Μουσείο Τυπογραφείας

Λίγες μέρες αγκαλιά με τη Φύση…

Αν δεν πήγατε διακοπές με τα παιδιά σας, υπάρχει αρκετός χρόνος. Μια σύντομη παραμονή κοντά στη Φύση προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των παιδιών.
Η  παραμονή μας στη Φύση επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του εγκέφαλου μας τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, δείχνουν πρόσφατες έρευνες. Αντισταθμίζει την αρνητική επιρροή των οθονών μέχρι σε ένα βαθμό, καθώς ενισχύει την πλαστικότητα του εγκέφαλου μας.
Μια απλή παρατήρηση των συμπεριφορών των παιδιών των μεγαλουπόλεων τις πρώτες μέρες των διακοπών τους σε περιοχές έξω από τα Χανιά επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα.
Στο σημερινό σημείωμα αναφέρω μια σειρά από οφέλη που έχουν οι σύντομες ενεργητικές διακοπές στη Φύση του Νομού μας, μακριά από την επιρροή των οθονών.

Ο αφηρημένος ερευνητής
Την πρώτη μέρα των διακοπών του ο συγγραφέας του επιστημονικού εγχειριδίου “Attention in the social world” διαπίστωσε ότι η ζωή στη Φύση απαιτεί εγρήγορση, προσοχή και ετοιμότητα.
Δείτε τι έπαθε. Ετοιμαζόταν να πάει με το αυτοκίνητο του σ’ ένα κοντινό χωριό κι άρχισε να μεταφέρει τα πράγματα του στο αυτοκίνητο του. Εβαλε το σκύλο του στο πίσω κάθισμα, φόρτωσε ένα σακίδιο και έκανε όπισθεν για να βγει στο δρόμο. Τότε άκουσε ένα δυνατό κρακ. Τι είχε γίνει; Είχε αφήσει τον υπολογιστή του στο έδαφος πίσω από το αυτοκίνητο του.
Αναφέρει το περιστατικό στο βιβλίο του και το αποδίδει στην αδυναμία μας να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Σημειώνει ότι είναι ιδιαίτερα εμφανής αυτή η αδυναμία μας όταν βρισκόμαστε σε νέο περιβάλλον, με πολλά νέα στοιχεία να μη μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Εξοικειωνόμαστε σε νέα περιβάλλοντα, προσθέτουμε προκλήσεις στην καθημερινότητα μας και κάνουμε τις διακοπές μας όσο πιο  συναρπαστικές μπορούμε.

Ρίχ’ το στο γιαλό…
Ενας συγγραφέας συνήθιζε να περπατά κάθε πρωί, κατά μήκος της αμμουδερής παραλίας, δίπλα στο σπίτι του πριν αρχίσει να γράφει. Ο λόγος; Για να εμπνευστεί.
Ένα πρωί καθώς περπατούσε είδε από μακριά ένα νεαρό να κάνει κινήσεις που έμοιαζαν με χορευτικές φιγούρες…
Περίεργος άρχισε να προχωρά πιο γρήγορα για να δει τι συμβαίνει.
Πλησιάζει και διαπιστώνει ότι ήταν ένας νεαρός που δεν χόρευε, αλλά έσκυβε έπαιρνε κάτι από την άμμο και το πέταγε στην θάλασσα.
Πλησιάζει και του λέει:
«Καλημέρα. Τι κάνεις εδώ;».
«Πετάω αστερίες στην θάλασσα».
«Το βλέπω, γιατί τους πετάς όμως;».
«Κοίτα, σε λίγο ο ήλιος θα  είναι ψηλά, τα νερά θα τραβηχτούν λόγω της παλίρροιας κι οι αστερίες θα πεθάνουν αν δεν τους ρίξω στο νερό».
«Νεαρέ μου σε πληροφορώ ότι εδώ είναι 7χιλιόμετρα ακτής δεν προλαβαίνεις να τους πετάξεις όλους στην θάλασσα. Αρα αυτό που κάνεις είναι μάταιο».
Καθώς ο νεαρός τον άκουγε,  έσκυψε, πήρε από την άμμο ένα αστερία, τον πέταξε με μια κίνηση στο νερό και μετά απαντά:                                             «Δεν ήταν μάταιο για αυτόν που μόλις έριξα  στη θάλασσα».
Αυτός ο σύγχρονος μύθος έχει μια σειρά εμφανή και υπονοούμενα διδάγματα.

Στις παραλίες μας
Εμείς δεν έχομε ούτε αστερίες, ούτε παλίρροια στις ακτές μας. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να βοηθήσουμε τη Φύση με τον τρόπο μας.
Αν βρεθούμε οικογενειακά σε μια παραλία, ας κάνουμε κάτι διαφορετικό.
Αν φεύγοντας καθαρίσουμε έστω μερικά τετραγωνικά γύρω μας από τα σκουπιδάκια, αυτά δεν θα καταλήξουν στη θάλασσα.
Το φθινόπωρο βροχές και κύματα μπορεί να καθαρίσουν μια ακτή, αλλά μεταφέρουν άπειρα μικρά σκουπίδια ά στην τροφική μας αλυσίδα.
Ας προστατέψουμε τα κρινάκια της θάλασσας βάζοντας μερικά βότσαλα ή ξυλάκια γύρω τους.
Αν βρούμε αυτοσχέδιους σωρούς από πέτρες, ας τις σκορπίσουμε γύρω για να διατηρήσουμε το φυσικό περιβάλλον ανέπαφο.
Τέλος, επειδή καθαρισμός από ογκώδη απορρίμματα συνήθως δεν γίνεται στο τέλος της περιόδου, ειδοποιήσετε το Δήμο της περιοχής αν βρείτε μεγάλα ξύλα, κλαδιά, σπασμένες ομπρέλες κ.λπ.
Ολες οι παραπάνω φαινομενικά ασήμαντες δραστηριότητες ενισχύουν την παρατηρητικότητα, την προσοχή και τη μνήμη εργασίας μας.

Συναρπαστικές διακοπές
Δεν υπάρχει κοινή συνταγή για συναρπαστικές διακοπές. Κάθε παιδί θεωρεί συναρπαστικό ότι ταιριάζει στην προσωπικότητα του. Αν τα καταφέρουμε να κάνει και κάτι διαφορετικό που θα εμπλουτίσει τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του είναι κέρδος δικό του.
Δραστηριότητες απλές που θα ενισχύουν την προσοχή, την παρατηρητικότητα, τις λεπτές κινήσεις, την ισορροπία, την δημιουργικότητα είναι πολύτιμες εμπειρίες.
Αν ταυτόχρονα ευαισθητοποιηθεί στην προστασία της Φύσης το κέρδος είναι διπλό. Τα οφέλη του παιδιού τριπλασιάζονται από την σωματική άσκηση.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικές δραστηριότητες που δεν συνηθισμένες για τα παιδιά της πόλης…
• κωπηλασία με κανό ή σε σανίδα,
• σκαρφάλωμα σε δένδρα,
• παρατήρηση πουλιών με κιάλια,
• δοκιμές μαγειρέματος, ψησίματος ψωμιού, παρασκευής μαρμελάδας,
• ισορροπία σε σχοινί τεντωμένο, ιστιοπλοΐα, ιππασία,
• πότισμα περιβολιού, τάισμα κατοικίδιων,
• συμμετοχή σε τρύγο, πάτημα σταφυλιών κ.α.

Καλές μίνι διακοπές

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.