Μουσείο Τυπογραφείας

Μ. Ζορμπά: Το φρούριο Ιτζεδίν δεν μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο

Ένα δέντρο ελιάς, σύμβολο της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των λαώ, φύτεψαν τη δεκαετία του '50 οι κρατούμενοι στις φυλακές Καλαμίου, στο κέντρο του αύλειου χώρου του Φρουρίου ΙτζεδίνΤο φρούριο Ιτζεδίν δεν συμπεριλαμβάνεται στα μεταβιβαζόμενα στο Υπερταμείο ακίνητα όπως αναφέρει σε απάντησή της, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, Θανάσης Παφίλης και Σταύρος Τάσσος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορπά.

Όπως αναφέρει η σχετική απάντηση της Υπουργού, το φρούριο «υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002, στο οποίο αναφέρεται ότι «Το φρούριο Ιτζεδίν ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.). Αποτελεί Δημόσιο Ακίνητο με ΑΒΚ 3547 σύμφωνα με το Βιβλίο Καταγραφής που διατηρεί η Κτηματική Υπηρεσία Χανίων του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. Κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης στον κατάλογο των μεταβιβαζόμενων προς την ΕΕΣΥΠ/ΕΤΑΔ ακινήτων χωρικής αρμοδιότητάς μας, όπως διαλαμβάνονται υπό ΚΑΕΚ στην υπ’ αρ. 86/18.06.2018 διυπουργική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ (ΦΕΚ 2317/Β/19.06.2018), διαπιστώθηκε ότι το φρούριο Ιτζεδίν δεν συμπεριλαμβάνεται στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.
Το φρούριο, υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002, στο οποίο αναφέρεται ότι «ο κύριος ή νομέας μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας σύμφωνα και με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41. Αν ο κύριος ή ο νομέας αδρανεί, την ίδια υποχρέωση έχει ο κάτοχος, ο οποίος μπορεί να αναχθεί κατά του κυρίου ή του νομέα». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν. 3028/2002 «απαγορεύεται κάθε ενέργεια σε ακίνητο μνημείο, η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή, βλάβη, ρύπανση ή αλλοίωση της μορφής του»».
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρει «το φρούριο «Ιτζεδίν» στο χωριό Καλάμι Χανίων είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που έχουν συνδεθεί τόσο στενά με την ιστορία των λαϊκών αγώνων, με την αλύγιστη στάση των εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών απέναντι στη βία και τις διώξεις του αστικού κράτους τον 20ο αιώνα. έγινε τόπος κράτησης και μαρτυρίου για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1964 βασανίστηκαν στο Ιτζεδίν περίπου 400 κομμουνιστές και αντιστασιακοί, ενώ στα κελιά που κρατούνταν οι μελλοθάνατοι κομμουνιστές πριν οδηγηθούν στο απόσπασμα υπάρχουν ακόμα χαραγμένα τα ονόματα και τα τελευταία λόγια κάποιων από αυτούς. Ως φυλακή λειτούργησε μέχρι το 1971, οπότε και έκλεισε οριστικά.
Το 1975, το υπουργείο Δικαιοσύνης παραχώρησε για χρήση το εντός του τείχους συγκρότημα του φρουρίου Ιτζεδίν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την Υπηρεσία του Ναυστάθμου Κρήτης.
Το 1986 το φρούριο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και πλέον υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού – συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης. Από το 2007 περνάει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).
Το Δεκέμβρη του 2011 η ΚΕΔ συγχωνεύθηκε με την (τότε) εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» λαμβάνοντας την επωνυμία ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), ενώ πρόσφατα πέρασε στο υπερταμείο με την ενσωμάτωση του ΕΤΑΔ στο οποίο ανήκει σήμερα.
Στον ιστορικό αυτό τόπο, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά εργασία συντήρησης και η αλμύρα της θάλασσα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την άσχημη κατάσταση και να κάνει άμεσα αναγκαίες τις εργασίες αποκατάστασης. Επιπλέον, ένας χώρος που θα μπορούσε να είναι επισκέψιμος σε εργαζόμενους και μαθητές, σε τουρίστες από όλο τον κόσμο για να διαδίδεται η ιστορική μνήμη, σήμερα αφήνεται στην τύχη του.
Η αρχιτεκτονική και η ιστορία του κτιρίου είναι ικανές για να χαρακτηριστεί και να αξιοποιηθεί ως μνημείο. Μάλιστα, αυτό το κτίριο έχει εμπνεύσει και τον κόσμο της τέχνης. Εκεί γυρίστηκαν από τον Παντελή Βούλγαρη σκηνές της ταινίας του «Τα πέτρινα χρόνια»

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος υπουργός
-Τι μέτρα θα πάρει ώστε να φύγει το φρούριο από το υπερταμείο και να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη του κράτους ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, ώστε να μπορεί να αξιοποιείται από το λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου»

Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση του ΥΠΠΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.