Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ματιές στον κόσμο

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΝΤΡΕΣ
Ταξιδεύει 14 χρόνια με τον πλαστικό σύζυγό της
Η Suzanne Heintz είναι σχεδιάστρια και δεν έχει παντρευτεί επειδή αφιερώνει πολύ χρόνο στη δουλειά της. «Είναι άποψη ζωής και προσωπική επιλογή. Δεν θέλησα να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια», ανέφερε η ίδια.  Σκέφτηκε στα ταξίδια της να τραβάει φωτογραφίες με τον πλαστικό σύζυγό της ώστε να κλείσει τα στόματα των ενοχλητικών συγγενών που τη ρωτάνε γιατί δεν έχει κάνει οικογένεια.

papoutsiΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ GPS
“Εξυπνα” παπούτσια οδηγούν τυφλούς
ΑΠΕ – ΜΠΕ » Ένα ζευγάρι από παπούτσια με ενσωματωμένο GPS (Global Positioning System) για την καθοδήγηση ανθρώπων με προβλήματα όρασης, σχεδίασαν δύο μέλη του Media Labs, από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο MIT.
Οι σχεδιαστές, Κρίσπιαν Λόρενς και Ανιρούντ Σάρμα, δημιούργησαν ένα ζευγάρι από παπούτσια, στα οποία ο χρήστης δηλώνει μέσω φωνητικής εντολής τη διεύθυνση που επιθυμεί να επισκεφθεί.
Αφού λάβουν εντολή, τα «έξυπνα» παπούτσια μέσω μια εφαρμογής για smartphone βρίσκουν την τοποθεσία μέσω GPS. Μετά αυτό χαράζει πορεία ειδοποιεί τον χρήστη για το πού να στρίψει και πού να συνεχίσει ευθεία, μέσω δονήσεων στο αριστερό ή το δεξί πόδι.
Τα «έξυπνα» παπούτσια δεν διαθέτουν κάμερες οπότε ο χρήστης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αναφορικά με ενδεχόμενους εξωτερικούς κινδύνους (εμπόδια, αυτοκίνητα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Από σήμερα τα Lechal θα είναι διαθέσιμα για το κοινό για προπαραγγελία. Η τιμή τους θα κυμαίνεται από 30 έως 37 ευρώ για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Για τους υπόλοιπους, το κόστος απόκτησης θα φτάνει τα 70 ευρώ.

sxediastriaΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
4χρονη… σχεδιάστρια μόδας φτιάχνει ρούχα από χαρτί
Η Mayhem είναι μόνο 4 ετών και είναι καταπληκτική στη ζωγραφική και στις κατασκευές από χαρτί. Η μαμά της είναι φωτογράφος και κατάλαβε την έφεση της κόρης της στη ζωγραφική  και στην κοπτοραπτική όταν ήταν μόλις 2 ετών.

osteoporosiiiiΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ
Η οστεοπόρωση προσβάλλει και τα δύο φύλα
ΑΠΕ – ΜΠΕ » Η οστεοπόρωση, πάθηση κυρίως της τρίτης ηλικίας, προσβάλλει και τα δύο φύλα, μόνο που οι άνδρες δείχνουν να «αδιαφορούν» σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» καθώς το 91% των ατόμων που προσήλθαν για εξέταση οστικής πυκνότητας, στο πλαίσιο της έρευνας, ήταν γυναίκες και μόνο το 9% άνδρες.
Αυτό καταδεικνύει πως ο κόσμος πιστεύει ότι η οστεοπόρωση είναι αποκλειστικά γυναικεία πάθηση και ότι ίσως οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους από ότι οι άνδρες, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του Συλλόγου Μέμη Τσεκούρα.
«Η οστεοπόρωση είναι μία σοβαρή νόσος που περιγράφεται ως “σιωπηλή επιδημία” διότι πριν συμβεί κάταγμα, ο ασθενής δεν έχει κανένα σύμπτωμα» ανέφερε ο ενδοκρινολόγος Κωνσταντίνος Μαυρουδής. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης του Συλλόγου «Πεταλούδα» σε δείγμα 2.627 ατόμων, ποσοστό 34% δεν είχαν κάνει ποτέ εξέταση για οστεοπόρωση, ενώ μόνο δύο στους 10 ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοπόρωση λαμβάνουν θεραπεία.
Στην Ελλάδα καταγράφονται 86.000 οστεοπορωτικά κατάγματα ετησίως και όπως είπε ο κ. Μαυρουδής κάθε 30 δευτερόλεπτα συμβαίνει σε κάποιο κάτοικο χώρας της Ε.Ε ένα κάταγμα, που οφείλεται σε οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 41% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχει από οστεοπενία, ενώ το 15% των γυναικών και ένας στους 5 άνδρες θα υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στο υπόλοιπο της ζωής του. Περίπου το 50% αυτών που έπαθαν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα θα πάθουν άλλο ένα, με εκθετική αύξηση του κινδύνου για καθένα κάταγμα.
Ο κ. Μαυρουδής σημείωσε ότι, δυστυχώς, λιγότερο από το 1/3 των ασθενών με οστεοπορωτικό κάταγμα το γνωρίζουν, εκτιμώνται και θεραπεύονται κατάλληλα, ενώ ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί ασθενείς που υπέστησαν κάταγμα και νοσηλεύτηκαν – χειρουργήθηκαν σε νοσοκομείο δεν γνωρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην οστεοπόρωση και δεν υποβάλλονται στον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και την κατάλληλη θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών καταγμάτων.
Μπορούμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση; Οι επιστήμονες απαντούν κατηγορηματικά ναι, και μάλιστα τα μέτρα για την πρόληψη της νόσου πρέπει να ξεκινούν από την παιδική ηλικία.
Όλοι πρέπει να παίρνουν ασβέστιο, βιταμίνη D, να μην καπνίζουν, να ασκούνται, για να πετύχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη κορυφαία οστική πυκνότητα, δηλαδή, να κάνουν κατά το δυνατό γερά οστά γύρω στην ηλικία των 30 ετών που ολοκληρώνεται ο σκελετός, ώστε αυτός να έχει πολλές εφεδρείες για τα μετέπειτα χρόνια που τα οστά φθείρονται, ανέφερε ο κ. Μαυρουδής. Επίσης, σημείωσε ότι στόχος κάθε θεραπευτικής παρέμβασης στην οστεοπόρωση συνίσταται στο να προφυλαχθούν οι ασθενείς από το να πάθουν οστεοπορωτικό κάταγμα ή εάν, ήδη, έχουν πάθει να ανακοπεί η εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη θεραπεία της οστεοπόρωσης διαιρούνται σε αντιοστεοαπορροφητικά και οστεοαναβολικά, τα οποία θα πρέπει να χορηγούνται με συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα