Μουσείο Τυπογραφείας

[ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ]

Μικρά Ασία «Χαίρε»

2.-εγκαίνια Μουσείου Μικρασιατών-10 φεβρ. 20191.-Με αφορμή την ιστορικής μνήμης τελετή των εγκαινίων του “Μουσείου Στέγης, Ερευνας και Πολιτισμού” της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος” (φωτ. 1) στην οδό Σφακίων, υπενθυμίζουμε μια σπουδαία πρωτοβουλία που είχε αναλάβει, πριν 20 χρόνια (1999), η εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” σε συνεργασία με το Ιδρυμα “Αγία Σοφία”.

1.-Μικρά Ασία ΧΑΙΡΕ-1999Επρόκειτο για την σε πολλά ένθετα τεύχη (Απρίλιος-Ιούλιος 1999, τεύχη 16) μοναδική και σπάνια έκδοση ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ “ΧΑΙΡΕ” (φωτ. 2). Σ’ αυτή παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στο χανιώτικο κοινό όλο το ιστορικό μεγαλείο αλλά και το δράμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, της συμμετοχής των Κρητών σ’ αυτή και της κατοπινής Καταστροφής του Ελληνισμού.

Λαμπρά ονόματα με την εγκυρότητα της ιστορικής ή και δημοσιογραφικής έρευνάς τους πλαισίωσαν εκείνη την έκδοση, ενώ και πλήθος ντοκουμέντων από ελληνικά και ξένα αρχεία κόσμησαν τις σελίδες της.

Θα ήταν ευχής έργο, εάν βρισκόταν σήμερα κάποιος χορηγός (Περιφέρεια, Βουλή, ΟΤΑ, Σύλλογοι κ.λπ.) που να χρηματοδοτούσε την επανέκδοση εκείνου του αφιερώματος (σε βιβλίο αυτή τη φορά), ώστε στην επέτειο/μνημόνευση των 100 χρόνων από εκείνα τα «δοξασμένα» αλλά και “καταστροφικά” χρόνια (1919-1922), να υπάρχει αυτό το υλικό, σε κάθε σχολική ή κοινοτική βιβλιοθήκη- και όχι μόνο.

2.- Ισως, μελετώντας από νωρίς την ιστορία των προγόνων μας («Οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;», διαβάζαμε σε χανιώτικο τοίχο παλαιότερα), προλάβουμε πολλά που «φυτρώνουν» γύρω μας. Οπως οι τελευταίοι βανδαλισμοί και η πλήρης εγκατάλειψη του μνημείου της Μάχης της Κρήτης στο Γαλατά (Χ.ν., 11/2). Η άγνοια, ή η ηθελημένη διαστρέβλωση της ιστορίας πάντα “σκοτώνει”.

Ωραία τα οράματα των ηγετών μας, αλλά πρέπει να λαμβάνει κανείς πάντα υπόψη του, όπως έκανε ο Ελ. Βενιζέλος, και αστάθμητους παράγοντες (όπως οι αιφνίδιες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ξένων, οι αλλοπρόσαλλες ευκαιριακές συμμαχίες) και να είναι σε θέση να προβλέπει τι μέλλει γενέσθαι.
Μόνο μια καλά μελετημένη και μεθοδευμένη εξωτερική πολιτική -χωρίς κομματικές ιδεοληψίες- με μια έστω μίνιμουμ συναίνεση, θα μας οδηγήσει σε ευτυχέστερα αποτελέσματα…
Μελετώντας το αφιέρωμα ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ «ΧΑΙΡΕ» ίσως κατορθώσουμε να απαλείψουμε από τις μελλούμενες γενιές λίγο από το σαράκι του διχασμού (που δυστυχώς ξαναφυτρώνει στις μέρες μας).
Ο αναστοχασμός, η περίσκεψη και η αγάπη για την πατρίδα είναι αρετές που χρειάζεται να επαναξιολογηθούν στις μέρες μας, μέρες που για πολλούς είναι χωρίς ιστορική γνώση και “συνείδηση”.
www.stcloris.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.