Μουσείο Τυπογραφείας

Μυλοπόταμος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΟΥΛΗΣ        ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ    ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Συγγραφέας Καθηγητής και φορέας σε θέματα πολιτισμού

Σημαντική Έκδοση
Συλλόγου Μυλοποταμιτών
Ηρακλείου    «Η ΡΙΖΑ»
Ρέθυμνο   2017

Ενας πολύτιμος τόμος για να γνωρίσουν οι σύγχρονοι Μυλοποταμίτες, όλοι οι Κρήτες του Νησιού μας και όλοι οι Κρήτες της Ελλάδας και της διασποράς την μακρά ιστορική πορεία όλων των τόπων του Μυλοποτάμου, από τον Ψηλορείτη και τις «ένδοξες»  θάλασσες που συνδέονται με τα ύψη του Θεού.

Μια σημαντική έκδοση που έγινε πραγματικότητα με την ευαισθησία και την ομοφωνία όλων των μελών του συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου «Η Ρίζα» και με την πολύτιμη ευθύνη του διακεκριμένου Ρεθυμνιώτη-Μυλοποταμίτη-συγγραφέα Μιχάλη Τρούλη, του οποίου οι συγγραφές στον κατάλογο της βιβλιογραφίας του σημαντικού αυτού τόμου αναφέρονται 32 φορές, ανάμεσα στα ονόματα πολλών άλλων σημαντικών συγγραφέων.
Όμως εύχομαι την σημαντική – άξια πρωτοβουλία του συλλόγου «η ΡΙΖΑ» να μιμούνται κι άλλοι σύλλογοι σε όλη την Κρήτη και σ’ όλο τον Κρητικό κόσμο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΟΥΛΗΣ: ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Αυτή την σημαντική προσφορά για τον συνολικό ιστορικό κρητικό πολιτισμό-με αφετηρία και άξονα το Ρέθυμνο – μας κατέθεσε ο σημαντικός σύγχρονος ιστορικός αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Τρούλης.
Ο εξαίρετος φίλος δίδαξε στην ιδιωτική και Δημόσια εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εργάστηκε και στα Γενικά Αρχεία – Νομού Ρεθύμνης. Με μεγάλους αγώνες, ως πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρίας Ρεθύμνης , συνέβαλε στην πραγματοποίηση σημαντικών ημερίδων, συμποσίων και συνεδρίων με κρητολογικά θέματα, προωθώντας και το εκδοτικό πρόγραμμα της με 60 πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Μια από τις μεγάλες πραγματοποιήσεις του, μετά από συνεχείς αγώνες, ως πρόεδρος του εφορευτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Δημόσιας βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, πέτυχε την λύση του Στεγαστικού Προβλήματος της. Για να πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια της στις 31 Μαρτίου 2017. Τέλος, από τη θέση του στα αρχεία του Νομού Ρεθύμνου εντόπισε, διαπραγματεύτηκε και συγκέντρωσε το αρχειακό υλικό του Νομού, συνέβαλε στη δημιουργία μιας μοναδικής τοπικής αρχειακής Συλλογής, εντελώς αδάπανα  για το Δημόσιο… Στη μεγάλη προσφορά του συναριθμούνται θέματα τοπικής ιστορίας, πλείστες ανακοινώσεις σε Ημερίδες, Συμπόσια και  συνέδρια. Τοπικά και διεθνή. Τα βιβλία που έγραψε ο Μ. Τρούλης είναι: «1. Εμμανουήλ Βιβιλάκης, η ζωή και το έργο του και  2) Η Μονή Αρσανίδου από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα.

ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Όπως Ρέθυμνο: Ιστορία, περιήγηση – σύγχρονη ζωή, ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου. Δείγματα εκκλησιαστικής τέχνης, ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου,  Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου. Από τη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση (1866-1869).
Πρόσωπα με ιστορία: Στυλιανός Βαρδάκης και Στυλιανός Μανιουδάκης, δύο Ρεθυμνιώτες αγωνιστές από τη Γραμβούσα και τη Μάχη της Κρήτης.
Ο τόπος, η ιστορία, ο θεσμός, ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο  και τώρα ο ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ. Με παράλληλες πολλές επιμέλειες σε περιοδικά και  σε εκατοντάδες βιβλιοπαρουσιάσεις που αφορούν κυρίως στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κρήτης.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΡΙΖΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΥΛΗ
Αυτός ο πολυγραφώτατος και αγωνιστικότατος για τον πολιτισμό του Ρεθύμνου ειδικώτερα, και της Κρήτης γενικότερα, έγραψε ένα νέο σημαντικό βιβλίο με τίτλο:
Μυλοπόταμος
έκδοση
Συλλόγου Μυλοποταμιτών
Ηρακλείου
(«Η ΡΙΖΑ»)
Ρέθυμνο 2017
Στο αντί προλόγου κείμενο αυτού του γεμάτου  σε στοιχεία βιβλίου, την έκδοση του οποίου ανέλαβαν με τιμή και ευθύνη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Μυλοποταμιτών Ηρακλείου σ’ ένα συμβούλιο στο οποίο ομόφωνα έγινε αποδεκτό μέσα στις άλλες δραστηριότητές τους και τους στόχους τους,  έγινε αποδεκτό να συμπεριληφθεί η έκδοση ενός βιβλίου, που θα αναφέρεται, θα αναδεικνύει και θα προβάλει ένα προς ένα τα χωριά και τους οικισμούς του Μυλοποτάμου. Έναν τόσο όμορφο τόπο αλλά και τόσο παρεξηγημένο για να πραγματοποιηθεί η αξιοποίηση των πληροφοριών που έστειλαν από όλα τα χωριά.

ΑΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ…  ΚΟΥΡΗΤΕΣ
Για να αναλάβει πολυτιμότατη έρευνα τεκμηρίωσης, συγγραφής και ανάδειξής τους ο καθηγητής και συγγραφέας Μιχάλης Τρούλης.
Αυτό το βιβλίο ταξιδεύει τον κάθε αναγνώστη-αναγνώστριά του – ιδιαίτερα των Μυλοποταμιτών μέσα από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα. Η εκδιήγηση περνά κατά τοπική κοινότητα, σε Αλφαβητική σειρά, όπως αναφέρεται στον ποιητικό πρόλογο των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου. Για να περάσουν από τα άγρια και άγονα, σχεδόν σεληνιακά τοπία του Ψηλορείτη προσέχοντας μήπως  ακούσουνε το κλάμα του Δία (αν αφήσουν οι Κουρήτες) στα ψηλά αγέρωχα χωριά! Αλλά και  θα κατηφορίσουμε  στα εύφορα καταπράσινα χωριά, του κάτω Μυλοποτάμου και θ’αγναντέψουμε στις παραλίες του, την απεραντοσύνη της ολοκάθαρης θάλασσάς του! Θα φθάσουμε μέχρι το θεό μέσα από τα πολλά μοναστήρια και τις Βυζαντινές εκκλησίες του.

ΘΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΕΥΛΑΒΙΚΑ
Θα σκύψουμε ευλαβικά στα μνημεία τόσων ηρώων διαχρονικά! Θα  θαυμάσουμε πολιτισμικά απομεινάρια φυλών που ζήλεψαν το νησί μας, από τους Δωριείς και τους Ενετούς μέχρι τους Τούρκους…
Κουρασμένοι πιά, αλλά γεμάτοι εικόνες, χρώματα και αρώματα του Μυλοποτάμου θα ξαποστάσουμε σ’ ένα από τα φιλόξενα χωριά του πίνοντας μια ρακή μ’ελιές και παξιμάδι, κερασμένα για το καλώς ορίσαμε! Μα… για στάσου προλαβαίνουμε να υφάνουμε στους αργαλειούς του πολύχρωμα τριοπατήτηρα όνειρα για ένα καλύτερο, αύριο του τόπου μας, και τω παιδιών μας και να φυτέψουμε ένα αγιόκλημα ή γιασεμί στα πήλινα περίτεχνα πιθάρια του….
Με τιμή
το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ελένη Βιδάκη-Κομνηνού, Γιάννης Δαφέρμης, Χαράλαμπος Καββάλος, Δημήτρης Κονιδάκης, Αλέξανδρος Κοσκινάκης, Κώστας Μανουρας, Μιχάλης Νικηφοράκης, Ιωσήφ Νικοφόρος, Νίκας Παπαδάκης, Φράγιος Παρασύρης, Ανθή Πρωτογεράκη, Μανώλης Ροντάκης, Γιώργος Σκουραδάκης, Αντώνιος Τσιρίτας.
Ένας σύλλογος αξιόλογος ομόπνοης πρωτοβουλίας για την ευρεία ανάδειξη του Μυλοποτάμου στους σύγχρονους δύσκολους καιρούς.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ
Στο έξοχο βιβλίο των 425 σελίδων, έκδοσης του Συλλόγου Μυλοποταμιτών ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «Η Ρίζα» και συγγραφικής έγκυρης υπογραφής του καθηγητή (Μυλοπταμίτη) ιστορικού φιλόλογου  Μιχάλη Τρούλη παρουσιάζεται η επαρχία Μυλοποτάμου, διοικητική οργάνωση και πληθυσμιακή εξέλιξή της από την περίοδο της Βενετοκρατίας μέχρι σήμερα με πολύτιμες πληροφορίες για κάθε παλιό και σύγχρονο μυλοποταμίτη, κάθε κάτοικο των άλλων περιοχών της σημερινής αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και όλων των κατοίκων της ιστορικής πόλης, καθώς και της σημερινής της δύναμης, επιστημονικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής και πολιτιστικής και κοινωνικής εξέλιξης.
Είναι, όμως ένα σημαντικό βιβλίο για κάθε κάτοικο της σημερινής-αυριανής Κρήτης, για τους Μυλοποταμίτες της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και της διασποράς.  Ο περίοπτος αυτός τόμος μας με τα πολύτιμα και άγνωστα για πολλούς–πολλές  στοιχεία που περιέχει, έχει επιτύχει μια ιδιαίτερη αισθητική διακόσμηση σε όλες τις σελίδες με πολύτιμες ιστορικές φωτογραφίες, με πρόσωπα αγώνων και προσφορών σε όλους τους τομείς της ζωής με εκκλησίες, μοναστήρια, αλλά, και με τοπία σημερινού και παλιότερου κάλλους.
Βασικά, στις σελίδες του βιβλίου ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή της Επαρχίας Μυλοποτάμου, όπως: Η Κρητική οργάνωση και πληθυσμιακή εξέλιξη από την περίοδο της Βενετοκρατίας ως σήμερα, ακολουθούν δε κατ’ αλφαβητική σειρά τα ονόματα όλων των μεγάλων χωριών και οικισμών Μυλοποτάμου 38 στον αριθμό.

ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΩΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ
Ο σημαντικός αυτός τόμος αρχίζει από την ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ και τελειώνει κατά την αλφαβητική σειρά με τον οικισμό ΧΩΝΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.
Σε όλη τη διαδρομή  των παρουσιαζόμενων κοινοτήτων το ενδιαφέρον του κάθε αναγνώστη-αναγνώστριας είναι ιδιαίτερα έντονο. Τόσο για το πλήθος των πληροφοριών και όλων των σημαντικών γεγονότων που συνέβησαν.
Πέρα από αυτό τον πλούτο των ιστορικών, πολιτιστικών, λαογραφικών, οικονομικών, πληθυσμιακών, πολεμικών, αγωνιστικών κ.λπ. γεγονότων ανιχνεύσαμε τον ιδιαίτερης αξίας και σημασίας ΠΛΟΥΤΟ των ευαισθητοποιημένων – στη διαδρομή των χρόνων – ατόμων, οικογενειών και συλλόγων Μυλοποταμιτών για σημαντικής ανάδειξης του μεγάλου κόσμου, μέσα σ’ όλη την μεγάλη διαδρομή  του ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ.
Μιας σημαντικής ευαισθησίας την οποία φανερώνει το βιβλίο ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ, μια έκδοση του συλλόγου Μυλοποταμιτών, «Η ΡΙΖΑ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.