Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μέτρα κατά της λειψυδρίας

Με το δελτίο ξεκίνησε να γίνεται η άρδευση του συνόλου σχεδόν του κάμπου των Χανίων από την Αγιά μέχρι και το Κολυμπάρι. Οι Τ.Ο.Ε.Β., που έχουν και την ευθύνη της άρδευσης σε αυτήν την έκταση των 45.000 περίπου στρεμμάτων, δηλώνουν στα “Χ.Ν.” την ανησυχία τους για το πώς θα πορευτούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και τον Αύγουστο.
Ηδη τόσο ο Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμπαρίου όσο και ο Τ.Ο.Ε.Β. Αγίας Μαρίνας –  Πλατανιά έχουν προχωρήσει σε περικοπές της άρδευσης προκειμένου να καταφέρουν να ποτίσουν όλοι οι παραγωγοί, αλλά και να καλυφθούν και οι ξενοδοχειακές μονάδες που χρησιμοποιούν το νερό για τους κήπους τους.
Σύμφωνα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί:
• Το νερό στις επιφανειακές πηγές είναι ελάχιστο, ωστόσο, υπάρχει διαθεσιμότητα από τις υπόγειες πηγές, όμως διαπιστώνεται κακή διαχείριση σε ό,τι αφορά την κατανομή του.
• Το αρδευτικό δίκτυο, ειδικά στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας – Πλατανιά, είναι σε πολύ κακή κατάσταση, υπάρχουν μεγάλες απώλειες και απαιτείται η αντικατάστασή του.
• Το φράγμα Βαλσαμιώτη μπορεί να εγκαινιάσθηκε ωστόσο… ακόμα δεν έχει συνδεθεί με τους αγωγούς άρδευσης (αντλιοστάσιο Πατελαρίου).

ΑΓΙΑ – ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ

papadakhs «Εμείς αρδεύουμε περίπου 22.000 στρέμματα. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά ελπίζουμε», αναφέρει ο κ. Λευτέρης Παπαδάκης, πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμπαρίου.
Οπως επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης «από τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε ενημερωθεί ότι θα υπάρχει πρόβλημα και από τον χειμώνα κιόλας φάνηκε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Εμείς ως Τ.Ο.Ε.Β. εδώ και 15 ημέρες, από την Πέμπτη το απόγευμα μέχρι Σάββατο το πρωί, έχουμε κλείσει το νερό προς όλες τις χαμηλές περιοχές από το Πατελάρι μέχρι και το Μάλεμε. Ετσι κάπως ανακουφίζεται η κατάσταση σε περιοχές όπως το Κολυμπάρι, τα Καμισιανά, ο Ταυρωνίτης».
Ο κ. Παπαδάκης πάντως αφήνει ξεκάθαρες αιχμές -για άλλη μια φορά- σε βάρος του Τ.Ο.Ε.Β. Βαρυπέτρου και στον τρόπο που λειτουργεί. «Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και 20 χρόνια και κανείς δεν μπορεί να το λύσει. Ούτε οι παλιοί νομάρχες, ούτε ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., ούτε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Ο Τ.Ο.Ε.Β. Βαρυπέτρου αντλεί μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι και σταματά την άντληση μέχρι τη Δευτέρα. Ομως το διάστημα αυτό δεν αρκεί για να δημιουργεί απόθεμα νερού και να πάει στη συνέχεια και σε εμάς», τονίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Σταλού, Αγ. Μαρίνας, Πλατανιά κ. Γιάννης Φιωτάκης. «Είχε γίνει μια συμφωνία να έχει δικούς του αγωγούς άντλησης ο Τ.Ο.Ε.Β. Βαρυπέτρου και να σταματά την άντληση τα Σαββατοκύριακα, ώστε να δημιουργείται απόθεμα ικανό ώστε να ποτίζουμε και εμείς. Ομως αυτό δεν τηρείται από μεριάς του Τ.Ο.Ε.Β. Βαρυπέτρου», λέει.

