Μουσείο Τυπογραφείας

Το μαγευτικό κεδρόδασος

Μεταξύ αμέτρητων παραλιών που έχει περιμετρικά το νησί μας συμπεριλαμβάνεται η προστατευόμενη θαυμάσια ως επί το πλείστον βραχώδης παραλία νοτιοδυτικά του Νομού Χανίων, στα όρια της Δημοτικής Περιφέρειας Καντάνου – Σελίνου, με τη χαρακτηριστική ονομασία “Κεδρόδασος”, εξαιτίας των κέδρων που υπάρχουν στην περιοχή κοντά στη θάλασσα και που με τα φυλλώματά τους προσφέρουν δροσιά στους επισκέπτες.

Η απόσταση μέχρι και τον χώρο στάθμευσης του “κεδροδάσους” είναι 77 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Από εκεί μέχρι την παραλία αρχίζει το περπάτημα στο κατηφορικό μονοπάτι από άμμο και βότσαλο και που το μήκος του  είναι περίπου 700 μέτρα.
Το κεδρόδασος, όπως αναγράφει μια πληροφοριακή πινακίδα σε ταμπλό που υπάρχει στην αρχή του μονοπατιού, ανήκει στην περιοχή NATURA 2000 «Παραλία από Χρυσοσκαλίτισσα μέχρι Ακρωτήριο Κριός», η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας. Σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, το “κεδρόδασος” είναι οικότοπος προτεραιότητας και ανήκει στις «παράκτιες αμμοθίνες κέδρων» με δύο είδη από αυτά τα δένδρα, το Juniperus macrocarpa και το Juniperus phoenicea.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Οι επισκέπτες αυτής της πανέμορφης αγνής περιοχής μέχρι να φτάσουν εκεί συναντούν αρκετές δυσκολίες με τον κεντρικό δρόμο από τη διασταύρωση της Χρυσοσκαλίτισσας προς Ελαφονήσι, για μήκος 3 χιλιομέτρων περίπου που αρχίζει η διακλάδωση για το “κεδρόδασος”, επειδή αντί για πληροφοριακή πινακίδα υπάρχει ένας ξύλινος στύλος της Δ.Ε.Η. του οποίου έχουν βάψει μια λωρίδα κάθετη με κόκκινο χρώμα ως χαρακτηριστικό σημάδι της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθήσουν. Στη διαδρομή τώρα του αγροτικού δρόμου των 2.5 χιλιομέτρων που αρχίζει από το σημείο του βαμμένου στύλου και που περνά ανάμεσα από πολλά θερμοκήπια υπάρχουν πολλές διακλαδώσεις χωρίς πινακίδες με κάποια πασσαλάκια καρφωμένα στη γη έχοντας πάνω τους μικρά κίτρινα σημαιάκια μ’ ένα βέλος που δείχνουν την υποτιθέμενη πορεία μέχρι τον χώρο στάθμευσης του “κεδροδάσους”.
Εντύπωση για τους επισκέπτες προκαλεί η φυσική ομορφιά της περιοχής με τους κέδρους, την παραλία, τα μαύρα βράχια, τη λευκή άμμο και τα πεντακάθαρα γαλανά νερά. Επειδή η κατασκήνωση απαγορεύεται υποχρεώνει τους λάτρεις της φύσης να επισκέπτονται τον πανέμορφο αυτό τόπο με ολιγόωρες ή ολοήμερες εκδρομές. Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου του οποίου στην αρμοδιότητα ανήκει αυτός ο τόπος έχει υποχρέωση να τον προσέχει ιδιαίτερα τοποθετώντας μόνιμο φύλακα στην περιοχή.

2 Σχόλια

  • [Αναστασία] ~ ~ ~ Απάντηση

    Για να πας στην παραλία στρίβεις αριστερά στη διασταύρωση (ενώ δεξιά πάει για ελαφονησι), ακολουθεί χωματόδρομος όπου στο τέλος του παρκάρεις το αμάξι. Κατόπιν πρέπει να κατέβεις ένα μονοπάτι κατηφορικό με πέτρες. Στο τέλος αυτού αρχίζει το κεδροδασος που πρέπει να το διασχίσεις. Τα κεδρα είναι ριζωμένα στην καυτή άμμο. Κάτω από τα δέντρα στήνουν τις σκηνές τους οι κατασκηνωτες. Όταν τελειώσει το κεδροδασος φτάνεις στην παραλία η οποία έχει ελάχιστες σκιές κι αν φυσάει δεν μπορείς να βάλεις ομπρέλα. Η παραλία δεν είναι και τόσο απομονωμένη από τους ανέμους. Με λιγα λόγια χρειάζονται καταλληλα παπούτσια για την πεζοπορία μεχρι την παραλία κι οταν φτάσεις εκεί υπαρχουν ελάχιστες σκιές που θα ειναι πιασμενες ηδη απο τους κατασκηνωτες.

  • [Λυκουργος χριστογιαννοπουλος] ~ ~ ~ Απάντηση

    Και φυσικα δεν υπαρχει κανενας φυλακας. Και εννοειτε πως τα σκουπιδια και οι σκηνες σχεδον εχουν πνιξει το τοπιο και γινεται ενας μεγαλος χαμος απο ολο το κοσμο που δεν σεβεται

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.