Μουσείο Τυπογραφείας

Μαλαματένιος αργαλειός, και φιλντισένιο χτένι…

Μαλαματένιος αργαλειός, και φιλντισένιο χτένι… Από το Θέατρο του Παπουτσιού… Ενα μουσικό παραμύθι από κλωστή.

Μόνο από κλωστή;; Μουσικό παραμύθι, από όλο -σχεδόν- τον ανθό της Δημοτικής Ποίησης! Ολη η δροσιά, η τρυφερότητα και το μύρο του αυτοδίδαχτης έμπνευσης, που κληροδοτείται με τον προφορικό λόγο της πηγαίας έκφρασης, και της αγάπης, στις γενιές… Σ’ όλες τις γενιές… Η γιαγιά, η μανούλα, η νονά, με το δεκαπεντασύλλαβο, το νανούρισμα, το παιχνίδι, το αίνιγμα, το ταχτάρισμα, το παραμύθι, την παροιμία… Της Μαρίας Παπαλέξη, το δομημένο υλικό από το παραδοσιακό μας “σύμπαν”…, και η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη το σκηνοθέτησε και το επιμελήθηκε Μουσικά. Η Εμμα Μολλέ επιμελήθηκε τα κοστούμια και το σκηνικό και η Έλλη Βασιλάτου, δίδαξε μουσικά. Λύρα, λαούτο, “αγάπες έγχορδες” στην ευαισθησία του Αλέξανδρου Ιερωνυμίδη, όπως και πνευστά και κρουστά, που συνόδεψαν γλυκά όλη τη δράση καθώς ο Αλέξανδρος, σαν οργανοποιός, κινήθηκε ως, εκ των… έσω γνώστης, της καρδιάς των οργάνων! Η Βαλεντίνα τώρα, με όλο το βάρος της σκηνικής παρουσίας της, με διαλόγους, σπαρταριστούς…, μας έδωσε “γιορτινά” την Αναγωγή της Ύφανσης! αλλά και με τις κούκλες της, έδωσε τον μύθο της υφάντριας Ρηνιώς, άρτια δομημένο ως αφήγηση, ακόμη και με αρκετά “απτά” στοιχεία, τα οποία καθιστούσαν την όλη ροή, μια, αμιγώς θεατρική δυναμική, με οικονομία, με στοιχεία διαΔράσης, και με παραμυθική γλυκύτητα! Μια γλυκύτητα απείρως ελκυστική, που η πρωταγωνίστρια εμβολίασε αβίαστα τα παιδιά, κυρίως, -το ζητούμενο- κατεβαίνοντας από τη σκηνή και, κερδίζοντας τη συμμετοχή τους, τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα όλων μας, έκλεινε τον κύκλο της πρότασης, ικανοποιημένη πλήρως! Γιατί είχε επιτευχθεί πανηγυρικά, και η Παιδαγωγία περί του Λαϊκού μας Πολιτισμού! Ωραία πράγματα! Ωραία πράγματα στο Δήμο Κισ. την Κυριακή, που πλημμύρισε μεγάλους και παιδιά… Συγχαρητήρια σε όλους…

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου που κάλεσε τη Βαλεντίνα και τον Αλέξανδρο, ύστερα από την πρόταση της κας Θεώνης Κουτσουνάκη, υπεύθυνη της ΔιαΔράσης, Νεκτάριος Ψαράκης πρόεδρος, Δημήτρης Ξηρουχάκης αντιπρόεδρος, Στέλιος Πατεράκης ταμίας, Ιωάννα Τζαγκαράκη γεν. γραμματέας, Κική Σοφουλάκη ειδ. γραμματέας, Δημήτρης Χαιρετάκης μέλος, Μόνικα Μπαργιωτάκη μέλος και Βαρβάρα Βασιλάκου εκπρόσωπος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.