Μουσείο Τυπογραφείας

Μέτρα προστασίας για ελιές και αμπέλια

ampeliaΟδηγίες για προστασία της ελαιοκαλλιέργειας αλλά και των αμπελιών, που απειλούνται από διάφορα έντομα, δίνει με νέα τεχνικά δελτία για παραγωγούς το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Η ΕΛΙΑ

1

Ως προς την ελιά, το Κέντρο Προστασίας Φυτών επικεντρώνεται στα “Μαργαρόνια” καθώς  «στο δίκτυο παγίδευσης σημειώνεται συνεχής δραστηριότητα του εντόμου με αλληλεπικαλυπτόμενες γενιές και μεγάλους πληθυσμούς». Οπως αναφέρει, κατά τόπους παρατηρούνται προσβολές μεγάλης έντασης όπου εκτός από τις βλαστικές κορυφές οι προνύμφες αποδεκατίζουν κομμάτια φύλλλων ή ολόκληρα τα φύλλα και οι νεαροί βλαστοί φαίνονται αποφυλλωμένοι.
Το Κέντρο συστήνει προστασία και συνεχής παρακολούθηση των νεαρών δέντρων στα φυτώρια και στους νέους ελαιώνες και των ελαιοδέντρων που είχαν δεχτεί κλάδεμα ανανέωσης. Επίσης καλεί τους παραγωγούς να εξετάζουν τους παραγωγικούς ελαιώνες και όταν διαπιστώνουν έντονη προσβολή στη βλάστηση και στους καρπούς να γίνεται έγκαιρη επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα για αποφυγή νέων προσβολών.

ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

Ως προς τα αμπέλια και τους εχθρούς τους, αναφέρεται στην ευδέμιδα, το ωίδιο και το τζιτζικάκι και εξηγεί:

2

•Ευδέμιδα: Στην μεσοπρώιμη ζώνη του ν. Χανίων, στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα έχει ξεκινήσει η 3η πτήση (3η γενιά) του εντόμου. Σε αμπέλια των μεσοπρώιμων περιοχών των ν. Χανίων – Ρεθύμνου συνιστάται να γίνει προστασία.
Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης : Μεσοπρώιμη ζώνη ν. Χανίων – Ρεθύμνου : 1 – 2 Αυγούστου.
Επισημαίνει ότι «προσβολές από τις προνύμφες της 3ης γενιάς συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται. Θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι χειρισμοί στη βλάστηση ώστε να εξασφαλίζεται η καλή κάλυψη όλων των σταφυλιών».

•Ωίδιο: Στα επιτραπέζια σταφύλια και στις οινοποιήσιμες ποικιλίες που δεν έχει ξεκινήσει το γυάλισμα συνιστάται να γίνει συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα, ιδιαίτερα στα αμπέλια που έχουν ήδη συμπτώματα.

•Τζιτζικάκι: Σε αρκετά αμπέλια εμφανίζονται δυναμικοί πληθυσμοί. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεικτικό όριο επέμβασης είναι τα 50 – 70 άπτερα άτομα ανά 100 φύλλα.
Δίνει τις εξής οδηγίες: Ελέγχετε την κάτω επιφάνεια 100 τυχαίων φύλλων, από τα μεσαία έως και 1-2 φύλλα πριν την κορυφή του βλαστού. Προστασία του φυλλώματος συνιστάται όταν μετρώνται συνολικά 50-70 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα. Η αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα.
Ακόμα τονίζει ότι τα καλλιεργητικά μέτρα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.