερα σε όλα τα Ιόνια νησιά δεν υπάρχουν ουρές στα ΑΤΜ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.