Μουσείο Τυπογραφείας

Μια στάση εδώ – Μια στάση εκεί

Ζω σημαίνει όχι μόνο ότι υπάρχω, αναπνέω, βλέπω και πράττω, αλλά και πορεύομαι και, για να θυμηθώ τον Rilke «η ζωή είναι μια γέφυρα που περνά ο σκοπός της ζωής». Κι αυτό που θέλει ο Θεός είναι ο αγιασμός ημών (Α’. Θεσσ. 4,3). Και, εδώ έγκειται το μεγαλείο της κάθε στιγμής, γι’ αυτό κατά τον απόστολον Παύλον πρέπει να τον εξαγοράζομε (Εφεσ. 5,16).
Eίναι πολύτιμος θησαυρός, και λυπάμαι τους τεμπέληδες “του καναπέ και του φραπέ!” Το μεγαλείο της κάθε στιγμής, το οποίον ο άξιος συγγραφέας και παιδαγωγός κ. Ευάγγελος Κακατσάκης, αυτό το αποθησαύρισμα του τόπου μας, μας καλεί να ζήσομε. Τα μεγαλεία δεν είναι να τα θαυμάζομε, αλλά και να τα ζούμε «ων αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφής μιμείσθε την πίστιν» (Εβρ. 13, 7). Αυτό είναι το κάλεσμα του κ. Κακατσάκη, κάτι που έκανε ο ίδιος από τα παιδικά του χρόνια, και που αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του. Εχοντας πλάι του την εκλεκτή σύζυγό του κα Ευδοκία Σκορδαλά, πέρα από τα καλά τους παιδιά, προσφέρουν πολλά στον τόπο μας και αξίζουν συγχαρητήρια στην αγαπητή μας εφημερίδα “Χανιώτικα νέα”, που ανέλαβε την έκδοση του πολύτιμου αυτού βιβλίου αναφέροντες ευφήμως το ευλογημένο ανδρόγυνο την Ελένη και Γιάννη Γαρεδάκη, που ξέρουν να τιμούν τους συνεργάτες τους.
Πολύ προσεγμένη η έκδοση, εμπλουτισμένη με επίκαιρες φωτογραφίες και με 67 δημοσιεύματά του στην εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” και συνεχίζομε να τον απολαμβάνομε τακτικά με τα ωραία γραφόμενά του. Κάνομε μαζί του την πορεία στη ζωή, ανάμεσα στον στοχασμό και την στυγνή πραγματικότητα. Δεν είναι αιθεροβάμων ο εκλεκτός συγγραφέας. Ένα μήνυμα που έρχεται προς όλους μας. Μην ασχημίζομε με οποιονδήποτε τρόπο τη ζωή μας. Να την χαρούμε καμαρώνοντας το μεγαλείο της Θείας Δημιουργίας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και μαζί μ’ αυτούς όσους πέρασαν από την ζωή αυτή, συμπορευτήκαμε και τώρα ανήκουν στα ουράνια σκηνώματα, και χαίρομαι που ανάμεσα σ’ αυτά και μάλιστα στο ωραίο εξώφυλλο, υπάρχει και η φωτογραφία του μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου, του “παππού” της Κρήτης.
Ως (πόσο) αγαπητό το πρόσωπό σας και τα γραπτά σας κ. Κακατσάκη! Ευλογημένος ο καρπός της πνευματικής προσφοράς σας. Σπείρετε αφειδώλευτα στα διψασμένα χωράφια της καρδιάς μας. Ο λόγος σας γραπτός και προφορικός, δεν πάει χαμένος. Χιλιοπρόσμενος είναι, γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε, ευχόμενοι επί έτη πολλά να στέκεσθε όρθιος στο μετερίζι της αγλαόκαρπης καρποφορίας σας. Ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν στα Φιλόπτωχα Συσσίτια Σπλάντζιας Χανίων και για τις ανάγκες της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Η ευαισθησία και η ανθρωπιά σας σε υπέροχα ύψη. Και πάλι συγχαίρομε ευχόμενοι εγκαρδίως.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.