Μουσείο Τυπογραφείας

Κτήριο “φάντασμα” το Παράρτημα Παιδιών και Νέων Χανίων

Από τον σεισμό του 2013 παραμένει μη λειτουργικό, ενώ τα παιδιά συνωστίζονται σε ένα κτήριο του 1840

parartima paidionΣτο έλεος της φθοράς του χρόνου και της… αδιαφορίας της Πολιτείας έχουν εγκαταλειφθεί τα κτήρια του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2013.

Χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση του κτηρίου επιδεινώνεται

Χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση του κτηρίου επιδεινώνεται

O κίνδυνος να υπάρξει κάποια κατάρρευση είναι υπαρκτός, ενώ μετά που κρίθηκαν ακατάλληλα τα κτήρια όλες οι δραστηριότητες των παιδιών στριμώχνονται αναγκαστικά στο παλιό -πολύ μικρότερο σε έκταση- οικοτροφείο.
Τα κτήρια που “πληγώθηκαν” φιλοξενούσαν μέχρι το 2013 το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, 16 δωμάτια κοιτώνες, μαγειρεία, τραπεζαρία, εργαστήρια κεραμικής, ξυλουργικής και ραπτικής, πλυντήρια και 16 αίθουσες διδασκαλίας.
Μετά τον σεισμό καταγράφηκαν προβλήματα στη στατικότητα του κτηρίου. Κλιμάκιο του τμήματος Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών μετά που αυτοψία που πραγματοποίησε σε δύο διαφορετικές φάσεις, χαρακτήρισε το κτήριο “κίτρινο”, δηλαδή μη λειτουργικό αλλά επισκευάσιμο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ο “Γολγοθάς” των ανθρώπων του Παραρτήματος στην προσπάθειά τους να βρεθούν τα κονδύλια να επισκευαστεί το κτήριο.
«Υπάρχει νόμος που λέει ότι εφόσον η ζημιά προκλήθηκε από σεισμό το κράτος είναι υποχρεωμένο να επιδοτήσει το 70% της αποκατάσταση των ζημιών. Πληρώσαμε ένα μηχανικό και κάναμε μια μελέτη την οποία και αποστείλαμε στο Υπουργείο τώρα και και πάνω από 1 χρόνο», σημείωσε ο προϊστάμενος του Κέντρου Μιχάλης Κονταξάκης και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε πριν από περίπου 2 μήνες ζητώντας την τροποποίηση της μελέτης, την οποία και έκανε στη συνέχεια το Κέντρο. Έκτοτε -τόνισε ο κ. Κονταξάκης- δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Στο μεταξύ, τα 23 παιδιά που φιλοξενεί το Κέντρο είναι αναγκασμένα να συνωστίζονται στο παλιό κτήριο που κατασκευάστηκε το 1840, ενώ υποχρεωτικά, λόγω έλλειψης χώρου, χρησιμοποιείται από το ακατάλληλο κτήριο το δωμάτιο που λειτουργούν τα πλυντήρια.
«Η ζημιά που προκλήθηκε από τον σεισμό μας έφερε τεράστια προβλήματα. Φανταστείτε ότι τώρα σε μια αίθουσα, χωρισμένη με ντουλάπες, διαβάζουν 23 παιδιά με κάποιους εθελοντές. Μια κουβέντα να πει το κάθε παιδί καταλαβαίνετε τι γίνεται. Χώρια που τον χειμώνα αναγκάζονται τα παιδιά να στριμώχνονται μέσα γιατί δεν έχουμε κανένα στεγασμένο χώρο για να παίξουν», επεσήμανε ο κ. Κονταξάκης.

• Το 2013 το καινούριο κτήριο του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων παθαίνει σοβαρές ζημιές από σεισμό.
• Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών το χαρακτηρίζει επισκευάσιμο αλλά μη λειτουργικό.
• Εκπονείται μελέτη δωρεάν από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) για την αποκατάσταση και ανακαίνισή του. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 246.000 ευρώ.
• Η Πολιτεία σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών κατά 70%. Η μελέτη όμως του ΟΑΚ δεν γίνεται αποδεκτή και το Παράρτημα αναθέτει σε ιδιώτη μηχανικό να εκπονήσει μελέτη μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών. Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 100.000 ευρώ.
• Η μελέτη έχει υποβληθεί στο Υπουργείο πάνω από ένα χρόνο τώρα αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση ακόμα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.