Μουσείο Τυπογραφείας

Μήνυμα ενάντια στον “ευρωμονόδρομο” από το ΚΚΕ

IMG_1645Για ξεκάθαρη “κοροϊδία” από μεριάς των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ. και στο θέμα των αποζημιώσεων από τις πρόσφατες καταστροφές» μιλάει στα “Χ.Ν.” το στέλεχος του ΚΚΕ, ο Ηρακλειώτης υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Σάββας Βασιλειάδης.

O ρόλος της Ε.Ε. και του ευρωκοινοβουλίου, οι υδρογονάνθρακες και τα μέτρα και τα αντίμετρα της κρίσης στο περιεχόμενο της συνέντευξης.

• Ζητάτε αποδέσμευση από την Ε.Ε. …Κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες; ΕΣΠΑ; Από που θα βρεθούν οι πόροι που θα χαθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; 
Τα περιβόητα «λεφτά της ΕΕ» δεν είναι «δικά της» λεφτά, αλλά των λαών της, που τα έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα μέσα από την άγρια φορολεηλασία, τη γιγάντωση των άμεσων και έμμεσων φόρων. Θεσπίζουν και νέους φόρους και εισφορές για τα ευρωενωσιακά ταμεία, όπως π.χ. τα κάθε λογής «πράσινα» χαράτσια, αυτά για τη χρήση πλαστικών κ.ά. Αρα κάθε άλλο παρά «μοιράζει λεφτά» η ΕΕ. Πού πάνε όμως αυτά τα λεφτά; Οχι βεβαίως για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Τα στοιχεία για τα Ευρωπαϊκά ταμεία είναι αποκαλυπτικά: Το 63% των πληρωμών αφορούσε ενισχύσεις για επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχέδια και τη μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου. Το 37% αφορούσε δράσεις κρατικών ενισχύσεων για έργα υποδομών, που – και πάλι βέβαια – έχουν ανάγκη οι μεγάλοι όμιλοι για τη διευκόλυνση της δράσης και της κερδοφορίας τους. Παράλληλα λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» για να προχωρήσουν μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Για παράδειγμα ενώ η κυβέρνηση πανυγηρίζει για ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων,η αντεργατική επίθεση εντάθηκε ( ευέλικτες σχέσεις εργασίας σε διάφορα προγράμματα) κυρίως για τους νέους εργαζόμενους. Χιλιάδες αγρότες ήρθαν πιο κοντά στο ξεκλήρισμα μέσω της ΚΑΠ. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή,αφού κερδισμένοι από τα «ευρωπαϊκά προγράμματα» είναι κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις. Με το ένα χέρι η ΕΕ «πρόσφερε» κονδύλια, για να στηθεί ένα δίκτυο παροχών πτωχοκομείου, και με το άλλο ξήλωνε δικαιώματα σε Υγεία – Πρόνοια, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

• Θυμόμαστε τον παλιό ευρωβουλευτή του ΚΚΕ τον Β. Εφραιμίδη να αποκαλεί το ευρωκοινοβούλιο “νεκροταφείο ελεφάντων”, εννοώντας πως κατέληγαν σε αυτό πολιτικοί που ήθελαν να πάρουν ένα -ιδιαίτερο πλούσιο είναι αλήθεια- εφάπαξ. Τι δουλειά έχει σε αυτό το όργανο ένας κομμουνιστής;
Ο Β. Εφραιμίδης ήταν ένας αγωνιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση των συμφερόντων του λαού, αναπτύσσοντας πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση. Στην κυριολεξία η φωνή του λαού μέσα στο αντιδραστικό ευρωκοινοβούλιο. Ακριβώς επειδή το ΚΚΕ αντιπαλεύει την ΕΕ των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, πρέπει να είναι η ισχυρή η φωνή για τα λαϊκά συμφέροντα μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Ο ελληνικός λαός, που σύμφωνα με το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο κατά 74% δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, έχει κάθε λόγο να ενισχύσει το ΚΚΕ, για να έχει περισσότερους κομμουνιστές ευρωβουλευτές που την αμφισβητούν. Δεν έχει κανένα λόγο να στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο περισσότερους χειροκροτητές της ΕΕ, που συμφωνούν με τη βαθιά αντιδραστική πολιτική της, που σπέρνουν αυταπάτες για επαναφορά της στις «ιδρυτικές αρχές» της. Τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.ά., που ψηφίζουν όλοι μαζί το 90% των κοινοτικών Οδηγιών που τον ξεζουμίζουν, που συνεργάζονται και συνδιαμορφώνουν τη στρατηγική των μονοπωλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που τον κρατούν στο σκοτάδι σε σχέση με όσα μεθοδεύονται στα ευρωενωσιακά επιτελεία, τα οποία βλέπει μετά από λίγο καιρό να περνάνε με νόμους στη Βουλή.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που όσα έλεγε για την ΕΕ επιβεβαιώθηκαν από την ίδια τη ζωή, γιατί έγκαιρα αποκάλυψε το χαρακτήρα της, ότι πρόκειται για μια συμμαχία του κεφαλαίου, εχθρική για όλους τους λαούς. Από την εποχή του σ. Εφραιμίδη,που όλα τα άλλα κόμματα πανηγύριζαν για το Μαάστριχτ και για την ΟΝΕ.

