Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μέσω της αυτοκινητοβιομηχανίας η έρευνα και η ανάπτυξη

Στα 647 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν το 2014 οι δαπάνες των επιχειρήσεων παγκοσμίως για έρευνα και ανάπτυξη (R&D), αυξημένες κατά 1,4% σε σχέση με το 2013, γεγονός που καταδεικνύει πως παρά την κρίση οι διοικήσεις των εταιρειών δεν διστάζουν να ξοδέψουν χρήματα για το κομμάτι αυτό που εξασφαλίζει καλύτερες μελλοντικές πωλήσεις των προϊόντων τους.
Η αύξηση του 1,4%, αν και σημαντική, είναι σαφώς υποδεέστερη αυτής που είχε διαπιστωθεί το 2013, όταν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη είχαν ενισχυθεί κατά 3,8%. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, μειώθηκαν κατά 17% την περίοδο 2005-2014.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια αξιολόγηση «Global Innovation 1.000» της Strategy& – μέλος της PwC -η οποία αξιολογεί τις επιδόσεις 1.000 εταιρειών διεθνώς στην έρευνα και ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνει το «Global Innovation 1.000», οι κλάδοι που σχετίζονται με την υγεία και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναδεικνύονται πρωταθλητές των επενδύσεων σε R&D, καθώς τους αναλογεί το 47% της συνολικής επενδυόμενης δαπάνης για το 2014. Μάλιστα, οι δύο κλάδοι παραμένουν στην κορυφή των μεγαλύτερων επενδυτών σε R&D, παρά το γεγονός ότι αμφότεροι περιόρισαν τις σχετικές δαπάνες – για πρώτη φορά εφέτος – κατά 1,8% και 1,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ο τομέας του software και του Διαδικτύου ενίσχυσε τις επενδύσεις στο R&D το 2014 κατά το ισχυρό ποσοστό του 16,5%, το μεγαλύτερο που πέτυχε κλάδος κατά το τρέχον έτος.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, οι κινεζικές επιχειρήσεις διεύρυναν τους εταιρικούς προϋπολογισμούς για R&D κατά 45,9% το 2014, τη στιγμή που οι εταιρείες σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη αύξησαν τις σχετικές δαπάνες κατά μόλις 3,4% και 2,5%, ενώ η Ιαπωνία εμφάνισε αρνητικό ρυθμό 14%. Τον δυναμισμό της κινεζικής οικονομίας σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης υπογραμμίζει το γεγονός ότι μόλις οκτώ επιχειρήσεις της Κίνας περιλαμβάνονταν στη λίστα «Global Innovation 1.000», ενώ σήμερα αυτός ο αριθμός ανέρχεται σε 114 (αύξηση κατά 1.325%).
Η λίστα «Global Innovation 1.000» αναδεικνύει ταυτόχρονα τους είκοσι μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως στο R&D. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2014, οι εταιρείες που μετέχουν στο top 20 ευθύνονται για το 25% της παγκόσμιας δαπάνης των επιχειρήσεων για R&D.
Στην εφετινή κατάταξη, όπως άλλωστε και σε αυτή του 2013, την πρώτη θέση διατηρεί μια ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η Volkswagen. Τη δεύτερη θέση, όπως και στην προηγούμενη κατάταξη, διατηρεί η Samsung, ενώ η Intel βρέθηκε εφέτος στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας (από τέταρτη το 2013).
Οι υπόλοιποι παγκόσμιοι πρωταθλητές των επενδύσεων σε R&D είναι οι Microsoft, Roche, Novartis, Toyota, Johnson & Johnson, Google, Merck & Co., General Motors, Daimler, Pfizer, Amazon, Ford, Sanofi, Honda, IBM, GlaxoSmithKline και Cisco System.
Αρκετές από αυτές τις εταιρείες εισέρχονται για πρώτη φορά στις κορυφαίες είκοσι: η Amazon στη 14η θέση, η Ford στη 15η και η Cisco στην 20ή.

Πηγή: www.tovima.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα