Μουσείο Τυπογραφείας

Μια οφειλόμενη τιμή και η μεγάλη ευκαιρία

Το 1979 ο υπουργός Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπέγραψε την ίδρυση του Ο.Α.ΔΥ.Κ. με πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τσάτσο στο ΠΔ 383/1979 (ΦΕΚ 118/Α/24.5.1979) και μερικούς μήνες αργότερα το συμπληρωματικό ΠΔ 74/1980 (ΦΕΚ24/26.1.1980). Είχε εντοπίσει τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του τόπου στο πλούσιο υδατικό δυναμικό της δυτικής Κρήτης ενσωματώνοντας στον νέο Οργανισμό την καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Eτσι σηματοδότησε μια εποχή εκμεταλλευόμενος τον Ν.849/78 που μετεξελίχθηκε στον επιτυχημένο θεσμό των Αναπτυξιακών Εταιρειών, υλοποιώντας σταδιακά ένα εκτεταμένο δίκτυο κλειστών αγωγών, αντλιοστασίων και δεξαμενών, που περιόριζαν την σπατάλη και αντιμετώπιζαν το νερό ως αγαθό και όχι ως προϊόν, όπως επιβάλλεται πλέον με την οδηγία πλαίσιο 60/2000ΕΕ και την ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία, και πλήθος άλλων αναπτυξιακών και έργων περιβάλλοντος.
Δυστυχώς με την τότε κυβερνητική αλλαγή το 1981, την ίδρυση του Οργανισμού ακολούθησε μια περίοδος πολιτικής αμφισβήτησης και μια προσπάθεια ακύρωσης, που ευτυχώς δεν πέτυχαν να ανακόψουν την πορεία του και να αποτρέψουν τα πλεονεκτήματα και τα προφανή οφέλη από την λειτουργία του.
Τον Νοέμβριο του 2000 πραγματοποιήθηκε συνέδριο και έκθεση με θέμα “20 χρόνια Ο.Α.ΔΥ.Κ. – Το Μεγαλύτερο Έργο Υποδομής” με πρωτοβουλία των εργαζομένων και την αρωγή της διοίκησης του Οργανισμού. Την έκθεση καλέσαμε και ανταποκρίθηκε με προθυμία να εγκαινιάσει ο εμπνευστής και ιδρυτής του Οργανισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η συμμετοχή του προέδρου και η κοινωνική αποδοχή της σημαντικότητας του Οργανισμού αποτέλεσε και προσωπική δικαίωση με την ιδιότητα του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων που διατήρησα για δυο συνεχόμενες θητείες.
Το 2013 ήταν πλέον επιτακτική η ανάγκη ανασυγκρότησης του Ο.Α.ΔΥ.Κ. με επισπεύδοντα Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον Μανούσο Βολουδάκη, και την δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Ο.Α.Κ. αε μετά την συγχώνευσή του με τον Ο.Α.ΝΑ.Κ. και την μεταφορά i. των αρμοδιοτήτων ii. των έργων και iii. των εργαζομένων των ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και ΕΥΔΕ Αποσελέμη και Προϊσταμένη Αρχή των έργων το Διοικητικό του Συμβούλιο στην Κρήτη αντί τον Υπουργό στην Αθήνα. Από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου μετά την εμπειρία μου στην ΔΕΔΙΣΑ, το Δίκτυο των ΦΟΔΣΑ, το ΤΕΕτΔΚ και την αυτοδιοίκηση ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη η εμπειρία υλοποίησης έργων 40 εκ ευρώ το 2014 πρώτο χρόνο λειτουργίας του.
Δυστυχώς ξανά μετά την τότε κυβερνητική αλλαγή το 2015 ο Οργανισμός αμφισβητήθηκε πολιτικά και επιχειρήθηκε η υποβάθμισή του, με την ίδρυση της ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων και την δυσφήμιση με την διαταγή ενός ελέγχου για την περίοδο της λειτουργίας του από το 2004, ακόμα ως Ο.Α.ΔΥ.Κ. και Ο.ΑΝ.Α.Κ., μέχρι το 2015. Ευτυχώς η ανεμική ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων δεν πέτυχε να εδραιωθεί, αν και επείγει ακόμα η κατάργησή της, ενώ επίσης ευτυχώς ο έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν επεφύλαξε τίποτα σημαντικό με τα ευρήματα να είναι απολύτως μαχητά και ήδη να έχουν συλλεχτεί τα αποδεικτικά στοιχεία αντίκρουσης, εξαιρουμένων βέβαια όσων του πρώην Ο.Α.ΝΑ.Κ που επιχειρήθηκε να αποκρυφτούν. Προσωπική δικαίωση αυτή την φορά το γεγονός ότι στο σύνολο του ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ουδεμία αναφορά με βαρύνει προσωπικά ή τον ρόλο μου ως Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού.
Τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ο.Α.ΔΥ.Κ. πρέπει να γιορταστούν με την αναβάθμιση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης αλλά και με Κυβερνητική Θωράκιση ώστε να επιτελέσει 1. την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ ως έργου παραχώρησης αξιοποιώντας κάθε περιθώριο value engineering και τους καθέτους σε όλες τις ΠΕ, απογειώνοντας πολυεπίπεδα την ανάπτυξη στην Κρήτη, 2. την ολοκλήρωση των αναγκαίων και αξιοποίηση όλων των υδραυλικών υποδομών “κεφαλής”, εξασφαλίζοντας επάρκεια όλο τον χρόνο για όλες τις ανάγκες σε ολόκληρο το νησί 3. την υλοποίηση του υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας 50MW π/υ 230 εκ ευρώ ως έργου ΣΔΙΤ με υπογεγραμμένη σύμβαση, περιορίζοντας σημαντικά το συνολικό κόστος ενέργειας και μειώνοντας το κόστος του νερού αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων στον πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες στο τριτογενή τομέα. Επίσης ώστε να εφαρμόσει Οριζόντιες Πολιτικές σε όλες τις Διευθύνσεις του i. στην αξιοποίηση των ΑΠΕ για την μείωση του κόστους της ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος ii. στην καινοτομία για επανασχεδιασμό και βελτιστοποίηση κάθε δραστηριότητάς του, τέλος ώστε με δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης να συμβάλει α. στην μείωση των ατυχημάτων και β. στην ενίσχυση των αγροτών και των καλλιεργειών.
Τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ο.Α.ΔΥ.Κ. πρέπει επίσης να γιορταστούν με απόδοση τιμών στον εμπνευστή και ιδρυτή του Οργανισμού Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Υ.Γ. ευχαριστώ τον συνάδελφο Γ.Ψ. για την υπενθύμιση της επετείου και την υποχρέωση.

1 σχολιο

  • [Γιάννης Ταμπακης από την Χαλέπα] ~ ~ ~ Απάντηση

    Η προσπάθεια αποδόμησης του ΟΑΔΥΚ από το τότε ΠΑΣΟΚ , άρχισε την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση της λειτουργίας του.
    Το τότε ” μοτίβο ” ήταν ότι ο Μητσοτάκης θα πουλήσει στους ξένους τα νερά της Κρήτης..
    Στον τότε “αγώνα” πρωτοστατούσε ο μακαρίτης Α.Τ. μετέπειτα διευθυντής του οργανισμού, όταν ήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία…
    Κάθε ομοιότητα με τους “αγώνες”του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Κυριάκου, είναι εντελώς ” τυχαίοι ….

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.