Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με τον από Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίον επί τραχείας οδού

Ο συνάδελφός μου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αλ. Παπαδερός, πρώην γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ξεκίνησε από ένα κατεστραμμένο από τους Γερμανούς μικρό χωριό του Σελίνου, έκαμε λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κατέλαβε τη θέση που του αρμόζει στην επιστημονική οικογένεια…
Την εικόνα του ανθρώπου και επιστήμονα τη βλέπει ο αναγνώστης του βιβλίου, που κυκλοφόρησε με τον παραπάνω τίτλο, διαβάζοντας και μόνο τον πίνακα περιεχομένων. Τονίζω ένα και μόνο γεγονός που πιστοποιεί την επιστημοσύνη του Παπαδερού. Η διδακτορική του διατριβή αποτέλεσε θέμα επιστημονικού συνεδρίου, η δε μετάφρασή της στα ελληνικά  θεωρείται ως επιστημονικό γεγονός.
Σπουδάζοντας ο Παπαδερός στη Γερμανία ήρθε σε επαφή με την κίνηση της λειτουργίας εκκλησιαστικών ιδρυμάτων στα οποία θα ήταν ελεύθερη η είσοδος, χωρίς κανένα περιορισμό του οποιουδήποτε για συζήτηση επίκαιρων θεμάτων. Του έκαμε εντύπωση η κίνηση αυτή και οραματίσθηκε την ίδρυση ενός τέτοιου ιδρύματος στην Ελλάδα και μάλιστα στην Κρήτη. Το ίδρυμα αυτό θα είχε το επίθετο Ακαδημία, όπως χρησιμοποιούταν τότε στη Γερμανία.
Συζήτησε το “όραμα” με τον μακαριστό Ειρηναίο, ο οποίος είχε ήδη προβληματισθεί σχετικώς και άρχισαν αμέσως οι διαδικασίες για την ίδρυση της Ακαδημίας.
Ο δεσπότης ξεκίνησε την αλληλογραφία και μαζί με τον Παπαδερό βάδισαν επί μήνες, επί  έτη, την τραχεία οδό.
Στην αρχή ζητήθηκαν εκθέσεις από ειδικούς, που είχαν την εμπειρία της λειτουργίας μιας  Ακαδημίας, για να εξασφαλισθεί η συνεργασία τους με τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου  και να στερεωθεί το όλο σχέδιο σε εξασφαλισμένη βάση, ιδίως από οικονομικής πλευράς.
Για την ανέγερση της Ακαδημίας στην Κρήτη οι Γερμανοί είχαν αντιρρήσεις, αλλά τελικά υπεχώρησαν εν όψει των γερμανικών φρικαλεοτήτων στη διάρκεια της Κατοχής.
Η γειτνίαση της Ακαδημίας με την Ιερά Μονή Γωνιάς ήταν θετικό στοιχείο, αφού επρόκειτο περί Εκκλησιαστικού Ιδρύματος.
Θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνε λεπτομερής αναφορά πεπραγμένων, ώστε να φανούν τα γεγονότα, που συνδέονται με ένα μεγάλο εγχείρημα, όπως ήταν η ανέγερση και λειτουργία της Ορθόδοξης Ακαδημίας  Κρήτης. Ο μακαριστός γέροντας και ο Αλέκος Παπαδερός συνέδεσαν το όνομά τους με την επιτέλεση ενός έργου, το οποίο θα φωτίζει και θα διδάσκει για χρόνια πολλά τις γενιές που έρχονται και θα μακαρίζουν τους ιδρυτές του.
Η τραχεία οδός που βάδιζαν οι ιδρυτές ήταν πολύ δύσβατη ιδίως στα σημεία της εξεύρεσης  οικονομικών πόρων. Εκτός από το οικόπεδο, την επικαρπία του οποίου παρεχώρησε δωρεάν  η Ιερά Μονή Γωνιάς, όλα τα υπόλοιπα έπρεπε να εξευρεθούν. Η εκστρατεία που ξεκίνησε ιδίως στην Ευρώπη ήταν προσοδοφόρος.
Λεπτομέρειες για τον αγώνα της συλλογής χρημάτων από την Ελλάδα και από την Ευρώπη βλέπει ο  αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου του Παπαδερού. Στην πρώτη φάση του αγώνα κτίσθηκε η πρώτη πτέρυγα της Ακαδημίας, η οποία όμως ως αποδείχτηκε, με την πάροδο του χρόνου, ήταν ανεπαρκής.
Για τούτο άρχισε ο αγώνας για την ανέγερση και άλλης πτέρυγας. Ο μακαριστός Ειρηναίος  και ο Παπαδερός επισκέφθηκαν τον Κώστα  Μητσοτάκη στο σπίτι του στα Χανιά, όταν ήταν πρωθυπουργός. Ακουσε με κατανόηση το αίτημα και δρομολογήθηκαν αμέσως οι διαδικασίες για την ένταξη του κτηρίου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και έτσι το σχέδιο των ιδρυτών της για την ανέγερση περικαλλούς και ευρείας αίθουσας συνεδριάσεων και άλλων εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε με ταχείς ρυθμούς.
Για να μην κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας του δημοσιεύματός μου αυτού στον φιλόξενο Τύπο δεν θα μπω σε  λεπτομέρειες στα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα πράγματα. Θεωρώ τη συγγραφή ως έργο εξαίρετο. Εκείνο που απασχολεί τη σκέψη του συγγραφέα επί μισό αιώνα είναι απολύτως φυσιολογικό το απόσταγμα αυτής της σκέψης και έρευνας, όταν έλθει ο καιρός της παραγωγής, να αποβεί ιδιαιτέρως εκλεκτό και αυτό νομίζω πως συνέβη με το παρουσιαζόμενο έργο.
Η αναφορά σε επιστολές και επίσημα έγγραφα, σε συναντήσεις, σε επισκέψεις και η παραπομπή σε βιβλιογραφία και μάλιστα ηλεκτρονική θεμελιώνουν και στερεώνουν τα συμπεράσματα που ακολουθούν.
Με τον εύληπτο λόγο και την απλότητα του ύφους του ο συγγραφέας κατόρθωσε να σκιαγραφήσει την επιτέλεση ενός μεγάλου έργου.
Οι εκδόσεις της Ακαδημίας συμπληρώνουν τη συγγραφή, αφού σ’ αυτές παρουσιάζεται η επιστημονική κίνηση του Παπαδερού ανά τον κόσμο, η συμμετοχή του σε συνέδρια, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, σε θρησκευτικές αποστολές, με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.λπ.
Ολόκληρη η αποστολική, επιστημονική και συνεδριακή δράση γινόταν με την ευλογία του πνευματικού του πατέρα του μακαριστού γέροντά μας με τα λόγια του οποίου κλείνουμε την παρουσία του βιβλίου του Αλέκου Παπαδερού, τον οποίο και συγχαίρουμε και ευχαριστούμε.
Γράφει, λοιπόν, ο Ειρηναίος προς τον Παπαδερό. Δεν γνωρίζουμε τι έχει γράψει ο Θεός, στην απέραντη δωρεά της χάριτός Του για μένα και για σένα και για τη συνεργασία μας. Μπορούμε μόνο να είμαστε έτοιμοι και άξιοι και να προχωρούμε κάτω από το φως και το κραταιό χέρι Του.
*122may@ath.fortmhnet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα