Μουσείο Τυπογραφείας

Ματιές στον κόσμο

1Αυτόματο παρκάρισμα για το αυτοκίνητο του μέλλοντος
Για όσους ταλαιπωρούνται αναζητώντας μία θέση στάθμευσης ή φοβούνται τις μανούβρες για να παρκάρουν σε περιορισμένο χώρο, μια λύση είναι ίσως το αυτοκίνητο που παρκάρει μόνο του.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κανείς δεν υπάρχει στο εσωτερικό αυτού του Range Rover στον χώρο στάθμευσης του Λας Βέγκας. Ωστόσο, το όχημα κινείται αργά, εντοπίζει μια θέση και αρχίζει να παρκάρει κάνοντας όπισθεν.
Στα μισά της μανούβρας, το αυτοκίνητο δείχνει να διστάζει προς στιγμή, βγαίνει λίγο από τη θέση και παρκάρει σε καλύτερη θέση, σαν ένα φάντασμα να είναι στο τιμόνι.
Το σύστημα ονομάζεται “αυτόματο παρκάρισμα” και λειτουργεί σαν “εγκέφαλος”, αναφέρει ο Γκιγιόμ Ντεβοσέλ, αντιπρόεδρος αρμόδιος καινοτομίας και επιστημονικής ανάπτυξης στη γαλλική κατασκευάστρια εταιρία εξοπλισμού αυτοκινήτων “Valeo”, που παρουσιάζει το πρωτότυπο στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης υψηλής τεχνολογίας CES.
«Βήμα προς βήμα, με κάποια ελευθερία για να αποφασίσει και συνεπώς το όχημα προσαρμόζεται σε κάθε σχήμα», διευκρινίζει αποκαλύπτοντας ότι «αν το αυτοκίνητο βρεθεί υπό τις ίδιες συνθήκες, δεν θα αντιδράσει δύο φορές με τον ίδιο τρόπο».
Η ιδέα είναι αρκετά απλή. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, ο οδηγός θα θέσει σε λειτουργία μία εφαρμογή από το κινητό του τηλέφωνο ή οποιοδήποτε συνδεδεμένο αντικείμενο, και το όχημα θα αναχωρήσει μόνο του για να βρει την πρώτη διαθέσιμη θέση. Εγκαίρως θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία την εφαρμογή και το αυτοκίνητο θα γυρίσει να περιμένει στην έξοδο του γκαράζ, εξηγεί ο Ντεβοσέλ.
Το σύστημα δεν χρειάζεται κανέναν ειδικό εξοπλισμό για να λειτουργήσει στο εσωτερικό του γκαράζ. Εξάλλου βασίζεται σε υπερήχους αισθητήρες που ήδη χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, στο σύστημα αισθητήρων για το παρκάρισμα, για παράδειγμα. Μόλις που χρειάζεται να κάνει λίγο μπροστά και κατά περίπτωση, να προσθέσει κάμερες για την αναγνώριση θέσης για ανάπηρους ή την είσοδο του γκαράζ.
«Στόχος είναι το σύστημα να γίνει αυτό προσβάσιμο σε μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων», υπογραμμίζει ο Ντεβοσέλ, με τεχνολογίες που παρέχονται σήμερα, λόγω του κόστους τους, μόνο στα ακριβά αυτοκίνητα.

“Μάχη” για το δικαίωμα μίας γυναίκας να μην πεθάνει
ΑΠΕ » Μία οικογένεια στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών αγωνίζεται, όπως αναφέρει, για το δικαίωμα μιας εγκύου γυναίκας, η οποία έχει κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκρή και διατηρείται στη ζωή με τεχνικά μέσα να σταματήσει τη μηχανική υποστήριξη και να φύγει ήσυχα από τη ζωή.
Αλλά οι ιατρικές αρχές του Τέξας επιμένουν ότι η 33χρονη Μαρλίζ Μουνιόθ, πρέπει να διατηρηθεί στη ζωή, καθώς υπόκειται στους νόμους της πολιτείας που απαγορεύει να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο που οδηγεί στο θάνατο όταν πρόκειται για έγκυο γυναίκα. «Εμείς δεν αγωνιζόμαστε κατά της οικογένειας Μουνιόθ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου. «Ενεργούμε σύμφωνα με το νομικό δίκαιο», συμπλήρωσε.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η νεαρή γυναίκα κατέρρευσε στην κουζίνα της, πιθανότατα από πνευμονική εμβολή, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ηταν τότε τεσσάρων μηνών έγκυος. Οι γιατροί του νοσοκομείου Τζον Πίτερ Σμιθ στο Φορτ Γουόρθ την κήρυξαν εγκεφαλικά νεκρή και η οικογένειά της ζήτησε να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη που την κρατά στη ζωή, καθώς όπως είπαν αυτή ήταν η δική της εκφρασμένη επιθυμία, την οποία είχε διατυπώσει όσο ήταν καλά. Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, διότι συνδυάζει φλέγοντα ζητήματα όπως το δικαίωμα στη ζωή ή το θάνατο με την άμβλωση.
Σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη περίπτωση, οικογένεια στην Καλιφόρνια έκανε δικαστικό αγώνα για να κρατήσει στη ζωή την 13χρονη κόρη τους, η οποία επίσης διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη αν και οι γιατροί την έχουν κηρύξει εγκεφαλικά νεκρή μετά από προφανή ιατρικό λάθος κατά τη διάρκειας μια επέμβασης ρουτίνας στις αμυγδαλές.
Οι δύο αυτές περιπτώσεις απηχούν την υπόθεση της Τέρι Σιάβο από τη Φλόριντα, η οποία είχε μείνει ζωντανή για χρόνια με μηχανική υποστήριξη καθώς ο σύζυγος και οι γονείς της διαφωνούσαν για το αν θα πρέπει να της επιτραπεί να φύγει από τη ζωή. Πέθανε το 2005 μετά από μία μακρά διαμάχη που έφτασε έως τις αίθουσες του Κογκρέσου.

36.000 δολάρια φιλοδώρημα επειδή συγκινήθηκαν για το παρελθόν της
Δεν πίστευε στα μάτια της μία  σερβιτόρα στο εστιατόριο Cracker Barrel των Η.Π.Α., όταν δύο πελάτες της άφησαν φιλοδώρημα ύψους… 6.000 δολαρίων ή αλλιώς 4.410 ευρώ. Ολα ξεκίνησαν, όταν οι δύο γενναιόδωροι άνδρες ρώτησαν την 18χρονη κοπέλα, γιατί ήταν τόσο χαρούμενη. Τότε, η σερβιτόρα ξεκίνησε να εξιστορεί τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στην παιδική της ηλικία. Η Αμπιγκέιλ ήταν μόλις επτά μηνών, όταν οι γονείς της είχαν σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα σε έναν επαρχιακό δρόμο, που άφησε στη μητέρα της μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, ενώ ο πατέρας της δεν μπορούσε να αναλάβει την φροντίδα της ίδιας και των τεσσάρων αδερφών της, με αποτέλεσμα όλα τα παιδιά να δοθούν σε ανάδοχη οικογένεια. Μετά από χρόνια, η κοπέλα μαζί με τον ένα εκ των αδερφών της επέστρεψε στον βιολογικό της πατέρα, ο οποίος άρχισε να τους κακοποιεί. Μετά από αυτό, η κοπέλα αφηγήθηκε στους πελάτες ότι έχει κάνει μια καινούρια αρχή και έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο στο τοπικό Κολέγιο.
Μπορεί να μην είχε άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα για να είναι σε θέση να επιστρέψει στο Κολέγιο το επόμενο εξάμηνο και γι’ αυτό δούλευε στο εστιατόριο, ωστόσο εξομολογήθηκε στους άνδρες ότι δεν μπορούσε να περιμένει για να συνεχίσει τις σπουδές της στην παιδοψυχολογία.
Τότε ένας από τους δυο πελάτες, ο οποίος είχε τύχει να έχει σπουδάσει στο ίδιο κολέγιο, υπέγραψε μια επιταγή 5.000 δολαρίων για τα δίδακτρα και 1.000 δολαρίων για τα σχολικά είδη!

