Μουσείο Τυπογραφείας

Λουκία Καλλιγιάννη: «Ευρώπη της ειρήνης, των λαών, της δημοκρατίας»

Ξεκινώντας, θα ήθελα να μας αναφέρετε τους λόγους που σας ώθησαν να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές; Τι ξεχωρίζει αυτή την προσπάθεια από τις υπόλοιπες λεγόμενες “αντιμνημονιακές” ομάδες;
Οπως ίσως γνωρίζετε, είμαι ιδρυτικό μέλος της Λαϊκής Ενότητας. Τον Αύγουστο του 2015 μετά την υπογραφή του μνημονίου Τσίπρα που πέρασε στη Βουλή με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ιδρύσαμε τη Λαϊκή Ενότητα. Δεν μπήκαμε στη Βουλή για ελάχιστες ψήφους.
Ακολούθησε μια τετραετία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, και επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα και τη λαϊκή περιουσία. Αντιστάθηκα αυτά τα χρόνια, έμπρακτα, μαζί με άλλους, στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο είναι συνέχεια αυτής της προσπάθειας σε ένα άλλο επίπεδο.
Τώρα σε τι ξεχωρίζουμε από άλλες αντιμνημονιακές συλλογικότητες. Σας λέω ευθέως ότι θεωρώ σοβαρή ευθύνη το γεγονός ότι δεν κατεβαίνουμε στις ευρωεκλογές σε κοινό μέτωπο όλων των συνεπών πατριωτικών, δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων. Είναι δυστυχώς η λογική των μικρομάγαζων που καθόλου δεν ωφελεί το λαό μας. Μια βασική διαφορά μας λοιπόν είναι ότι εμείς υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους την ανάγκη της δημιουργίας ενός τέτοιου μετώπου μακριά από ηγεμονισμούς και ανταγωνισμούς που βλάπτουν το λαό μας. Δεν το καταφέραμε πριν τις ευρωεκλογές ελπίζω να γίνει πραγματικότητα πριν τις βουλευτικές.

• Ως υποψήφια ευρωβουλευτής, ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή;
Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχή πως άλλο πράγμα είναι η Ευρώπη και άλλο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δικό μας όραμα για την Ευρώπη είναι μια Ήπειρος της ειρήνης, των λαών, της δημοκρατίας. Σ’ αυτή την Ευρώπη η χώρα μας θα είναι ισότιμος εταίρος και όχι η χώρα της σφαλιάρας που είναι σήμερα. Τίποτε απ΄ αυτά δεν εκφράζει η σημερινή ΕΕ. Και η χώρα μας έχει μεταβληθεί σ’ ένα προτεκτοράτο που η κυβέρνησή του περιμένει έγκριση από τους επικυρίαρχους για κάθε απόφασή της.
Τι δημοκρατική νομιμοποίηση έχουν, όμως, οι γραφειοκράτες των Βρυξελών που αποφασίζουν για τις τύχες μας; Με ποια νομιμοποίηση εκβιάζουν χώρες και λαούς; Και το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο που αποτελείται από εκλεγμένους από το λαό αντιπροσώπους λίγες δυνατότητες έχει να καθορίσει πράγματα. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ ούτε πιστεύουμε ότι μπορεί να καλυτερέψει. Χρειάζεται ανατροπή αυτής της Γερμανοκρατούμενης Ένωσης.
Η άποψη μας αυτή δεν μας εμποδίζει, αξιοποιώντας και το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου να εργαζόμαστε για την Ειρήνη και τα Λαϊκά συμφέροντα και σ’ αυτό το επίπεδο. Το απόδειξε με τη στάση του αυτά τα χρόνια ο Ν. Χουντής πανταχού παρών στις λαϊκές κινητοποιήσεις αλλά και ανακηρυγμένος ως ο πλέον δραστήριος στα θέματα του περιβάλλοντος Ευρωβουλευτής.

