Μουσείο Τυπογραφείας

Κρυφοί κίνδυνοι πίσω από το… βρεγμένο κρεβάτι

panelΗ σωστή ενημέρωση παιδιάτρων και γονέων είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των διαταραχών ούρησης στην παιδική ηλικία. Αυτό επισημάνθηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της 7ης επιστημονικής συνάντησης του Τμήματος Ουροδυναμικής, Νευρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (ΟΝΟΓΟ) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Oι εργασίες ξεκίνησαν χθες στο Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ) στο παλιό λιμάνι και θα συνεχιστούν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ). Η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.45 μ.μ.. «Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που λέγαμε ότι το παιδί που βρέχεται πάνω του, τη μέρα ή τη νύχτα, ή που έχει συχνοουρία αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα » ανάφερε ο χειρούργος παιδοουρολόγος Γεώργιος Ζουπάνος που μίλησε στο στρογγυλό τραπέζι για τα προβλήματα στην παιδική διούρηση. «Υπάρχουν και στα παιδιά λειτουργικά προβλήματα της ουροδόχου κύστης που εκφράζονται με απώλειες ούρων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας (ενούραση) η επίσης με συχνοουρίες και ξαφνικά τρεξίματα στην τουαλέτα. Αυτά δεν είναι ποτέ ψυχολογικά και αν αφήσουμε να εξελιχθούν δημιουργούνται προβλήματα στον μυ της ουροδόχου κύστης που φέρνουν τις ουρολοιμώξεις και φτάνουμε και στον κίνδυνο της νεφρικής λειτουργίας των παιδιών» τόνισε ο κ. Ζουπάνος, υπογραμμίζοντας τη σημασία να μεταλαμπαδευτεί στον κόσμο των παιδιάτρων αλλά και των γονιών πως « πρέπει να ασχολούμαστε από πολύ μικρές ηλικίες με τα λειτουργικά αυτά προβλήματα που φτάνουν στις ουρολοιμώξεις και καταστρέφουν τα νεφρά των παιδιών. Η αντιμετώπιση τους γίνεται μόνο με φαρμακευτικά σκευάσματα που ρυθμίζουν την λειτουργία της κύστης. Και βλέπουμε πως μέσα σε 1-2 εβδομάδες το παιδί σταματάει να βρέχεται πάνω του, και να τρέχει συνέχεια στην τουαλέτα».

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στην πολύ μεγάλη συμμετοχή ουρολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναφέρθηκε ο κ. Ευάγγελος Σπυρόπουλος πρόεδρος του τμήματος ΟΝΟΓΟ. «Πρόκειται για μια κορυφαία επιστημονική εκδήλωση για τους γιατρούς της ουρολογίας, της γυναικολογίας, της νευρολογίας, γενικούς παθολόγους, παιδιάτρους, παιδοουρολόγους. Φέτος έχουμε 32 Έλληνες ομιλητές και 6 Ευρωπαίους και μάλιστα εκπροσώπους κορυφαίων ενώσεων ανάλογων της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας» είπε ο κ. Σπυρόπουλος. Ο γραμματέας της ΟΝΟΓΟ κ. Ιωάννης Τσίμαρης υπογράμμισε από τη μεριά του πως στην επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και σεμινάριο νευροουρολογίας για την αντιμετώπιση νευρολογικών ασθενών. «Στο τακτικό ιατρείο από αυτήν την ομάδα θα μπορούν να προσέλθουν νευρολόγοι για να ανταλλάξουμε απόψεις και να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών» είπε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.