4Σκάνδαλο μετά το δημοσίευμα για φημολογούμενη σχέση του Ολάντ με γνωστή ηθοποιό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την Παρασκευή τη “βαθιά του λύπη” για την παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής του ζωής και προτίθεται να κινηθεί δικαστικά εναντίον του περιοδικού “Closer” που δημοσιεύει στο χθεσινό του τεύχος φωτογραφικό υλικό για σχέση μεταξύ του Ολάντ και της ηθοποιού, Ζουλί Γκαγιέ.
Μιλώντας ως ιδιώτης και όχι ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Φρανσουά Ολάντ «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την εισβολή στην προσωπική του ζωή, στην ιδιωτικότητα της οποίας έχει δικαίωμα όπως κάθε πολίτης και προσθέτει ότι προτίθεται να ασκήσει δίωξη, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής δίωξης, κατά του περιοδικού», δήλωσε πηγή από του γραφείο του στο πρακτορείο Reuters.
Το εβδομαδιαίο έντυπο δημοσίευσε ένα επτασέλιδο με φωτογραφικό υλικό που δείχνει τις κινήσεις έξω από μια πολυκατοικία στο Παρίσι για να στηρίξει το δημοσίευμά του.
Αναλυτικότερα, οι φωτογραφίες δείχνουν έναν άνδρα που μοιάζει με έναν από τους άνδρες της προσωπικής φρουράς του Γάλλου προέδρου και έναν δεύτερο άνδρα με μαύρο κράνος, που φέρεται ότι είναι ο 59χρονος Ολάντ, να φθάνουν και να αναχωρούν από την πολυκατοικία με μηχανή scooter.
Μια γυναίκα, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η 41 ετών ηθοποιός Ζουλί Γκαγιέ, φαίνεται επίσης να φθάνει και να αναχωρεί από το ίδιο διαμέρισμα.

5Αφαίρεσαν κατσαρίδα μήκους δύο εκατοστών από το… αφτί Αυστραλού
Ενα απίστευτο, αλλά αληθινό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία και έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλη τη χώρα. Μια κατσαρίδα 2 εκατοστών βρήκε “στέγη” στο αφτί ενός άνδρα. Ο ίδιος προσπάθησε μάταια να τη βγάλει με τη βοήθεια ηλεκτρικής σκούπας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου με τη βοήθεια ειδικών αφαιρέθηκε.
Ο Χέντρικ Χέλμερ δήλωσε στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο “ABC” ότι μετά τις προσπάθειές του να απαλλαγεί από την κατσαρίδα στο σπίτι του, κατέφυγε στο Νοσοκομείο Royal Darwin στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.
Οι γιατροί εισήγαγαν ελαιόλαδο στον ακουστικό πόρο του Αυστραλού, γεγονός που αρχικά οδήγησε την κατσαρίδα πιο βαθιά μέσα στο αυτί, αλλά στη συνέχεια τη σκότωσε επιτρέποντας έτσι στους γιατρούς να την πιάσουν με το τσιμπιδάκι των φρυδιών.
«Μέσα σε περίπου δέκα λεπτά, η κατσαρίδα ξεκίνησε να εισέρχεται πιο βαθιά, αλλά βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, είχε συσπάσεις. Είπαν ότι ποτέ δεν είχαν αφαιρέσει τόσο μεγάλο έντομο από κάποιου το αφτί», δήλωσε ο Χέλμερ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.