Μουσείο Τυπογραφείας

Μήνυμα κατά του ναζισμού στα Φλώρια Κανδάνου (φωτ.)

«Ενα τέτοιο μνημείο δεν θα έπαιρνε ποτέ έγκριση να τοποθετηθεί σε κάποια πόλη της Γερμανίας, απορούμε πραγματικά πώς έγινε στην Κρήτη;» Αυτό διερωτήθηκαν Γερμανοί αντιφασίστες που χθες προχώρησαν στην κάλυψη με πανί του μνημείου της 5ης Ορεινής Μεραρχίας στα Φλώρια Καντάνου.

  • Με πανί κάλυψαν το μνημείο, μετατρέποντάς το σε φάκελο με αποστολέα Γερμανούς και Ελληνες αντιφασίστες και παραλήπτη τους νοσταλγούς του Χιτλερισμού και γραμματόσημο μία ειδική έκδοση για την Αντίσταση, ακτιβιστές χθες στα Φλώρια.
  • Οι Γερμανοί αντιφασίστες με την κα Κωστοπούλου (τρίτη από αριστερά) λίγο μετά την πράξη ακτιβισμού για την κάλυψη με πανί του μνημείου.

Το μνημείο μετετράπη σε φάκελο με αποστολέα Γερμανούς και Ελληνες αντιφασίστες, παραλήπτη τους νοσταλγούς του Χιτλερισμού και γραμματόσημο μία έκδοση ειδική για την Αντίσταση σε βάρος των κατακτητών. Κάποιοι εξ αυτών είναι τακτικοί επισκέπτες της Κρήτης για τις διακοπές τους, κάποιοι άλλοι ήρθαν και τον περασμένο Μάιο για να συμμετάσχουν σε τιμητικές εκδηλώσεις για την απαγωγή του Κράιπε.  Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο μνημείο (που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90) αναφέρεται στη συμφιλίωση των λαών και στην ειρήνη μεταξύ τους.

Δεν είναι έτσι ρωτάμε τους συνομιλητές μας; «Φυσικά και δεν είναι έτσι. Το μνημείο αυτό τιμά τους κατακτητές της Κρήτης. Βλέπετε έχει πάνω στρατιώτες με χειροβομβίδες στα χέρια και γράφει ότι είναι αφιερωμένο σε αυτούς που έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία! Είναι αυτό ειρηνικό μήνυμα; Αντί για το σύμβολο της ειρήνης έχει το “Εντελβάις” το λουλούδι σύμβολο των Ορεινών Μεραρχιών της ναζιστικής Γερμανίας που ήταν υπεύθυνες για δεκάδες σφαγές και εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη» μας εξηγεί ο Στέφαν ένας εκ των ακτιβιστών.

Για την κατασκευή του μνημείου πρωταγωνίστησαν η “Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας” και η “Ένωση Αλεξιπτωτιστών Γερμανίας” στην οποία πρώτος πρόεδρος ήταν ο στρατηγός Στούντεντ, ο επικεφαλής των στρατευμάτων εισβολής στην Κρήτη. Στο ίδιο μήκος και η κα Τ. Κωστοπούλου που ζει μόνιμα στο Βερολίνο. «Στη Γερμανία οι σύλλογοι αυτοί που έφτιαξαν το μνημείο δεν θα μπορούσαν να το κάνουν. Και το φτιάχνουν στην Κάντανο την οποία ερήμωσαν; Οταν κάνουν συγκεντρώσεις στη Γερμανία μαζεύεται κόσμος και τους αποδοκιμάζει, γίνονται διαδηλώσεις σε βάρος τους και έρχονται εδώ πέρα στην Κρήτη και τιμούν τους νεκρούς μαχητές τους; Είναι ντροπή!» τονίζει.

Οι ακτιβιστές μοίρασαν κείμενο στους κατοίκους των Φλωρίων και ολοκλήρωσαν την παρέμβασή τους καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο που βρίσκεται απέναντι απ’ αυτό της 5ης Ορεινής Μεραρχίας και είναι αφιερωμένο στους κατοίκους που αντιστάθηκαν και εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.