Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ

Μικρές ιστορίες με στοχαστική διάθεση

Μικρές ιστορίες, γραμμένες με φιλοσοφική διάθεση, που άλλοτε ξαφνιάζουν τον αναγνώστη κι άλλοτε τον παρασέρνουν σε μια στοχαστική ατμόσφαιρα, περιλαμβάνει το βιβλίο «Πολύ μικρά γλυκά τίποτα φυλαγμένα σε σπιρτόκουτα» του Χανιώτη λογοτέχνη, Αριστείδη Γ. Αρχοντάκη που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Τοπική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι εκδόσεις ΕΡΕΙΣΜΑ.
Μιλώντας στα «Χ.ν.» για το βιβλίο του ο συγγραφέας επεσήμανε ότι πρόκειται για 49 μικρές και λιγότερο μικρές ιστορίες που γράφτηκαν τα τελευταία 3-4 χρόνια. «Τα ερεθίσματα προέκυψαν από την καθημερινότητα, από βιώματα προσωπικά, φίλων και γνωστών, αλλά και από επιρροές αγαπημένων συγγραφέων», ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης, ενώ υπογράμμισε ότι η διαδικασία της συγγραφής αποτελεί μια διαδικασία αναστοχασμού και εμβάθυνσης στα πράγματα: «Συχνά η καθημερινότητα μας παρασέρνει, τα γεγονότα και οι στιγμές τρέχουν, χωρίς να συνειδητοποιούμε τι γίνεται. Ειδικά τώρα με την εικονική πραγματικότητα που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες αδυνατούμε να εμβαθύνουμε και να χωνέψουμε όλο αυτό το υλικό. Το γράψιμο βοηθάει να τα σκεφτούμε όλα αυτά λίγο παραπάνω».
Ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης αναφερόμενος στο βιβλίο σημείωσε ότι ο συγγραφέας επιχειρεί να δει με μια φιλοσοφική ματιά ζητήματα της καθημερινότητας, οι ιστορίες του εμπεριέχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης, ενώ αξίες όπως η αλληλεγγύη αναδύονται μέσα από τον λόγο του Α. Αρχοντάκη. «Ο Αριστείδης προβληματίζει, αφυπνίζει και ρίχνει “μποτίλιες” με μηνύματα αναζητώντας αποδέκτες», σχολίασε ο κ. Σταυρουλάκης.
Η φιλόλογος Ρούλα Βουράκη επεσήμανε ότι το βιβλίο του Α. Αρχοντάκη αποτελεί μια ανθολογία μικροκειμένων σε πολύ μοντέρνα φόρμα και γραφή. «Πρόκειται για το λεγόμενο “φλας φίξιον” που αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη δύναμη πεζογραφικά αλλά και εμπορικά και αφορά σε κείμενα που πρέπει να λειτουργήσουν μέσα από τη διακειμενικότητα, την ανατροπή, την έκπληξη προβάλλοντας κάτι έξυπνο γρήγορα στον αναγνώστη», υπογράμμισε η κα Βουράκη και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στη γραφή του συγγραφέα μετά τα δύο προηγούμενα βιβλία του («Το υπερηχογράφημα» και «Ένας επαναστάτης Δον Ζουάν»). «Χειρίζεται πολύ καλά το ρεύμα του ρεαλισμού, έχει ψυχογραφική διάσταση, ψυχαναλυτικές και κοινωνιολογικές παρατηρήσεις, ενώ εγείρει και πολιτικό προβληματισμό. Είναι ένα βιβλίο πολύ συμβατό με το πνεύμα και το ρεύμα της εποχής», τόνισε η κα Βουράκη.
Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης και συγγραφέας Χρήστος Μαχαιρίδης. Παρέμβαση έκανε η ψυχολόγος Νικολέτα Μπουλταδάκη και αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η φιλόλογος και ηθοποιός Μυρτώ Δρακάκη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.