Μουσείο Τυπογραφείας

Μάχη με τον χρόνο για αντιπλημμυρικά έργα

07Τρέχουν… για να προλάβουν Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμοι, φορείς που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία (ΔΕΥΑΧ, ΔΕΥΑΒΑ) προκειμένου να καθαριστούν όλα σχεδόν τα ρέματα, οι ποταμοί, τα ρυάκια και να αποφευχθούν γεγονότα όπως του περασμένου Οκτώβρη!

Στη χθεσινή σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων έγινε μια παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί σε όλο το Νομό. Όπως επισήμαναν οι μετέχοντες, σχεδόν το 80% των ρεμάτων έχει καθαριστεί σε πολύ καλό βαθμό -κάτι που έδειξε και η νεροποντή της περασμένης Τρίτης- ωστόσο επιβάλλεται και να επισπευσθούν οι εργασίες καθαρισμών αλλά και οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων.
Πλέον με τον “Κλεισθένη” η ευθύνη του καθαρισμού έχει περάσει πλήρως στις Περιφέρειες, ωστόσο μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα (καθυστέρηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να δώσει τις αναγκαίες εγκρίσεις, περιβαλλοντικά ζητήματα κα.) βάζουν “φρένο” στις αναγκαίες εργασίες.

Η κατάσταση ανά Δήμο

Ο αντιδήμαρχος τεχν. Γ. Ξανθουδάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μ. Τζινευράκης, ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ κ. Κ. Στεργιάννης και ο μηχανικός της τεχν. Υπηρεσίας του Δήμου Γ. Ευθυμίου αναφέρθηκαν στην κατάσταση που αφορά τα ρέματα στον Δήμο Χανίων, υποστηρίζοντας πως μένουν ακόμα να καθαριστούν ή υπάρχουν εκκρεμότητες σε μικρά τμήματα σε ρέματα στην Αγία Μαρίνα και σε ένα από τα τρία ρέματα στο Καλαμάκι. Επίσης, εκκρεμεί η διαδικασία για τη διευθέτηση του Μορώνη και χρειάζεται καθαρισμός σε μικρά χαντάκια και ρέματα στην περιοχή Τσικαλαριά – Αγ. Σαράντα και σε χαντάκια στην περιοχή της Αγιάς. Τέλος, η Περιφέρεια θα αναλάβει τον καθαρισμό του Κλαδισού ποταμού από τον κόμβο προς τα νότια και ο Δήμος από τον κόμβο προς τη θάλασσα.

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Για το Δήμο Πλατανιά αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γ. Μαλανδράκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Γ. Σταματάκης.. Όπως τόνισε ο κ. Μαλανδράκης ο Δήμος έχει προχωρήσει μια δημοπρασία 200.000 ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων από τον Πλατανιά μέχρι και το Κολυμβάρι η οποία όμως αναμένει ακόμα την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ειδικότερα:
• Διαπιστώνεται η ανάγκη καθαρισμού του Κερίτη ωστόσο στο βόρειο τμήμα του από τη γέφυρα μέχρι τη θάλασσα υπάρχει θέμα καθώς είναι χαρακτηρισμένος ως υγροβιότοπος. Η Π.Ε. Χανίων δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε εργασίες καθαρισμού στο τμήμα του ποταμού νότια της γέφυρας (περιοχή Lidl).
• Ρέματα πρώτης προτεραιότητας αποτελούν ο Σπηλιανός και ο Ροδωπιανός και ο Δήμος έχει ζητήσει από την Π.Ε. Χανίων να συμβάλει στον καθαρισμό του.
• Υπάρχει ανάγκη για διευθέτηση και καθορισμό του Γερανιώτη.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος Θ. Σταθάκης υπάρχει θέμα στην εκβολή τριών ποταμών (Κακοπέρατος, Τυφλός, Καμαριανός) καθώς η Περιφέρεια καθάρισε τμήματα των ποταμών αυτών στην ενδοχώρα όχι όμως στο παραλιακό τμήμα του.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε διάφορα ρέματα του Σελίνου τα οποία και καθαρίστηκαν.

ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
«Οι καθαρισμοί των ρεμάτων που είχαν γίνει το 2015 στον Αποκόρωνα από την Π.Ε. Χανίων κράτησαν τον Δήμο μας » ανέφερε ο δήμαρχος Χ. Κουκιανάκης, που συμμετείχε στη σύσκεψη μαζί με τον ειδικό του σύμβουλο Ν. Κουμάκη. Παρεμβάσεις χρειάζονται στις εξής περιοχές:
• Σε ρέματα γύρω από τις Βρύσσες καθώς η περιοχή μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα.
• Η προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια και το Πολυτεχνείο θα συμβάλλει για τον καθαρισμό του ποταμού Κοιλιάρη
• Από τον Δήμο βρίσκονται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για διευθέτηση και οριοθέτηση δύο ρεμάτων στην Αλμυρίδα, στον Καβρό αλλά και στον Περαστικό ποταμό στη Γεωργιούπολη.
Από τους μετέχοντες στη σύσκεψη συμφωνήθηκε οι Δήμοι να ολοκληρώσουν τις εργολαβίες που έχουν σε εξέλιξη, καθώς επίσης και να καταγράψουν τα ρέματα ή τους χειμάρρους, πέρα των μεγάλων ποταμών, στα οποία δημιουργούνται προβλήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα από κοινού. Στη συνάντηση πήραν μέρος και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ. Ν. Καλογερής και Κ. Κώτσογλου.

Παρέμβαση Μαλανδράκη  για τον Κερίτη

«Όταν οι πολίτες βλέπουν φορτηγά να αδειάζουν το περιεχόμενο στα ποτάμια, δεν είναι αμαρτία να βγάλουν μια φωτογραφία με το κινητό τους, να μας το στείλουν και να διερευνήσουμε και εμείς στη συνέχεια τι ακριβώς έγινε» ήταν το σχόλιο του δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη αναφορικά με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των “Χ.Ν.”.
«Γινόμαστε αποδέκτες για σωρεία απορριμμάτων όχι μόνο στην περιοχή Φουρνέ-Αλικιανός αλλά και σε άλλες περιοχές. Πρόσφατα στην περιοχή του Φουρνέ απομακρύναμε φορτηγά ολόκληρα από μπάζα, κάναμε καθαρισμούς σε Ντερέ, Καλυδωνία σε παράνομες χωματερές, στο Κολυμπάρι, στην Εθνική οδό. Έχουμε κάνει τεράστιες παρεμβάσεις και αναφέρομαι στις τελευταίες. Αν οι πολίτες μας κάνουν καταγγελίες και μας φέρουν φωτογραφίες θα μπορούμε και εμείς να τους καταγγείλουμε στην αστυνομία με συγκεκριμένα στοιχειά» είπε ο κ. Μαλανδράκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.