ΣΤΑΛΟΣ, ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ, ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

fiwtakhs Αναφορικά με την κατάσταση στο τμήμα αυτό του κάμπου των Χανίων (Σταλός, Αγ. Μαρίνα και Πλατανιάς) ο κ. Φιωτάκης υπογραμμίζει πως «από το πρωί μέχρι τις 11 δίνουμε νερό στη χαμηλή ζώνη. Δεν μπορούμε όμως να δώσουμε άλλο! Ανησυχώ για το τι θα γίνει τον Αύγουστο. Οι δύο Τ.Ο.Ε.Β. του βορείου άξονα παίρνουμε από μια πηγή που έχει παροχή 750 κυβικά ανά ώρα. Το νερό αυτό  θα πρέπει να δοθεί για τα 22.000 στρ. του Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμπαρίου, 11.000 στρ. του Τ.Ο.Ε.Β. Αγ. Μαρίνα – Πλατανιά και  10.000 στρ. για την υψηλή ζώνη. Περίπου  43.000 στρέμματα. Αδύνατον να αρδευτεί όλη αυτή η έκταση! Την ίδια στιγμή εμείς είμαστε η καρδιά του τουρισμού και καλύπτουμε και την άρδευση των ξενοδοχείων που χρησιμοποιούν το νερό για τους κήπους τους και τα φυτά τους και μόνο με βάση συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει. Μπορούμε να καλύψουμε τόσους πολλούς παρόχους; Πολύ δύσκολο!».
Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά το δίκτυο αγωγών που είναι πεπαλαιωμένο και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Η σχετική μελέτη υπάρχει όμως… «έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων. Ολοι στην Περιφέρεια λένε εντάξει, αλλά τελικά μας είπαν πως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για την αντικατάσταση των αγωγών. Εμείς με δικά μας έξοδα αντικαταστήσαμε 200 μέτρα αγωγού, στον οποίο είχαμε συνεχή σπασίματα, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το δίκτυο. Κάνουμε έκκληση για τη χρηματοδότηση της αλλαγής των αγωγών σε ένα μήκος 1.500 μ. Αν γίνει η αντικατάσταση αυτή, οι απώλειες νερού θα μειωθούν και θα εξοικονομηθεί νερό», καταλήγει ο κ. Φιωτάκης.

ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ

Σε ό,τι αφορά το φράγμα Βαλσαμιώτη, που εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Μάρτιο, οι εκπρόσωποι των δύο Τ.Ο.Ε.Β. παρατηρούν ότι δεν έχουν δει ακόμα νερό από αυτό καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνδεσή του με το υπάρχον αρδευτικό δίκτυο.
«Εκαναν το φράγμα, καλώς έγινε, αλλά νερό δεν δίνει. Δεν έχει συνδεθεί ακόμα το φράγμα με το αντλιοστάσιο του Πατελαρίου, άρα από εκεί δεν θα έχουμε λύση τουλάχιστον για φέτος», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.
«Το φράγμα δεν έχει δώσει νερό. Αφού δεν έχει γίνει ακόμα η σύνδεση πώς θα δώσει;», είναι το σχόλιο του κ. Φιωτάκη.

 

«Θα διακοπεί η άρδευση στα ξενοδοχεία»
Κατηγορηματικός ότι θα διακόψει την άρδευση των ξενοδοχείων, αν επιδεινωθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, εμφανίζεται ο Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμπαρίου. «Αν κάποια στιγμή η κατάσταση φτάσει στα άκρα, κάτι που κανείς δεν εύχεται και δεν έχουμε νερό, έχουμε πάρει απόφαση ως Δ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. ότι θα κλείσουμε το νερό άρδευσης για τα ξενοδοχεία. Τα λουλούδια τους και οι κήποι τους αντέχουν για 10 ημέρες, ας χρησιμοποιήσουν νερό ύδρευσης. Εχουμε πάρει τα λουκέτα για να κλειδώσουμε τις βάνες των ξενοδοχείων, αν αυτό θα χρειαστεί. Οι κήποι τους μπορεί να αντέξουν, οι καλλιέργειες των αγροτών όμως όχι», δηλώνει ο κ. Παπαδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα