Μουσείο Τυπογραφείας

Μια επίσκεψη και οκτώ επικηρύξεις

Τόσο μεγάλη προβολή σε μικρό χρόνο με τέτοια ταχύτητα για το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Τουρκία, δεν έχει ξανασυμβεί και μάλιστα με όχι σοβαρή προετοιμασία. Η αποκωδικοποίηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού της “πλειοψηφο-μειοψηφικής” κυβέρνησης είναι δύσκολη υπόθεση. Τι ειπώθηκε 1 ½ ώρες μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν; Μήπως είναι κομιστής συγκεκριμένων μηνυμάτων; Υπάρχουν νέες τουρκικές αξιώσεις; Θέλει ν’ αποτρέψει κάποιο θερμό επεισόδιο εν όψει εκλογών;
Ανοίξαμε θέματα, που ενδιαφέρουν ως φαίνεται μόνο την Τουρκία, η οποία επισημοποιεί τις διεκδικήσεις της διά της διεθνοποιήσεώς των. Εδώ και 10ετίες ρυμουλκεί την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις επί μονομερών διεκδικήσεων. Στόχος του Ερντογάν είναι να βρει στηρίγματα πάνω στον Τσίπρα μετά την αναβάθμισή του λόγω Σκοπιανού στην ενταξιακή πορεία του στην Ε.Ε. Βλέπουμε, ότι παρά την αποδιάρθρωση και υποβάθμιση του Τουρκικού ΥΠΕΞ και την ανασφάλεια του Ερντογάν στη Βόρεια Συρία με τους Κούρδους, αυτός δεν χαμηλώνει τους τόνους στις απαιτήσεις του στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει ν’ αποκλείστηκαν γιατί ο Ερντογάν δεν θ’ απεμπολούσε τη θέση του διατήρησης του κατοχικού στρατού στη Β. Κύπρο, την απομάκρυνση του οποίου είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας, για να βρεθεί λύση στις συζητήσεις με τον ΟΗΕ στο “Κραν Μοντανά”. Οσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα θέλουν οι Τούρκοι για τον Τουρισμό, που έχει τεράστια κάμψη τελευταία και για την ενθάρρυνση ξένων επενδυτών.
Το θέμα της Χάλκης και η μη Ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικά θέματα. Ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά και δεν μπορεί ν’ αντιπαραβάλλονται με τους Μουφτήδες της Θράκης. Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στην Αγία Σοφία έχει θετικές προεκτάσεις, έχει όμως και στόχο ν’ απευθυνθεί σ’ ένα θρησκευόμενο ελληνικό κοινό, στο οποίο οι προσβάσεις του δεν είναι τόσο προσεγγίσιμες.
Πριν προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αγκυρα ανακοινώθηκε η επικήρυξη των “οκτώ” έναντι 700.000 ευρώ τον καθένα. Ηταν προδιαγεγραμμένο, να γίνει τη δεδομένη στιγμή, μήπως αναγκάζετο ο πρωθυπουργός, να γυρίσει πίσω και να ‘χαμε διπλωματικό επεισόδιο με τους απρόβλεπτους Τούρκους που δεν έχουν “μπέσα”. Αν και το θέμα των “οκτώ” δεν είναι το μείζον, όσο το Αιγαίο, εν τούτοις το ανακίνησαν, να προβληματίσουν τον κ. Τσίπρα. Επιχειρούν διεμβολισμό στα εσωτερικά μας με στόχο την αμφισβήτηση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Αν εν προκειμένω συλληφθούν πράκτορες ως απαγωγείς, η Τουρκία θα πει ότι πρόκειται για πράξη εξωθεσμικών οργανώσεων.
Επώνυμοι επί θεμάτων γεωπολιτικής θεωρούν ότι το ταξίδι δεν προσέφερε κάτι προς τακτοποίησιν των διαφορών μας με την Τουρκία. «Για μας είναι μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ενώ για τον Ερντογάν είναι ένα πλέγμα μονομερών διεκδικήσεων». Οι Τούρκοι ενεργούν βάσει σχεδίου και πολλάκις έχουν θετικά αποτελέσματα. Λένε οι γείτονες: «Το κτήμα που κατέχετε ήταν κάποτε δικό μας. Τώρα να συζητήσουμε τη συνεκμετάλλευση του πλούτου». Η απάντηση είναι αρνητική. «Ο,τι κατέχουμε είναι νόμιμο με διεθνείς συνθήκες». Τότε αυτοί μας κλέβουν την κατσίκα. Οταν πάμε να τους τη ζητήσουμε, μάς λένε: «Θα σας τη δώσουμε, αλλά θα δεχθείτε να μοιραστούμε τα κέρδη του κτήματος».
Με αυτούς τους γείτονες έχει αποδειχθεί ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων οδηγεί σε αδιέξοδα. Σε τέτοιες επισκέψεις οι προκλήσεις επιτείνονται. Η επικήρυξη των “οκτώ” τα λέει όλα.

1 σχολιο

  • [Καγιαλές] ~ 12 Φεβρουαρίου 2019 ~ 15:57 ~ Απάντηση

    Αξιότιμε κύριε,συγχαρητήρια για την ανάλυση των ελληνοτουρκικών όπως τα εξηγήσατε πάρα πολύ γλαφυρά με 5 λέξεις χρησιμοποιώντας ένα κατανοητό για τους πάντες παράδειγμα του ιδιοκτήτη του κτήματος και του κατσικοκλέφτη.Κάνατε πράξη αυτό που έλεγαν οι σοφοί πρόγονοι μας :” ουκ εν τω πολλώ το ευ” !!!! Με εκτίμηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.