Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΟΝ “ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ” ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Μια “φωλιά” για τα παιδιά

Τον δικό τους χώρο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας, που τόσο πολύ τους έλειπε, πρόκειται να αποκτήσουν τις επόμενες εβδομάδες τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Στέγη Κοριτσιών του Αγίου Νεκταρίου.
Ενα όνειρο των παιδιών που γίνεται πραγματικότητα χάρη στην ομάδα στήριξης “Συνάνθρωπος”, οι εθελοντές της οποίας εδώ και 3 εβδομάδες έχουν σηκώσει τα μανίκια κι έχουν πιάσει δουλειά με στόχο να μεταμορφώσουν έναν όροφο του Ιδρύματος από βοηθητικό και αποθηκευτικό χώρο σε ένα σύγχρονο περιβάλλον δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.
Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στον χώρο των εργασιών. Εκεί συναντήσαμε τον πρόεδρο της Στέγης Κοριτσιών του Αγίου Νεκταρίου Κώστα Κωστουράκη: “Αυτή τη στιγμή μένουν στο Ίδρυμα 14 κορίτσια, 2 σπουδάζουν στο Ηράκλειο κι έρχονται το Σαββατοκύριακο και 4 ακόμα παιδιά έρχονται και υποστηρίζονται καθημερινά εδώ αλλά μένουν τα βράδια με τις μητέρες τους”, εξήγησε ο κ. Κωστουράκης και πρόσθεσε ότι στα 50 χρόνια λειτουργίας της Στέγης έχουν φιλοξενηθεί περίπου 800 παιδιά στο Ίδρυμα.
Η πρωτοβουλία του “Συνανθρώπου” να διαμορφώσει ένα βοηθητικό μέχρι πρότινος χώρο σε ένα περιβάλλον δημιουργίας και ψυχαγωγίας ήρθε όπως λέει ως “μάννα εξ ουρανού”. “Βασικά έχει να κάνει με την ψυχαγωγία των παιδιών, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που μέχρι σήμερα για να το ικανοποιήσουμε ήμασταν αναγκασμένοι -όποτε μπορούσαμε- να πηγαίνουμε κάπου έξω και να υποχρεωνόμαστε σε παιδότοπους. Μια διαδικασία που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς μπαίνουν ζητήματα μετακίνησης και ασφάλειας των παιδιών. Έτσι αυτό που κάνει ο “ΣυνΆνθρωπος” για εμάς είναι πραγματικά μια ευλογία! Έχουμε μείνει έκπληκτοι με το κουράγιο και τη δύναμη των ανθρώπων αυτών και χίλια “ευχαριστώ” δεν είναι αρκετά!”, επεσήμανε ο κ. Κωστουράκης.

Συναυλία υποστήριξης
Να σημειώσουμε ακόμα ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την αποπεράτωση των εργασιών στη Στέγη Κοριτσιών, η Ομάδα Στήριξης Συνάνθρωπος διοργανώνει στις 31 Αυγούστου στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου μια μεγάλη συναυλία με τους Γιάννη Κότσιρα, Αντώνη Μιτζέλο και support τη Χανιώτισσα Κασσιανή Λειψάκη. Η είσοδος θα είναι 15 ευρώ και τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για το έργο της Ομάδας Στήριξης “Συνάνθρωπος”.

Ανάγκες σε υλικά
Οι εργασίες ανακατασκευής του χώρου στη Στέγη Κοριτσιών του Αγίου Νεκταρίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως επεσήμαναν τα μέλη του “Συνανθρώπου” υπάρχουν ακόμα αρκετές ανάγκες για υλικά και συγκεκριμένα για: Αλουμίνια, σιδεροκατασκευές, ξυλεία πέργκολας, έπιπλα κουζίνας, δάπεδα, φράκτη (εσωτερικός και εξωτερικός), τεντόπανα για πέργκολα, χρώματα, γυψοσανίδες, είδη υγιεινής και αξεσουάρ μπάνιου, μονωτικά υλικά, οικοδομικά και ηλεκτρολογικά υλικά, τζάμια και καθρέπτες. Επίσης, υπάρχει ανάγκη για εξοπλισμό παιδότοπου, τραμπολίνο, δάπεδο, θέατρο, όργανα γυμναστικής, έπιπλα (καναπέδες, κρεβάτια, καρέκλες, πουφ, γραφεία, κουρτίνες κ.ά.), ταπετσαρίες, φωτιστικά, χαλιά, παιχνίδια, αιρ κοντίσιον, τηλεοράσεις κ.λπ.
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει οικονομικά ή υλικά μπορεί να επισκεφθεί τα γραφεία του “Συνανθρώπου” που βρίσκονται στον 1ο όροφο του ΤΕΕ-ΤΔΚ στην οδό Νεάρχου 23 ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το 2821400063 (από 9 το πρωί έως 1 το μεσημέρι καθημερινές), με την πρόεδρο του Συλλόγου Ι. Τζινάκη στο τηλέφωνο 6973321069, μέσω facebook στη σελίδα “ΣυνΆνθρωπος” ή μέσω e-mail Synanthropos.chania@gmail.com. Επίσης, υπάρχει ο λογαριασμός της Ομάδας Στήριξης “Συνάνθρωπος” στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: IBAN GR2706900010000000176976001 AP. ΛOΓ/ΣMOY 176976001.

Ο νέος χώρος
Σύμφωνα με τα σχέδια που έχει καταρτίσει ένας εθελοντής αρχιτέκτονας για λογαριασμό του “Συνανθρώπου” στον νέο χώρο θα διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, ένα γυμναστήριο, μια μικρή θεατρική και μουσική σκηνή, ένα δωμάτιο για χειροτεχνίες, δύο ξεχωριστοί χώροι ψυχαγωγίας και παιχνιδιού για τα μικρότερα και μεγαλύτερα κορίτσια, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί και η βεράντα προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να βγαίνουν έξω. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Η πρόεδρος Ομάδας Στήριξης “Συνάνθρωπος” Ιωάννα Τζινάκη τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση του χώρου προέκυψε μέσα από συζητήσεις με τους ανθρώπους του Ιδρύματος: “Μας είπαν ότι η μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει ένας χώρος απασχόλησης των παιδιών. Έτσι αποφασίσαμε να μετατρέψουν αυτό τον αποθηκευτικό χώρο σε χώρο ψυχαγωγίας”.
Το έργο δεν θα μπορούσε φυσικά να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών – μελών του “Συνανθρώπου” και την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στα αιτήματα χορηγιών που κάνει η Ομάδα Στήριξης: “Ήδη ανταποκρίθηκαν κάποιοι άνθρωποι στα πρώτα υλικά που χρειαστήκαμε και κάποιοι άλλοι επαγγελματίες ήρθαν να εργαστούν εθελοντικά ή με το μίνιμουμ μεροκάματο. Η αλήθεια είναι ότι όποτε ζητήσαμε όλα αυτά τα χρόνια τη βοήθεια των επιχειρήσεων των Χανίων η πλειονότητά τους ανταποκρίθηκε πάρα πολύ θετικά”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.