Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μια βραδιά πολιτισμού

Κύριε διευθυντά,
ήμασταν τυχεροί όσοι παρακολουθήσαμε την παράλληλη παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή και της Αντιγόνης του Ζαν Ανουΐγ, με βάση επίσης την αρχαία τραγωδία, στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, την αρχαία και τη σύγχρονη τραγωδία. Το θέατρο σχεδόν εγέμισε  από μεγάλο πλήθος κόσμου.
Αυτό το σπουδαίο θεατρικό κατόρθωμα το έκαμαν τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νέας Κυδωνίας που έχει διευθυντή έναν αξιόλογο εκπαιδευτικό γεμάτο από έμπνευση και δραστηριότητα τον κύριο Εμμ. Παπαδάκη.
Πρωταγωνιστές λοιπόν ήταν, όπως είπε και ο διευθυντής του Λυκείου, τα παιδιά του Λυκείου. Συγχαρητήρια στο Δήμο Χανίων που τους εμπιστεύτηκε και τους έδωσε το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.
Συμπρωταγωνίστριες που είχαν βέβαια και τη γενική καθοδήγηση ήταν οι καθηγήτριες Ρωξάνη Πρωτοπαπαδάκη η υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία. Πολύ σπουδαία η δημιουργία της. Για τη διασκευή του σεναρίου συνυπεύθυνες ήταν η Ρωξάνη Πρωτοπαπαδάκη και η Γωγώ Στυλιανάκη μαζί με τα παιδιά του σχολείου.
Ο Αριστοτέλης μας λέει ότι από τα ψίχουλα του τραπεζιού του Ομήρου τραφήκανε και οι μεγάλοι τραγικοί μας ποιητές. Ο Πλάτωνας αποκαλεί την Ιλιάδα “τραγωδία” και τον Όμηρο πρώτο των τραγικών. Επίσης ο μεν Όμηρος έχει ονομασθεί από άλλο φιλόσοφο “επικός Σοφοκλής”, ο δε Σοφοκλής “τραγικός Όμηρος”. Πάντα ήταν δεδομένη η άμεση σχέση της Ομηρικής ποίησης με την τραγωδία και την εξέλιξή της.
Πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση, παιδεία και πολιτισμός χωρίς τον Όμηρο, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ο Όμηρος θεωρείται και εξυμνείται ως δάσκαλος των Ελλήνων. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι ο Όμηρος και οι Έλληνες τραγικοί ποιητές διδάσκουν όλους τους ανθρώπους απανταχού της Γης. Ιδιαίτερα έχουν επηρεάσει τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
Στην Ανατολική Τάφρο με βάση το κείμενο του Σοφοκλή είδαμε και ακούσαμε την Αντιγόνη να θέτει μπροστά μας ηθικές αντινομίες που προσδιορίζουν τη ζωή μας: σκληρός νόμος αλλά νόμος απ’ τη μια μεριά, νόμος καλός και επιεικής από την άλλη. Νομιμοφροσύνη και επαναστατικότητα, Θείος και Ανθρώπινος νόμος, προοδευτική και συντηρητική κοσμοθεωρία, αλαζονεία της εξουσίας και δημοκρατική διακυβέρνηση. Ζήσαμε μια βραδιά γεμάτη από ελληνικό πολιτισμό.
Ναι, οι νεότεροι Έλληνες δεν μετέχουμε άμεσα ως κληρονόμοι στη μεγαλοσύνη των προγόνων μας. Ναι, δεν πρέπει να είμαστε προγονόπληκτοι. Ναι, δεν είμαστε εθνικιστές. Είμαστε όμως πατριώτες και σωστοί πολίτες όταν παρουσιάζουμε υπευθυνότητα στη δουλειά μας, όταν αγαπούμε την ευθύνη, όπως μας διδάσκει ο Καζαντζάκης. Ιδιαίτερα όταν εκτελούμε πέρα από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις το ευρύτερο χρέος μας προς την κοινωνία, όπως έκαμαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του Λυκείου Νέας Κυδωνίας.
Ανεβάζοντας με υπευθυνότητα στη θεατρική σκηνή την Αντιγόνη του Σοφοκλή και την ομώνυμη τραγωδία του Ζαν Ανουΐγ και με την εξαίρετη ερμηνεία τους έδειξαν καθηγητές και μαθητές ότι κατανόησαν το πνεύμα του Σοφοκλή. Έτσι υπηρέτησαν και ανέδειξαν την οικουμενικότητα του ελληνικού πνεύματος.
Εύγε σε όλους τους συντελεστές μιας σπουδαίας θεατρικής παράστασης, μιας σπουδαίας βραδιάς πολιτισμού.
Ευχαριστώ
για τη φιλοξενία,
Σήφης Μιχελογιάννης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα