Μουσείο Τυπογραφείας

ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Λυτρωτικά βαδίσματα

Ούτε άλλο ένα καλό βιβλίο ούτε άλλος ένας δίκαιος έπαινος στον ακούραστο  πνευματικό πατέρα Ιγνάτιο… αλλά μια αγαπητική αφορμή από τις τόσες που μας μας δίδει… Να μεθέξομε σε όμορφες σκέψεις και να προβληματισθούμε:
Ο πολυβραβευμένος σεβαστός φίλος Αρχιμανδρίτης και εκλεκτός συνάδελφος Λυκειάρχης π. Ιγνάτιος με τον τίτλο του νέου βιβλίου “ΛΥΤΡΩΤΙΚΑ ΒΑΔΙΣΜΑΤΑ” μέσα στον Αλυτρωτικό μας κόσμο μας δίδει μια εν τω κόσμω πορεία.
Μέσα από τα εμπνευσμένα του κείμενα δυναμωνόμαστε, οδηγούμαστε εις «νομάς σωτηρίας» πορευόμαστε και συμπορευόμαστε με τον όποιο συνάνθρωπο μας αλληλλοστηριζόμεθα με τα μάτια μας στραμμένα στον Χριστό.
….Η πιο αβέβαιη εποχή -η εποχή μας- η δυσαρμονία συμμετοχής στα καταναλωτικά αγαθά… που αλλού λείπουν τα βασικά, προ το ζην, και αλλού η κραιπάλη ασυλλόγιστης σπατάλης – η μεγαλύτερη ύβρις του ανθρώπου!
«Ο άνθρωπος της εποχής μας αρνείται να πειθαρχήσει στο «πρέπει». Η αμφιβολία και η άρνηση έχουν πάρει σχεδόν ολοκληρωτικά την θέση της πίστεως και της παραδοχής…Δεν θέλει να πιστέψει, μεγάλη μερίδα τώρα σημερινών ανθρώπων, πως αληθινά ελεύθερος δεν είναι εκείνος που κάνει ό,τι θέλει αλλά εκείνος που μπορεί να κυβερνά τον εαυτό του…
«Και ότι σήμερα περνάμε κρίση, αυτό οφείλεται στο ότι πιστέψαμε  στους άπιστους και στο ότι δεν πήραμε την πίστη ως σωτήρια δύναμη για μάς και για τον κόσμο και υποστείλαμε την σημαία της πίστεως»…». «Η νέα εποχή μας γεμίζει αγωνία.
Τιμή μεγάλη και μεγάλο επίσης το προνόμιο σ’εκείνους που δημιουργούν και προσφέρουν σε μια κρίσιμη καμπή όπως η δική μας»
Ο άνθρωπος της εποχής μας με το υλόφρονα ζήλο και την υλιστική αλαζονεία, δεν κοιτάζει προς τον ουρανό… βιώνει με ό,τι αυτό συνεπάγεται,  με την παγκοσμιοποίηση ραγδαία κοινωνική αλλαγή».- Πόσο ευθύνεται και πόσο ν’αντέξει λοιπόν ο σημερινός άνθρωπος;
Όμως ο λόγος του Θεού είναι πάντοτε επίκαιρος, πάντοε αναγκαίος, γιατί ως λόγος του Θεού τρέφει πνευματικά, ανακαινίζει, παιδαγωγεί εν Χριστώ και οδηγεί σε οδούς σωτηρίας.
Με την ευκαιρία της Μεγάλης τεσσαρακοστής, την σταυραναστάσιμη αυτή περίοδο δίνει την δυνατότητα το βιβλίο να προβληματιστούμε όχι μόνο σε θέματα όπως η νηστεία και η προσευχή  αλλά και σε μια πνευματικότερη αναζήτηση στις ζωηφόρες πηγές  της ορθόδοξης πίστης και ζωής
«Η ταπείνωση και η μετάνοια  ορίζουν την ανοδική πορεία- Η χαρμολύπη γίνεται θερμότης, τα δάκρυα θησαυρός ιεράς σιωπής και την ύπαρξη μας κατακλύζει η  άφατη αγαλλίαση( Δαβίδ ψαλμ.83,2)
Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός Ωστόσο αν έχομε πίστη όπως προαναφέραμε ( Ματθαίου7 και 9,23) και πράγματι πιστεύομε στο Χριστό»  «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι»
Αυτό που ιδιαίτερα μου αρέσει στα βιβλία του πατρός Ιγνατίου είναι οι τόσες πλούσιες παραπομπές -η σημαντική αναφορά σε άλλα αξιόλογα βιβλία και  σοφές σκέψεις δοκίμων συγγραφέων που για τον επιμελή αναγνώστη και ενδιαφέροντα μελετητή σημαίνει πέρα από τη χαρά της μελέτης και την δυνατότητα μιας άλλης προσέγγισης.
Γευόμεθα κάθε φορά τον ζωοποιό λόγο. Γιατί δεν έχομε ανάγκη μόνο από υλική αλλά και από πνευματική τροφή.
Στα 7 κεφάλαια του βιβλίου του Λυτρωτικά βαδίσματα, ο π. Ιγνάτιος αναφέρεται αναλύοντας τους θείους λατρευτικούς λόγους, ως έκφραση της κοινωνίας και της ενότητος εν Χριστώ»
Πώς εκφράζεται η θεία λειτουργία – Ποία η πραγματική λατρεία – Οι καρποί της θείας λατρείας κλπ
Η τεκμηρίωση της πίστης της υπομονής της αγάπης γίνεται με αναφορά σε θεμελιώδη και απαρασάλευτα χωρία των γραφών μια τεκμηριωμένη θεολογική προσέγγιση.
«Η πίστη με την υπομονή είναι οι μεγάλες δυνάμεις αντιστάσεως κάθε Χριστιανού… και σ’αυτό και σε άλλα βιβλία του,οι μαθητές του Χριστού  και άλλοι άγιοι  μαρτυρούν την αξία της πίστεως «Ει έχετε πίστιν ως κόκκον συνάπεως, ερείτε τω όρει τούτω μετάβηθι εντεύθεν εκεί, και μεταβήσεται, και ουδέν αδυνατήσει υμίν» -Η πίστις και βουνά μετατοπίζει!-
…Απλά και κατανοητά κείμενα αξίζουν να μελετώνται, και με  το άρωμα της αγάπης του Χριστού, ευωδιάζουν την ψυχή μας.
Η αγάπη και η πίστη ακόμη και στη θλίψη φέρνει την ελπίδα και την υπομονή και η υπομονή την ταπείνωση. Η αληθινή ταπείνωση οδηγεί να αισθανθούμε την γλυκύτητα του Χριστού μας και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας μας  μέσα στο Ευαγγέλιο…αυτά νοιώθουν  και όσοι διαβάζουν την όμορφη χριστιανική πνοή των λόγων του πατρός Ιγνατίου.
Ευχόμεθα  πάντα δυνατός να είναι ο πόθος να μας μεταδίδει μέσω και των γραπτών του κειμένων ο πατήρ Ιγνάτιος τον αληθινό λόγο και την αγάπη του Κυρίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.