Μουσείο Τυπογραφείας

Μια πλατεία στο κέντρο της πόλης που έχασε τη “ζωή” της

Πολίτες μιλούν για την ανάγκη αναβάθμισης της πλατείας Χορτατζών

GENIKHΠάρκινγκ αντί για πλατεία, θυμίζει η Πλατεία Χορτατζών παράπλευρα της Δημοτικής Αγοράς, λένε πολίτες και καταστηματάρχες που μίλησαν στα “Χ.ν.”, στο πλαίσιο αφιερώματος στις πλατείες της πόλης.
Oπως επεσήμαναν περίοικοι, η Πλατεία Χορτατζών που κάποτε αποτελούσε σημείο συνάντησης για πολλούς Χανιώτες ως σταθμός λεωφορείων του Αποκόρωνα έχει χάσει την ζωντάνια της και σήμερα προκαλεί φόβο σε περιστικούς ενώ έχει αφεθεί στην… τύχη της όσον αφορά τις υποδομές και την καθαριότητα.

«Ενα πάρκο για τους πολίτες»

1«Η πλατεία έχει καταληφθεί από αυτοκίνητα που σταθμεύουν. Πρέπει να αναβαθμιστεί εντελώς. Γιατί δεν φτιάχνουν ένα πάρκο για να μπορούν να έρχονται οι άνθρωποι να κάθονται με τις οικογένειες τους ενώ κάνουν τις αγορές τους στη Δημοτική Αγορά; Είναι δυνατόν να έρχονται από τη Χαλέπα με τα αυτοκίνητα τους; Δεν μπορούν να έρθουν με τα πόδια τους; Δηλαδή μια φορά τι γινότανε; Εδώ κάποτε ήταν ο σταθμός των Αποκορωνιώτικων λεωφορείων, υπήρχε καφενείο, εστιατόριο, λειτουργούσε παζάρι, ψαραγορά, είχε άλλη ζωή τότε η πλατεία, τώρα έχει υποβαθμιστεί, όπως και η Δημοτική αγορά βέβαια. Πρέπει να ληφθούν και κυκλοφοριακά μέτρα, γενικότερα. Δεν είναι αυτή κατάσταση ενός ευνομούμενου κράτους. Εδώ ο καθένας παρκάρει όπου θέλει, πάνω σε πεζοδρόμια, πάνω σε ράμπες για αναπήρους. Δεν υπάρχει Κράτος αλλά ούτε και αγωγή των ίδιων των πολιτών που δεν σέβονται τίποτα» ανέφερε εμφανώς αγανακτισμένος με την κατάσταση ο Αντρέας.

«Εδώ ο καθένας όπου βρει παρκάρει!»

5

«Κάποτε εδώ ήταν τα Αποκορωνιώτικα λεωφορεία, δηλαδή μικρά λεωφορεία που εξυπηρετούσαν τα χωριά του Αποκόρωνα. Με το πέρασμα του χρόνου οι Αρχές έφτιαξαν την Πλατεία. Σήμερα τα αυτοκίνητα είναι πολλά και ο καθένας όπου βρει παρκάρει. Και ευτυχώς που δεν συγκεντρώνονται και τόσο πολλά περιθωριακά άτομα εδώ γιατί υπάρχουν πλατείες όπου τα πράγματα είναι χειρότερα» μας είπε ο Σταύρος που χρόνια τώρα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Δημοτική Αγορά.

«Κυκλοφοριακό κομφούζιο»

2

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι… κυκλοφοριακό κομφούζιο. Δεν έπρεπε να έρχονται αυτοκίνητα εδώ. Έπρεπε να υπάρχει ένα πάρκο για τους πολίτες. Ούτε καθαριότητα υπάρχει, ούτε καν τουαλέτες. Είναι πολλά τα προβλήματα» μας είπε ο Βασίλης.

«Θα άφηνα μόνο τα δέντρα…»

4

« Το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα ήταν το πάρκο που υπάρχει εδώ στην μέση της πλατείας. Θα άφηνα μόνο τα δέντρα. Γιατί το πάρκο μαζεύει άτομα περιθωριακά που δημιουργούν προβλήματα. Γι΄ αυτό το πρώτο πράγμα που θα έκανα, είναι ένα κλειστό πάρκινγκ για τους οδηγούς Ι.Χ που θα πληρώνουν και θα κάνουν τις δουλειές τους. Καθαρό και περιποιημένο» επεσήμανε ο Γιάννης, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Δημοτική Αγορά.

«Να μη σταθμεύουν αυτοκίνητα»

3

«Η καθαριότητα έχει φτιάξει κάπως, γιατί κάποτε πέταγαν… ψάρια στους κάδους της πλατείας. Εδώ δεν μπορούσες να σταματήσεις από την δυσοσμία. Τώρα κάτι γίνεται. Αλλά αυτή η κατάσταση με τα αυτοκίνητα που παρκάρουν γύρω γύρω δεν υποφέρεται» επεσήμανε ο Ευτύχης.

«Υπάρχει παραβατικότητα»

6

«Έρχεται έρθει το βράδυ εδώ, να ρίξεται μία ματιά και να δείτε τι γίνεται» μας ρωτάει η Όλγα και προσθέτει: « Φοβόμαστε να κλείσουμε τη πόρτα του μαγαζιού για να μπούμε στο αυτοκίνητο μας. Εμάς μας έχουν ανοίξει το μαγαζί 3-4 φορές. Τι να αλλάξει εδώ; Πώς να αλλάξει; Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα σχέδιο. Καταρχάς στο πάρκο της πλατείας μπορεί να καθίσει μια οικογένεια με παιδιά όταν βλέπουν δίπλα τους να υπάρχουν περιθωριακά άτομα; Είναι άνθρωποι και αυτοί αλλά όταν πίνουν, μεθάνε και δέρνονται… είναι κατάσταση αυτή; Η Αστυνομία από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ περνάει αλλά… Επίσης υπάρχει πρόβλημα με την καθαριότητα».

« Χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση»

7

«Γενικότερα πρέπει να βελτιωθεί όλη η περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, δεν βλέπετε τους σοβάδες των τοίχων που πέφτουν πάνω στα αυτοκίνητα; Η Πλατεία πρέπει να καθαριστεί από τα σκουπίδια που φέρνουν και να υπάρξει κάποιος έλεγχος με περιθωριακά άτομα που προσποιούνται τους… παρκαδόρους. Χρειάζεται αστυνόμευση. Έρχονται ξένοι επισκέπτες να παρκάρουν και τους λένε “δώσε μου χρήματα για να σου παρκάρω το αμάξι”. Δεν είναι κατάσταση αυτή! Δεν νιώθεις ασφάλεια όταν ξέρεις ότι κυκλοφορούν εδώ τόσα άτομα που φέρονται έτσι» επεσήμανε η Στέλλα.

1 σχολιο

  • [Κυρίτσης Ελευθέριος] ~ 21 Απριλίου 2018 ~ 11:58 ~ Απάντηση

    Καλημέρα σας και επειδή είμαι μόνιμος κάτοικος επί της Πλατείας και ο Μοναδικός δυστυχώς προσυπογράφω τα ως άνω αναφερθέντα και συμπληρώνω για την έλλειψη σεβασμού στους 2 χώρους στάθμευσης ΑΜΕΑ !!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.