•Τα τελευταία χρόνια, η ακροδεξιά φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Πόσο κρίσιμες είναι οι επερχόμενες Ευρωεκλογές για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου;
Η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος διότι, δυστυχώς, χάρις στην ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής αριστεράς, αφέθηκε να προβάλλεται ως εκφραστής της λαϊκής αγανάκτησης απέναντι στην ΕΕ. Είναι τραγικό ότι η Λεπέν ή ο Σαλβίνι δυναμώνουν στις χώρες που υπήρξαν ιστορικά και μαζικότατα κομμουνιστικά κόμματα καταδικασμένα τώρα στην ανυπαρξία. Στην ανερχόμενη ακροδεξιά δεν μπορούν να προβάλλουν ουσιαστική αντίσταση, δυνάμεις που υπερασπίζονται τη σημερινή ΕΕ. Προβάλλουν το μπαμπούλα της ανόδου της ακροδεξιάς αυτοί που με τις πολιτικές της λιτότητας την τροφοδοτούν.
Για την ανάσχεση της είναι αναγκαία η από τα αριστερά αμφισβήτηση της ΕΕ. Δεν επιτρέπεται να χαρίζουμε στην ακροδεξιά, ή πολύ χειρότερα να χαρακτηρίζουμε ως ακροδεξιό τον πατριώτη που προσπαθεί να αντισταθεί στην ισοπέδωση της χώρας μας

• Μεταναστευτική κρίση, προσφυγικό, περιβάλλον, οικονομική κρίση… Η Ε.Ε. έρχεται αντιμέτωπη με πολλά και σημαντικά ζητήματα. Πιστεύετε ότι χρειάζεται ανατροπή στις έως τώρα πολιτικές της Ενωσης και σε ποιο βαθμό είναι εφικτή;
Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το προσφυγικό. Όταν βομβαρδίζουν, διαλύουν κράτη, θυμηθείτε την τύχη του Ιράκ, της Λιβύης ή της κοντινής μας Γιουγκοσλαβίας, αφαιμάσσουν ολόκληρες χώρες δεν μπορούν να σταματήσουν τα ρεύματα των απελπισμένων που φεύγουν για να σωθούν. Ψάχνουν πρόθυμους να κάνουν τις χώρες τους αποθήκες απελπισμένων. Έτσι έγινε η Ελλάδα. Θυμάστε πρόσφατα που με μια ψεύτικη πληροφορία έτρεξε κόσμος και κοσμάκης στα σύνορα για να φύγει;
Η ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με τους δαίμονες που απελευθέρωσαν οι πολιτικές της. Το κακό είναι ότι το λογαριασμό δεν τον πληρώνουν αυτοί που προκάλεσαν τις κρίσεις που αναφέρατε, αλλά οι λαοί.
Προφανώς οι πολιτικές της λιτότητας, οι πολιτικές της δικτατορίας των τραπεζών, οι πολιτικές της αφαίμαξης των λαών πρέπει να ανατραπούν. Προσπαθούμε να συμβάλουμε σ’ αυτό με τις μικρές προς το παρόν δυνάμεις μας.

•Σε τοπικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Τι είναι αυτό που ευελπιστείτε να διεκδικήσετε για την Κρήτη μέσα από τη συμμετοχή σας στο Ευρωκοινοβούλιο;
Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος. Με δυνατότητες ανάπτυξης και με βαριά Ιστορία. Αυτός ο τόπος κινδυνεύει σήμερα από τους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ & του ΝΑΤΟ. Οι συμπατριώτες μας πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο που φέρνουν τόσο οι ξένες βάσεις όσο και, πολύ περισσότερο, τυχόν επέκτασή τους.
Το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι η Ειρήνη. Για να ζουν τα παιδιά μας. Χρειαζόμαστε και την ανάπτυξη για να τα βλέπουμε κοντά μας και όχι στην οθόνη του scype. Ανάπτυξη χωρίς ανεξαρτησία δεν βλέπω. Γιατί για την ανάπτυξη θέλουμε και τα αεροδρόμιά μας και τα λιμάνια μας πίσω αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των ενεργειακών μας αποθεμάτων, προς όφελος της Ελλάδας με όρους που θα προκύψουν από διαπραγμάτευση με τις εξορυκτικές εταιρείες. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την μετατροπή της γεωργίας σε βιολογική που θα δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, σε συνδυασμό με την άριστη κτηνοτροφία. Η μεταποιητική οικονομία σε συνεταιριστική δομή θα εγγυάται την διάθεση των Κρητικών προϊόντων έξω από το νησί και στο εξωτερικό.
Αλλά είπαμε η Κρήτη έχει βαριά Ιστορία. Στην πορεία των αιώνων τα βάζαμε πάντα με υπέρτερες δυνάμεις.
Τώρα όσο αφορά το προσωπικό επίπεδο που είπατε, εμένα μου αρκεί να πω πως έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι σ’ αυτή την προσπάθεια με την παρουσία μου.

1 σχολιο

  • [Μαρία Μπολανάκη Ροδόπης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Καλή επιτυχία!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.