Μουσείο Τυπογραφείας

Μια Ρωσίδα επικεφαλής του ΟΗΕ στη Γενεύη

Φέτος έγιναν πολλές αλλαγές σε ψηλές θέσεις Διεθνών Οργανισμών. Για να γίνει αυτό, βέβαια, υπάρχουν οι διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ των διαφόρων χωρών και των αξιωματούχων που είναι σχετικοί. Γιατί, παρόλο που λέγεται ότι όταν κάποιος διοριστεί σε Διεθνή Οργανισμό τότε ξεχάνει την εθνικότητα του, αυτό δεν είναι τέλεια ακριβές. Οι χώρες που έχουν υπηκόους τους σε ψηλές θέσεις σε Διεθνείς Οργανισμούς απολαμβάνουν βέβαια στη πράξη ωφελήματα.
Έτσι φέτος η Christine Lagarde, πρώην Υπουργός στη Γαλλία έφυγε από τη Γενική Διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και έγινε διοικητής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας στη θέση του Ιταλού Μάριο Ντράγκι. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετακινήθηκε Βουλγάρα υπήκοος. Και τώρα τελευταία, στη θέση του γνωστού μας Δανού Michael Mοller οι Ρώσοι κατόρθωσαν να επιβάλουν διπλωμάτη τους και οικονομολόγον την Tatiana Valovaya.
Η θέση αυτή είναι θέση κλειδί για πολλά θέματα. Η κα Valovaya διορίστηκε διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη. Μια σημαντικότατη θέση στην οποία η Ρωσία έχει παράδοση. Ο Michael Moller φαίνεται να ήταν εξαίρεση.
Προηγουμένως, επικεφαλής ήταν ο Καζάκος Kassym Tokaiev και πριν από αυτόν οι Ρώσοι, Serguei OrdjoniKidze και Vladimir Petrovsky και ήσαν όλοι κάτω από τις ευλογίες του Κρεμλίνου.
Ο διορισμός της κας Valovaya, εκτός από το ότι ευνοεί την επιρροή της Ρωσίας είναι και ο διορισμός της πρώτης γυναίκας στη διεύθυνση του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο διορισμός της φαίνεται ότι ευχαριστεί και άλλες Δυνάμεις. Όσον αφορά την ίδια την Ελβετία, εκείνο που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι καλές σχέσεις με τη διεύθυνση του ΟΗΕ στη Γενεύη και κυρίως η προώθηση της Γενεύης στον διεθνή της ρόλο (Geneve Internationale). Αυτό το έκαμνε με πολλή ενέργεια κα ενθουσιασμό ο προκάτοχός της Michael Moller.
Τα κράτη αναμένουν να δουν τις συνέπειες της αλλαγής ηγεσίας στον ΟΗΕ της Γενεύης. Είμαι βέβαιος ότι και η χώρα μας καθώς και η Ελλάδα λαμβάνουν τα μέτρα τους γι’ αυτό το θέμα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.