Μουσείο Τυπογραφείας

Μάντης κακών

Τα Χανιά βιώνουν το τελευταίο διάστημα μία… σοκαριστική κατάσταση! Η γη μοιάζει να υποχωρεί κάτω από τα πόδια μας, βουνά πέφτουν· η φύση αντιμάχεται κυρίως τις ανθρώπινες “επεμβάσεις” και επιβάλλει δικαιωματικά τη δύναμή της, ξεκάθαρα δηλώνοντας πια, ποιος πραγματικά είναι το αφεντικό σε «αυτόν τον κόσμο τον καλό»!
Ολόκληρος ο νομός έχει υποστεί ένα ανεπανόρθωτο(;) πλήγμα στις βασικές του δομές κι έχω την αίσθηση ότι όλο αυτό το χάος από τις καταστροφές που επέφερε η τελευταία κακοκαιρία, δεν είναι παρά μονάχα η αρχή!
Για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός εν πολλοίς κοινού μυστικού, πως πολλά από τα έργα που έχουν γίνει δεν βασίστηκαν πάνω σε… σωστές μελέτες -τουλάχιστον όπου υπήρξαν αυτές!
Μία διαχρονική αλήθεια· τα περισσότερα(;) από τα δημόσια έργα απλά καταπίνουν κονδύλια… και  το αποτέλεσμά τους δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη!
Ετσι, π.χ. έργα που δεν συντηρούνται ως οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν, φυσικό επόμενο  είναι να αρχίζουν να βγάζουν προβλήματα!
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σίγουρα ενώ εξαιτίας της άναρχης και… κυρίως αυθαίρετης ανθρώπινης επεμβατικότητας, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας υποφέρει σοβαρά και μας στέλνει -όχι μόνο τώρα- όλο και συχνότερα σήματα κινδύνου!
Εξάλλου αυτό που ποτέ δεν συνειδητοποιήσαμε είναι ότι οι δικές μας ανόητες και εγωιστικές επεμβάσεις είναι αυτές που μας συμπαρασύρουν στην αυτοκαταστροφή!
Η φύση δεν εκδικείται, δεν είναι στη φύση της…
Εμείς απλά αδιαφορούμε γι’ αυτήν και συνεχίζουμε να ασελγούμε επί ενός σοβαρά ασθενούς που βρίσκεται στην εντατική!
Οσον αφορά την εδώ κατάσταση, τα συνεχή άσχημα νέα που κάθε στιγμή μαθαίνουμε, με τις διάφορες κατολισθήσεις, καταρρεύσεις, τις καθιζήσεις οδοστρωμάτων κ.λπ. πολύ φοβούμαι ότι είναι ένας προάγγελος για τα επερχόμενα χειρότερα, τα οποία με την έως τώρα δημιουργηθείσα κατάσταση δεν σημαίνει ότι θα τα δούμε και άμεσα!
Στο μεταξύ τουλάχιστον ας σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί αξιοποιώντας στο έπακρο τις οικονομικές ενισχύσεις που θα δοθούν, προσώρας τουλάχιστον!

1 σχολιο

  • [Γιώργος Π. Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ] ~ ~ ~ Απάντηση

    Τόσο πλήρη και ουσιαστικά άρθρα – δοκίμια, που ταρακουνούν τις ανθρώπινες συνειδήσεις μας και μάς ξυπνούν από τον μακάριο λήθαργο που υποπέσαμε, μακάρι να δημοσιεύονται όλο και πιο συχνά. Τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μας. Με φιλική αγάπη Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.