Μουσείο Τυπογραφείας

Μεγάλη η παραγωγή αβοκάντο στα Χανιά

Με εισαγωγές καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες σε αβοκάντο αυτήν την εποχή, παρ’ ότι τα Χανιά είναι ο υπ’ αριθμόν ένα νομός της χώρας σε παραγωγή του προϊόντος. Αυτό συμβαίνει διότι πέφτει πάρα πολύ η παραγωγή, αφού δεν καλλιεργούνται ποικιλίες που δίνουν καρπό τη θερινή περίοδο!
Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι ντόπιο αβοκάντο (το ελάχιστο που παράγεται) δίνεται σε τιμές από 3,50 ευρώ και πάνω το κιλό! Όπως επισήμανε στα “Χ.ν.” ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ ο μεγάλος όγκος των διαθέσιμων αβοκάντο είναι εισαγωγής, αφού πολύ δύσκολα βρίσκεται αυτήν την εποχή ντόπιο προϊόν. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας “καίει” ως παραγωγούς. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν παραγωγή το καλοκαίρι, που υπάρχει πολύ μεγάλη κατανάλωση του προϊόντος λόγω του τουρισμού», αναφέρει ο κ. Ευτ. Τρικουνάκης από την ομάδα παραγωγών “Κορμός” που ασχολείται με την καλλιέργεια του αβοκάντο. Στη μελέτη που εκπονήθηκε για την Π.Ε. Χανίων και παρουσιάσθηκε τον περασμένο μήνα για τη στήριξη του αβοκάντο στα Χανιά, επισημαίνεται χαρακτηριστικά αυτό το ζήτημα. Οι μελετητές κάνουν λόγο για «επιλογή ποικιλιών και περίοδο ωρίμανσης που να επιτρέπουν αύξηση της περιόδου παραγωγής και διάθεσης», ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνέργειες της καλλιέργειας αβοκάντο με άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός. Χαρακτηριστικά ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης τονίζει πως για να υπάρξει παραγωγή προϊόντος μέσα στο καλοκαίρι αυτό μπορεί να γίνει με τη φύτευση Lamb/Hass που μπορεί να καλύψουν το κενό της περιόδου από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και τη φύτευση της κατ’ εξοχήν καλοκαιρινής ποικιλίας της Reed, ώστε να υπάρξει παραγωγή από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές σε συσκέψεις παραγωγών με υπαλλήλους της ΔΑΟΚ και οι τελευταίοι έχουν επισημάνει πως η καλλιέργεια ποικιλιών που να δίνουν καρπό το καλοκαίρι θα έδινε στους παραγωγούς καλύτερα εισοδήματα καθώς η αγορά των προϊόντων τους θα ήταν εξασφαλισμένη. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τη μελέτη για την καλλιέργεια του αβοκάντο, οι παραγωγοί κινούνται στον “αυτόματο πιλότο”. Για τη στήριξη της καλλιέργειας προτείνεται η ίδρυση ενός Κεντρικού Φορέα που θα αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό για το προϊόν και θα δώσει κατευθύνσεις στους παραγωγούς για το ποιες ποικιλίες και πότε θα μπορούν να καλλιεργούν. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι παραγωγοί φυτεύουν πρακτικά ό,τι ποικιλίες τους διαθέτουν τα φυτώρια χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός ούτε της καλλιέργειας ούτε της παραγωγής.

1 σχολιο

  • [andreas-dyas] ~ ~ ~ Απάντηση

    Να στηρίξουμε την παραγωγή του αβοκάντο.
    Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.