Μουσείο Τυπογραφείας

Με ποια προοπτική;

ΤΟ αυξημένο ενδιαφέρον για την Κεντροαριστερά (πάνω από 210.000 οι ψηφίσαντες στον α’ γύρο) ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως πανταχόθεν. Για πολλούς θεωρείται ως μήνυμα πολιτικής καταδίκης της «αριστερής» κυβερνητικής πολιτικής. Ο ίδιος ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος της Επιτροπής διεξαγωγής της διαδικασίας, καθώς και άλλα στελέχη του χώρου της Κεντροαριστεράς μιλούν για επαναπατρισμό ψηφοφόρων από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΚΑΘΕΝ υπήρχε μια σοβαρή μερίδα μετακινούμενων ψηφοφόρων που αποτελεί και το λεγόμενο «εκκρεμές» των εκλογών. Μάλιστα, είναι αυτό που δίνει και την τελική νίκη. Πρόκειται για τους καιροσκόπους…

Η μεγάλη συμμετοχή επίσης ερμηνεύεται και ως παράμετρος μίας «δυνάμει ανατροπής συσχετισμών» στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Μένει να αποδειχθεί αν θα έχει προοπτική ή όχι. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνέχεια του εγχειρήματος, την ομοιογένειά του, τις θέσεις του στα φλέγοντα προβλήματα του τόπου, τις λύσεις που θα προτείνει, το ποια ιδεολογία τελικά θα υπηρετήσει.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ανησυχητικό και απογοητευτικό φαινόμενο των εκλογών της δημοκρατικής παράταξης (12/11) είναι το ποσοστό κατά ηλικιακή σύνθεση των ψηφισάντων: είναι, δυστυχώς, κατιόν μεν σε ό,τι αφορά τις ηλικίες από 45 και κάτω, ανιόν δε από τις ηλικίες των 50 και πάνω. Πράγμα που φανερώνει την έντονη καχυποψία της νεολαίας στα οποιαδήποτε δρώμενα της πολιτικής που την θεωρεί εξ ορισμού «παλαιοπολιτική». Γεγονός όμως είναι επίσης ότι η καχυποψία αυτή δεν αφορά μόνο τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, αφού διαχέεται σε όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των νέων προς τα κοινά οδηγεί μάλλον σε ένα πολιτικό σκηνικό με φόντο ένα πολύ ζοφερό μέλλον. Για την αποχή τους φταίει, άραγε, μόνο η κρίση; Φταίει η μεγάλη μετανάστευση των νέων; Φταίει το σαθρό και αναξιόπιστο σύστημα της χώρας; Φταίει η μεγίστη ανεργία σ’ αυτές τις ηλικίες; Φταίει η πολιτική των πολιτικών εν γένει; Σύνθετο το πρόβλημα…

ΠΑΡΟΛΑ αυτά κάτι φαίνεται πως κινείται. Κάτι πάει ν’ αλλάξει, έστω κι αν αυτό αλλάζει πολύ αργά. Οπως, ας πούμε, η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής δεν εκφράζεται πια με διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή ή μεμονωμένα με «άσφαιρα πυρά» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τώρα εκφράζεται έμμεσα, μαζικά, δυναμικά, με μια ψήφο!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.