• Η κυβέρνηση δίνει  έστω και μισή 13η σύνταξη, η αξιωμ. αντιπολίτευση υπόσχεται μείωση φόρων …εσείς μιλάτε για   λαϊκούς αγώνες.   Στα αυτιά ενός μεγάλου μέρος των ψηφοφόρων οι υποσχέσεις των μεγάλων κομμάτων ακούγονται πιο ελκυστικές και σίγουρα πιο… “ξεκούραστες” από τους συνεχείς και διαρκείς αγώνες. Το σχόλιο σας;
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τα προεκλογικού χαρακτήρα ψίχουλα, στοχεύουν στην καλλιέργεια κλίματος ανοχής, για να θεωρηθούν «περασμένες – ξεχασμένες» οι τεράστιες απώλειες του λαού στα χρόνια της κρίσης και να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο… μέχρι και το 2060.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αυτά τα μέτρα , είναι αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης και του αγώνα, στον οποίο αταλάντευτα πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Ακόμα όμως και αν εφαρμοστεί το σύνολο τους – γιατί τίθενται υπο την αμφισβήτηση της εποπτείας και των ματωμένων πλεονασμάτων:Δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο, δεν οδηγούν σε ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων και του λαού. Χωρίς συζήτηση απορρίφθηκαν από όλους οι σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ, οι οποίες είχαν ακριβώς τέτοιο περιεχόμενο.Με ορισμένα από αυτά τα λεγόμενα «θετικά μέτρα», με το γνωστό… «σου παίρνω 100 και σου δίνω πίσω 1», ζητούν από τον λαό να τους πει και ευχαριστώ για τα ψίχουλα, την ίδια ώρα που τον τσακίζουν για να «μπουκώνουν» πλουσιοπάροχα τους επιχειρηματικούς ομίλους με «αναπτυξιακούς νόμους», «κίνητρα», φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, ενισχύσεις σε ρευστό κ.ο.κ. Ο λαός έχει πλούσια πείρα από το πού οδήγησαν το… «καλύτερα από το τίποτα». Πραγματική ανακούφιση οι εργαζόμενοι και ο λαός μπορούν να πετύχουν μόνο μέσα από τον μαζικό και οργανωμένο αγώνα απέναντι σε αυτήν την πολιτική και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλες τις κάλπες, της μόνης δύναμης που πρωτοστατεί σε αυτούς τους αγώνες.

• Δηλώνετε αντίθετοι στις εξορύξεις για υδρογονάνθρακες, προτάσσοντας ότι θα τις εκμεταλλεύονται μεγάλες πολυεθνικές και δεν θα υπάρχει πραγματικό όφελος για το λαό. Αν, υποθετικά πάντα,  θα τις διαχειρίζονταν ένας δημόσιος φορέας στα πλαίσια  της λαϊκής εξουσίας για την οποία αγωνίζεται το ΚΚΕ , τότε θα ήσασταν υπέρ;
Γίνεται χοντρό εμπόριο ελπίδας γύρω από τα ενεργειακά, για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και με το μικρό και μεγάλο καλώδιο διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Προπαγανδίζουν τα οφέλη από τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, ότι θα αποφέρει σημαντικά κέρδη για τη χώρα, αλλά και για την περιφέρεια της Κρήτης, που της αναλογεί το 5% των κερδών από την εκμετάλλευση. Στην πραγματικότητα όμως, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα μονοπώλια. Ενώ, ο λαός μας θα βρεθεί μπλεγμένος, ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με μήλον της έριδος τους δρόμους μεταφοράς και ενέργειας, τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής. Κι ας αφήσουν αυτά που ξέρουν ότι δήθεν η παραχώρηση στην Exxon διασφαλίζει και την παρουσία της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής που αποτελεί δήθεν ασπίδα προστασίας και για την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Ούτε τα δήθεν ευρωπαϊκά σύνορα της ΕΕ ούτε οι συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ, απέτρεψαν τόσα χρόνια την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Τα παραπάνω πρέπει να γίνουν και κριτήριο ψήφου για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που με συνέπεια αντιστρατεύεται τα αντιλαϊκά σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των μονοπωλίων, έχοντας τη μόνη ολοκληρωμένη πρόταση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων:

• Μετά τις μεγάλες καταστροφές στα Χανιά, ευρωβουλευτές και πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ μίλησαν για πόρους από την Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών και για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Κάνουν λάθος;
Δεν κάνουν λάθος, κάνουν καλά τη δουλειά τους, να εξαπατούν το λαό, για να στηρίζουν τις ανάγκες των λίγων, που υπηρετούν πιστά. Απόδειξη είναι η απάντηση της αρμοδίας επιτρόπου της ΕΕ κ. Κρέτσου σε πρόσφατη σχετική ερώτηση του ΚΚΕ. Απέρριψε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την άρση των δυσμενών προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να αποζημιωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά,οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι το Ταμείο «δεν καλύπτει ιδιωτικές ζημίες». Ακόμα και αν ποτέ ενεργοποιηθεί, πράγμα που δεν έγινε σε άλλες μεγάλες καταστροφές, τα κονδύλια –χρήματα από τον ιδρώτα των εργαζομένων- θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε αποκατάσταση ορισμένων υποδομών, “υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος”. Άμεσα διαθεσιμα για την Κρήτη είναι μόνο τα ψίχουλα των 12 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 200 εκ ευρώ που υπολογίζονται οι καταστροφές και σχεδιάζεται η χρηματοδότηση μόλις 4 αντιπλυμμηρικών έργων. Αυτά τα ψίχουλα παρουσιάσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ ως μεγάλη επιτυχία. Η αλήθεια είναι ότι στηρίζουν την πολιτική «κόστους – οφέλους» της ΕΕ, που χαρακτηρίζει ως επιλέξιμα μόνο τα έργα που αποδίδουν μεγάλο και άμεσο ποσοστό κέρδους κατά την κατασκευή και την λειτουργία τους. Τα αντιπλημμυρικά δεν είναι τέτοια έργα, αφού μέχρι στιγμής δεν μπορούν μετά να επιβάλλουν διόδια, όπως για παράδειγμα ο ΒΟΑΚ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.