Μουσείο Τυπογραφείας

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου

eliaaaaaΜειωμένη -εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών- αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου τη φετινή ελαιοκομική περίοδο και στην Κρήτη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.
Την ίδια ώρα, προβληματισμένος εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) από τις αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη στο θέμα της δακοκτονίας καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., Νίκος Μιχελάκης επισημαίνει ότι η παραγωγή του 2018-2019 αναμένεται να είναι 66.000 τόνοι στην Κρήτη

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., Νίκος Μιχελάκης επισημαίνει ότι η παραγωγή του 2018-2019 αναμένεται να είναι 66.000 τόνοι στην Κρήτη

Σε σχέση με την παραγωγή ελαιολάδου, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, επισημαίνει ότι η παραγωγή του 2018 – 2019 αναμένεται, τελικά, να είναι 66.000 τόνοι στην Κρήτη. Ο μέσος όρος των τελευταίων 5 – 6 ετών είναι 74.000 τόνοι: χρονιές που έγιναν ζημιές από καιρικές συνθήκες. Από αυτές τις χρονιές ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε το 2013 – 2014 καθώς η παραγωγή ήταν 25.000 τόνους».
Ο κ. Μιχελάκης εξήγησε επίσης ότι ο μέσος όρος της Κρήτης της προηγούμενης δεκαετίας ήταν 120.000 τόνοι και υπογράμμισε πως η «επόμενη παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά καλή αν δεν συμβούν ακραίες καιρικές συνθήκες».
Πάντως, για φέτος η παραγωγή προβλεπόταν υψηλή μόνο στην Ισπανία και μειωμένη σε Ιταλία  Ελλάδα.

Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Για το θέμα της δακοκτονίας, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «ο ΣΕΔΗΚ είχε κάνει υπόμνημα για  ριζική λύση» και ότι ο ΣΕΔΗΚ θεωρεί ότι «θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αναδιοργάνωση με την ίδρυση νέου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου το οποίο θα έχει πλήρη αρμοδιότητα, επιστημονική, διοικητική και οικονομική για τα θέματα της δακοκτονίας. Γιατί σήμερα η κατάσταση είναι συγκεχυμένη».
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ σημειώνει ακόμη ότι «ο Υπουργός πήρε το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ αλλά με τις ανακοινώσεις του δείχνει ότι αρκείται προς το παρόν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις για προβλήματα που είχαν ανακύψει τα προηγούμενα χρόνια και όχι για ριζική λύση. Το Υπουργείο είχε ανακοινώσει με δελτίο Τύπου στις 23 Ιανουαρίου ότι προχωρά στην προετοιμασία νέου νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία το οποίο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έδιδε προς διαβούλευση. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και εύλογα δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα αν  αυτό οφείλεται σε καθυστέρηση ή σε πλήρη εγκατάλειψη της ιδεάς».

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ
Στο μεταξύ, σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση της παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου σε κάποιες περιοχές και περιπτώσεις θα αγγίξει το 50% σε σχέση με πέρυσι.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης «η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους ελαιολάδου».
Οσο για τους λόγους, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην κόπωση των δένδρων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΤΕΛ «στην Ελλάδα δεν έγινε σωστή καταπολέμηση του δάκου την περασμένη χρονιά με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν αρκετά από τα ελαιόδεντρα» και προσθέτει ότι η ποιότητα μπορεί να προστατευθεί αλλά και να βελτιωθεί «εάν και εφόσον η δακοκτονία γίνει στο σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο, κάτι που δεν έγινε πέρυσι».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ θεωρεί ότι η εξαγωγή τυποποιημένου επώνυμου προϊόντος έχει δυνατότητες να προχωρήσει, διότι τα τελευταία χρόνια έχει πάει καλά.

1 σχολιο

 • [Μιχάλης Γιαπητζόγλου] ~ 15 Απριλίου 2019 ~ 13:34 ~ Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Θα μπορούσατε να με πληροφορήσετε για την παραγωγή του ελαιολάδου σε τόνους ανά νομό της Κρήτης ?

  *2018-2019

  Ν. Χανίων
  Ν. Ηρακλείου
  Ν. Ρεθύμνης
  Ν. Λασιθίου

  Με εκτίμηση,

  Μιχάλης Γιαπητζόγλου
  Business Development Manager
  Κιν: 6988-186936

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.