Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλη πρόκληση για τα Χανιά ν’ αναδείξουν παγκόσμια τη δική τους ιδιαιτερότητα και ουσία

Πάρα πολλές φορές έχω γράψει στα “Χανιώτικα νέα” ότι τα Χανιά (πριν ακόμα τον επικοινωνιακό κατακλυσμό του ίντερνετ) έπρεπε να φιλοδοξούν σε πρωτοβουλίες διεθνούς ενδιαφέροντος, σε όλους τους τομείς τέχνης, επιστήμης, λογοτεχνίας, κοινωνικής λειτουργίας, πολιτικής και εν γένει πολιτιστικής έκφρασης της σύγχρονης εποχής που ζούμε, η οποία διευκολύνει τη διεθνή ή παγκόσμια έκφραση της δημιουργικότητας μιας πόλης όπως τα Χανιά.
Αλλά και ολόκληρη η Κρήτη, ως νήσος που δημιουργήθηκε και εκφράσθηκε ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός. Ακόμα και ως πόλη του μεγαλύτερου πολιτικού της Ελλάδας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, που λειτούργησε με ευρεία απήχηση του πολιτικού λόγου και έργου του στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή, στην Ευρώπη, αλλά και την Αμερική.
Με αυτή την έννοια πριν ακόμα τη λειτουργία του ίντερνετ το Ακρωτήρι Ειρήνης, που δημιουργήθηκε με την ευλογία του ιεράρχη της ειρήνης, είχε τον τίτλο: “Διεθνές Ακρωτήρι Ειρήνης”. Και τούτο γιατί αυτή η πρωτοβουλία ως υποδειγματικό πρότυπο αφορούσε σε ένα διεθνές κοινό του κινήματος των ειρηνιστών. Την ίδια λέξη “Διεθνές” ή παγκόσμιο θα μπορούσαν να προτάξουν και άλλες πρωτοβουλίες που η λειτουργία τους ή οι δημιουργίες τους θα μπορούσαν να έχουν το πρόταγμα ΔΙΕΘΝΕΣ ή ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ.
Οταν πριν χρόνια πρότεινα το “ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ” στον πριν τη χούντα δήμαρχο Ηρακλείου τον Ανδρέα Καλοκαιρινό συμφώνησε για ένα τέτοιο βραβείο που θα απευθυνόταν στο διεθνές κοινό των συγγραφέων. Ομως δεν έγινε ακόμα κι όταν απευθύνθηκα για την επιχορήγησή του στις Μινωικές γραμμές που είχαν εν πλω και σκάφος με όνομα “Νίκος Καζαντζάκης”.
Ακόμα τον ίδιο καιρό, λίγο πριν τη χούντα, έχοντας επισημάνει τη μεγάλη -επερχόμενη- κρίση της δημοκρατίας στον τόπο μας πρότεινα τη δημιουργία με πλήρη πρόταση) του Παγκόσμιου Κέντρου Δημοκρατίας “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Ακρωτήρι Χανίων.
Μια μείζονος διεθνούς σημασίας πρωτοβουλία που κάθε χρόνο θα παρουσίαζε τις καλές, αλλά και τις κακές, εφαρμογές της Δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα και θα απένεμε το Βραβείο της Δημοκρατίας στη χώρα, στον πολιτικό, στον επιστήμονα, στον δημιουργό που θα κρινόταν (από μια διεθνή επιτροπή) ως άξιος της δημοκρατικής προόδου, της ουσίας της και της αξίας της.
Αντίθετα από αυτή την πρόταση δημιουργήθηκε το Κέντρο Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, δραστηριότητα την οποία τη θεωρούσα απαραίτητη στην πρότασή μου, η οποία και πραγματοποιήθηκε θαυμάσια και συγχαίρω τον πραγματοποιό της γενικό δ/ντή του Ιδρύματος κ. Νίκο Παπαδάκη.
Ομως από αυτό το ενδιαφέρον έργο λείπει το Διεθνές Παγκόσμιο σκέλος του. Το οποίο, αν είχε αποτολμηθεί, θα είχε καταστήσει τα Χανιά Κέντρο Παγκόσμιου Ενδιαφέροντος για τη συνεχή υπό κρίση και κατάκριση σε διεθνή κλίμακα “άρρωστη” δημοκρατία.
