Μουσείο Τυπογραφείας

“Μαρκοπούλου” το ανάγνωσμα

Ξανά λοιπόν στην επικαιρότητα το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, που για αρκετά χρόνια το διεκδικήσαμε και κάποια στιγμή μάλιστα πιστέψαμε, ότι θα πετυχαίναμε τον στόχο μας.
Αλλωστε γιατί όχι αφού καταφέραμε να πείσουμε 3 Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν ομόφωνη απόφαση  ευθυγραμμιζόμενα με τα αιτήματα των πολιτών, ζητώντας ο χώρος αυτός να γίνει αστικό πράσινο με χώρους άθλησης κι αν κριθεί απαραίτητο κι ένα σχολείο.
Ακόμα καταφέραμε να πείσουμε τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Μεϊμαράκη να μας το παραχωρήσει. Αυτός έβαλε δίπλα και τη λέξη ΔΩΡΕΑΝ για 40 χρόνια, αλλά η τότε Δημοτική Αρχή δυστυχώς δεν το αποδέχθηκε, ήθελε λέει την ιδιοκτησία. Καταφέραμε το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει κι αυτό μια ομόφωνη απόφαση διεκδικώντας το κι ακόμα καταφέραμε να κινητοποιήσουμε την πλειοψηφία των πολιτών να το διεκδικήσουν. Τότε που ακόμα οι πολίτες κατέβαιναν στους δρόμους.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ο πρωθυπουργός εδώ στα Χανιά, μας είπε ότι «…εμείς θέλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα τα έργα για την πόλη όπως η μεταφορά του στρατοπέδου…». Εδώ λοιπόν αρχίζει ο γρίφος· και κοροϊδία μπορείς να το πεις. Η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού, παραχωρεί, αλλά δεν μπορεί να πείσει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον κ. Καμμένο, ο οποίος την παραχώρηση του πρωθυπουργού την μεταφράζει σε οικονομικά ανταλάγματα, αναλαμβάνει όμως να τον πείσει ο δήμαρχος Χανίων και κατόπιν… σκληρών διαπραγματεύσεων, κατορθώνει το ακατόρθωτο: να νοικιάζουμε τον χώρο που είχαμε παραχωρήσει… δωρεάν… παλαιότερα στον στρατό, αφού οι εναπομείναντες λιγοστοί φαντάροι, μετεγκατασταθούν στο στρατόπεδο της Αγιάς, όπου και αυτόν τον χώρο τον δώρισαν οι Χανιώτες στον Στρατό.
Πέραν του υψηλού ενοικίου, άνω των 100.000 ευρώ ετησίως ο Δήμαρχος παραδέχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα πάρει ο στρατός επιπλέον 5 στρέμματα αφού τα εντάξει στο σχέδιο πόλης, έτσι που να μπορούν να πολεοδομηθούν γιατί το στρατόπεδο δεν είναι 53 αλλά 58 στρέμματα. Αυτά τα 5 στρέμματα, που θα δεκαπλασιαστεί η αξία τους, μετά την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης, γιατί δεν τα αναφέρουν πουθενά, γιατί δεν ενημερώνουν τους πολίτες, ότι εκεί, δίπλα στο πάρκο -αν γίνει τελικά- θα αναγερθούν πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα; Πρός όφελος ποιου;
Ακόμα γιατί ο δήμαρχος της πόλης αγνόησε τη θέληση του χανιώτικου λαού και τις ομόφωνες αποφάσεις 3 Δημοτικών Συμβουλίων όπου όριζαν να γίνει ένα πράσινο αθλητικό πάρκο, που έχει ανάγκη η πόλη;
Γιατί επιτέλους ο σημερινός δήμαρχος επιμένει να πολεοδομήσει τον χώρο… ακόμα και εκθεσιακούς χώρους θέλει να κάμει, όπως και τη μεταφορά υπηρεσιών του Δήμου μέσα στο πάρκο, για να βγάζει λέει το ενοίκιο για το στρατό.
Ξέχασε φαίνεται παλαιότερη δήλωσή του, ότι το ύψος του ενοικίου, είναι ευτελές, για τον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων.
Γιατί αρχικά οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης είχαν απορρίψει την πρόταση του δημάρχου και μετά από ένα μήνα την ενέκριναν;
Ας γίνει επιτέλους κατανοητό, ότι η καθημερινότητα του πολίτη επηρεάζεται από την ποιότητα των δημόσιων-κοινόχρηστων χώρων.
Αν ο δημόσιος χώρος δεν σε βοηθάει να αισθάνεσαι σαν άνθρωπος, αν δεν έχεις κοινόχρηστους χώρους, αν δεν έχεις αθλητικό πράσινο, τότε πέραν της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής σου υποβαθμίζονται και οι υλικές σου αξίες.
Τέλος σε μια υποβαθμιζμένη πόλη με τσιμέντα και άναρχη δόμηση, έχει δείξει η εμπειρία ότι είναι θέμα χρόνου, να της στρέψουν την πλάτη τους και οι πολυπόθητοι επισκέπτες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.