Μουσείο Τυπογραφείας

“Μάθημα” σεβασμού στα ζώα

Τα δικαιώματα των ζώων όλων των ειδών και όλων των κατηγοριών και ο τρόπος προστασίας τους μέσω νόμων είναι το περιεχόμενου του βιβλίου “Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!”, που παρουσιάστηκε σε παιδιά στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη στον Δημοτικό Κήπο με αφήγηση, διαδραστικό παιχνίδι και μουσική.
H συγγραφέας και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην WWF, Ελένη Σβορώνου, προσπάθησε να εξηγήσει στα παιδιά ότι η συντροφιά ενός ζώου είναι ευθύνη και όχι παιχνίδι.
«Ηρωας είναι ένας σκύλος που ψάχνει τα δικαιώματά του. Στην πραγματικότητα το βιβλίο πραγματεύεται τους νόμους που υπάρχουν για να προστατεύουν τα ζώα. Ζώα συντροφιάς, ζώα προς σφαγή, άγρια ζώα, ζώα εργασίας, όλων των κατηγοριών τα ζώα», σημειώνει η κυρία Σβορώνου, επισημαίνοντας στη συνέχεια τα εξής: «Θέλω να επιμείνω ότι το βιβλίο μιλάει για νόμους που προστατεύουν τα ζώα, δεν είναι απλώς τα δικαιώματα των ζώων, δεν είναι μια ευχή. Τα δικαιώματα των ζώων είναι μια χάρτα, που είναι μια ευχή. Εδώ μιλάμε για υπαρκτούς νόμους και που συστηματικά παραβιάζονται και καταπατούνται. Το βιβλίο είναι για τα παιδιά, οπότε η έμφαση είναι στα ζώα συντροφιάς. Το ζήτημα είναι στο να καταλάβουν τα παιδιά ότι είναι μια ευθύνη το να έχεις ένα ζώο. Είναι σημαντικό να το φροντίσουμε σωστά. Δεν είναι παιχνίδι, που όταν το βαριόμαστε το πετάμε».
Η κυρία Σβορώνου ρωτήθηκε για την κακοποίηση που συναντάται στα ζώα, σημειώνοντας ότι άτομα που διαπράττουν τέτοιες ενέργειες, έχει αποδειχθεί ότι έχουν την τάση να κακοποιούν και ανθρώπους. «Τώρα τελευταία υπάρχουν πολλά κρούσματα κακοποίησης ζώων και μαθαίνουμε τους καινούργιους νόμους και πού μπορούμε να αποταθούμε. Οταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να μένουμε θεατές, είναι σημαντικό να ασκούμε πίεση και να απευθυνόμαστε στην αστυνομία και κάθε περιστατικό κακοποίησης να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης. Αλλωστε είναι τεκμηριωμένο ότι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα, έχουν την τάση να κακοποιούν και ανθρώπους, οπότε το ζήτημα είναι και ανθρωπιστικό», σημειώνει η συγγραφέας.
Τη δράση πραγματοποίησε ο Δήμος Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και ο Σύλλογος “Η προστασία των ζώων”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Στο μεταξύ, προγραμματισμένη συνάντηση είχαν προχθές στελέχη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ νομού Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν η Πρόεδρος Αναστασία Μπομπολάκη, η Γραμματέας Μαρία Χουστουλάκη και η Πρόεδρος του Φ.Σ. Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» Έφη Τσεκμέζογλου.
Οπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο  προσπαθειών της Ομοσπονδίας σε πανελλαδικό επίπεδο να ανασταλούν τα σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την διαμόρφωση του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς, καθώς τα φιλοζωικά σωματεία θεωρούν ότι «θα στρέφονται εις βάρος των ζώων» ενώ δεν πρόκειται «να συντελέσουν στην βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας με τα εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ζώα». Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «άστοχες κινήσεις» του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Τσιρώνη, «που βρίσκονται απολύτως σε αντί ευρωπαϊκή κατεύθυνση» και συνεχίζει:
«Ενημερώσαμε τους δύο Βουλευτές του νομού Χανίων για τις δικές μας θέσεις καθώς και για το ποιες είναι οι αποτελεσματικές και ηθικές λύσεις, ώστε η χώρα μας να περάσει από τον αναχρονισμό για τα ζώα στον πολιτισμό. Θεωρούμε, ότι μας άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον, ενώ υποσχέθηκαν να συμβάλλουν στην ευόδωση των προσπαθειών μας».
Τέλος τους ενημέρωσαν «για τα θέματα που αφορούν στο Δήμο Χανίων με έμφαση στα τελευταία γεγονότα με τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.