Ολες αυτές τις σκέψεις τις έκαμα με την αφορμή που έπεσε στα χέρια μου ένας πίνακας με τα αποτελέσματα του παγκόσμιου διαγωνισμού “Εμμετρης σάτιρας Παύλος Πολυχρονάκης” με έδρα τα Χανιά. Από παλιά είχα ενδιαφερθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία με το πρόταγμα στον τίτλο “Παγκόσμιος Διαγωνισμός Εμμετρης Σάτιρας”.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με κείμενα στην ελληνική γλώσσα, όπου γης αυτή μιλιέται. Συνεπώς όταν συμμετέχουν απ’ όλο τον κόσμο (λίγοι ή πολλοί) τόσο από χώρες όσο και από πόλεις τούτο αυτό το γεγονός καθιστά παγκόσμιο τον διαγωνισμό.
Είχα την τιμή πριν χρόνια να κάνω μια διάλεξη (κατά τη διάρκεια απονομής βραβείων του διαγωνισμού αυτού) για την παγκόσμια σημασία και αξία στον πολιτισμό του σατιρικού λόγου. Ο οποίος έχει μεγάλη παράδοση στην έμμετρη κοινωνική κριτική, αλλά και στα έργα μεγάλων ποιητών και συγγραφέων. Εχω, έκτοτε παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την εξέλιξη του παγκόσμιου αυτού διαγωνισμού που γίνεται με τις πιο υψηλές προδιαγραφές αντικειμενικότητας και αυστηρότητας με φύλαξη των κειμένων από τους κριτές για αναγκαίες συγκρίσεις.
Η φετινή συμμετοχή αθροίζει 39 χώρες και ένα μεγάλο κοινό – πάνω από 5 εκατομμύρια που ενδιαφέρονται για τη σάτιρα και τον παρακολουθούν. Με τα Χανιά να έχουν στην ελληνική γλώσσα για όλους τους Ελληνες της διασποράς το προνόμιο της έμμετρης σάτιρας για τον φθαρμένο σύγχρονο πολιτικό, κοινωνικό, εξωφρενικό πολιτισμό του αδιέξοδου απο-λιτισμού μας.
Νιώθω τη χαρά για το γεγονός πως ο Παύλος Πολυχρονάκης συνεχίζει με παγκόσμια διάχυση του σατιρικού λόγου του τη μεγάλη παράδοση του Σουρή στην ασύνορη εποχή μας.
Η εμμονή του διαμορφώνει μια πρόκληση και για άλλους Χανιώτες να τολμήσουν με έργα παγκόσμια!
Φτάνει όμως η επικοινωνιακή παγκοσμιότητα του ίντερνετ να μην “εκμηδενίζει” την τοπική ιδιαιτερότητα, η οποία έχει τις δικές της αξίες, χωρίς να θεωρείται ότι αυτές είναι υποδεέστερες. Γιατί, όπως γράφει στο σπουδαίο δοκίμιό του, με τίτλο “Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας”, ο διεθνούς κύρους Ελληνο-γάλλος φιλόσοφος Κώστας Αξελός, όταν η τοπική ιδιαιτερότητα καθώς είναι ανίκανη να αποτελέσει ένα ακτινοβόλο κέντρο αποστρέφει το βλέμμα από το κεντρικό και χάνεται στο επαρχιακό.
Με το “επαρχιακό” να είναι ότι τρέφεται από μια πρωτεύουσα ως προς την οποία “γνωρίζει” ότι είναι υποδεέστερο. Μολονότι καυχιέται διαρκώς για τα δικά του προτερήματα, άλλο δεν κάνει παρά να μιμείται (υιοθετώντας με πάθος ή απορρίπτοντάς το με μίσος) αυτό που είναι υπέρτερο και προς το οποίο αναπόφευκτα τείνει. Ομως χαρακτηρίζοντας τη σύγχρονη Ελλάδα επαρχιακή δίνουμε ένα όνομα σ’ εκείνο που η ίδια συγκεχυμένα αισθάνεται ως νεκρικό επειδή δεν ζει τον χρόνο της ιστορίας. Για να είναι εντέλει “επαρχιακό” ό,τι δεν έχει δικό του ρυθμό, ωθούμενο απ’ τη δική του ενέργεια κίνησης.
Με την Ελλάδα (π.χ. ως επαρχία της Ευρώπης) να οφείλει να παραμείνει πιστή στη δική της ουσία όπως και τα Χανιά πρέπει να αναδείξουν παγκόσμια τη δική τους ουσία…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα