Μουσείο Τυπογραφείας

Κριτές του Ευρωπαϊκού θιάσου

Οι σημερινοί ηγέτες της Ευρώπης, δυστυχώς, δεν έλαβαν υπ’ όψει τους αυτά, που επεσήμαναν οι προκάτοχοί τους, οι οποίοι σαν τους κριτές στον στίβο χτυπούσαν το καμπανάκι να ενημερώσουν αγωνιζόμενους και πλήθος, ότι φθάνει η ώρα του τελευταίου γύρου, όπου θα συντελεσθεί η μετάλλαξη της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Εκείνοι που πραγματοποίησαν το Ευρωπαϊκό όραμα με το να φτιάξουν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) αν ζούσαν θα ’πρεπε να έβαζαν βέτο στους σημερινούς ηγέτες, που ενώ βλέπουν ότι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα σείεται εκ θεμελίων, επιμένουν για την καταστολή της κρίσης άλλοι με σκληρή λιτότητα και πολιτική ύφεσης και άλλοι με ασυγχώρητη αδράνεια.
Ο σοσιαλδημοκράτης Χέλμαντ Σμιτ καγκελάριος της Γερμανίας “αδειάζοντας” σχεδόν όλους όσοι ηγούντο των ισχυρών κρατών – μελών της Ευρώπης είχε προφητεύσει, ότι «η κρίση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή, αν υπήρχε έστω και ένας στην Ευρώπη που να είχε μια συνολική θέαση σε καμιά εικοσαριά προβλήματα, που ενσκύπτουν. Ομως δεν έχουμε τούτη τη στιγμή μια προσωπικότητα τέτοιου κύρους».
Αλλοι ηγέτες που απεχώρησαν, πριν ξεσπάσει η κρίση, έθεσαν ξεκάθαρα θέμα αν και κατά πόσον όλα όσα συμβαίνουν στην Ε.Ε. βρίσκονται υπό του μανδύα δημοκρατικής νομιμότητος. Ο Τόνυ Μπλερ είχε δηλώσει από τον Αύγουστο 2012 ότι «ανησυχεί βαθειά» για το μέλλον της Ευρώπης, «αν η χώρα του επιλέξει με δημοψήφισμα, να εγκαταλείψει την ΕΕ», ότι «η κρίση στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει σε μεγάλη πολιτική αλλαγή», προσθέτοντας πως «αν μεταφερθούν και άλλες εξουσίες στην ΕΕ, τότε θα πρέπει να ενισχυθεί η δημοκρατική της νομιμότητας». Με νέες εξουσίες ενισχύονται τα όργανα της Ε.Ε. σχεδόν αυτεπαγγέλτως κατά τρόπον ώστε να επαληθευθούν οι φόβοι του Τόνυ Μπλερ, ότι «οι άνθρωποι δεν θα συμφωνήσουν με την κατάργηση του έθνους – κράτους». Κατάφεραν, ωστόσο, να γίνει ανακύκλωση της διεθνούς οικ/κης κρίσης μέσα στην Ευρώπη που αποκλείεται ν’ αντιμετωπισθεί χωρίς θεσμικές αλλαγές.
Ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ μέλος της “ομάδας σοφών” της Γερμανικής κυβέρνησης και σύμβουλος της Μέρκελ είχε διαπιστώσει απ’ τον Αυγ. 2012, ότι «η Ευρωζώνη οδεύει σε πολύ σοβαρή ύφεση, ότι ήρθε ο καιρός για δράση, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε». Τώρα παραδέχεται, ότι «στην Ελλάδα επιβλήθηκε μια υπερβολική δόση λιτότητας». Κάνοντας αυστηρή κριτική για τη συνεχιζόμενη απ’ τους δανειστές σκληρή λιτότητα, που καταστρέφει κάθε προοπτική ανάπτυξη, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «θα ήταν μοιραίο να βγει η Ελλάδα απ’ το ευρώ… το θέμα βρίσκεται υπό έλεγχο… και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται εικασίες εξόδου απ’ την Ευρωζώνη…».
Βλέπουν ότι το ευρωπαϊκό κατεστημένο ταρακουνιέται. Λένε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ανταγωνιστικές δομές. Αντί, λοιπόν να τη βοηθήσουν ν’ αλλάξει, την υποβάλλουν διαρκώς στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων από φόρους και περικοπές δαπανών, πράγμα απαγορευτικό, να μπει σε κάποιον αναπτυξιακό ρυθμό. Δεν καταλαβαίνουν, ότι κρίση που έχει διαβρώσει την Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνον μέσα από θυσίες και πολιτικές αλλαγές. Αλλά το ιερατείο των Βρυξελλών ούτε θυσίες θέλει να υποστεί ούτε πολιτικές αλλαγές είναι διαθετημένο να κάνει.
Οσο για μας εδώ που φθάσαμε…. “αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων”!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.