Μουσείο Τυπογραφείας

Λύσεις προστασίας για την λίμνη της Αγιάς

Προτάσεις για την ήπια εκβάθυνση της λίμνης της Αγιάς σε μια χρονική περίοδο 4-5 ετών προβλέπει η μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που παρουσιάσθηκε στους τοπικούς φορείς το πρωί της Δευτέρας.
Η μελέτη προβλέπει ένα κόστος υλοποίησης να φτάσει τα 523.000 ευρώ και θα γίνει προσπάθεια ένταξης της στο ΕΣΠΑ. Προβλέπει μεταξύ άλλων την απομάκρυνση με απορροφητήρα και όχι βαριά μηχανήματα των φερτών υλικών στο πυθμένα της λίμνης (κυρίως άμμο). Με βάση το σχεδιασμό αναμένεται ότι μέσα σε 4-5 χρόνια θα μπορούν να απομακρυνθούν 50.000 κυβικά. Επίσης το κόψιμο των καλαμιών με το χέρι από διάφορα σημεία, την απομάκρυνση μπαζών, την ενεργοποίηση παλιών τελμάτων σε διάφορα σημεία γύρω από τη λίμνη κ.α.
Οι φορείς που μετείχαν στη σύσκεψη έκριναν ως απόλυτα ικανοποιητική τη μελέτη. Μοναδικό πρόβλημα που μπήκε στη σύσκεψη είναι η έλλειψη φορέα διαχείρισης καθώς θεωρείται ότι χωρίς Φορέα δύσκολα θα ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Κατά τη συζήτηση που έγινε σημειώθηκε πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των τοπικών φορέων. Τη μελέτη παρουσίασαν οι Πέτρος Λυμπεράκης και Μιχάλης Δρετάκης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ενώ στην σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Αντώνης Σχετάκης, εκπρόσωποι του ΟΑΚ, του Δήμου Χανίων κα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.