Μουσείο Τυπογραφείας

Κράτος – λάφυρο

«Η προσπάθειά μου όπως οργανώσω την Ελλάδα εις συγχρονισμένον κράτος απεδείχθη ως καθ’ υπερβολήν αισιόδοξος» έλεγε το 1934 ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε ηλικία 70 ετών.
Από τότε μέχρι σήμερα φαντάζει ωραίο να διαβάζουμε αυτά τα λόγια, αλλά δεν αισθανόμαστε καθόλου περήφανοι γι’ αυτά.
Τα πράγματα είναι τόσο απλά.
Αλλο διοικώ ένα σύγχρονο κράτος κι άλλο κάνω διαρροές από τα ΜΜΕ.
Και είναι τόσο απλά,γιατί ακόμη και σήμερα το θεμελιώδες ερώτημα επιβίωσης είναι το πώς το κράτος θα πάψει να είναι λάφυρο ή “το αμπέλι του Τσαλδάρη” που έλεγε και ο Βενιζέλος.
Διότι το “αμπελάκι τους” καλό είναι και χρήσιμο για την αντιπολιτική.
Βλέπετε, βιώνετε κάθε μέρα τη στυγνότητα της εμπειρίας από την αναποτελεσματικότητα και τον πελατειασμό ενός κράτους που εργαλειοποιείται καθ’ εκάστην ανάλογα με τα μικροκομματικά συμφέροντα.
Μας παίζει “κατενάτσιο” η Ιστορία ή μια κωμωδία παρεξηγήσεων που δεν γελά κανείς πια.
Και τα δύο…

1 σχολιο

  • [Καγιαλές] ~ ~ ~ Απάντηση

    Αξιότιμε κύριε,δυστυχώς για την πατρίδα μας αυτή είναι η εικόνα της και αν δεν επιστρέψει στην γή κατεβαίνοντας από τα σύννεφα του σουρεαλισμού εξηγώντας στους πολίτες τον δύσκολο δρόμο της αρετής(πάλι αυτοί οι πρόγονοι μας έχουν δίκιο),όπου δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί,αλλά μόνο πραγραμματισμός ,ανάπτυξη,νέες θέσεις εργασίας και στρώσιμο στην δουλειά.Στην μνήμη μου έρχεται το γνωστό επεισόδιο στην αρχαία Κόρινθο,όταν η πόλις ήταν σε πολιορκεία και οι πάντες εργαζόταν για τα αμυντικά της τείχη κλπ.ο Διογένης γέρος και ανήμπορος κυλούσε πέρα-δώθε το πυθάρι του θέλοντας δείξει ότι και αυτός προσφέρει στο κάλεσμα της πατρίδας του.Με όσα συμβαίνουν γύρω μας πρέπει τάχιστα να σοβαρευτούμε και αντί να συνεχίσουμε αμέριμνη την παραγωγή κουτόχορτου,να επιδωθούμε στην ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας (οικονομικών,γεωστρατηγικών,γεωπολιτικών)και στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων,ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα,όπου διαθέτουμε υψηλή ποιότητα και πρέπει επιτέλους αντί σαχλαμαρολογίας να δωθεί η μάχη για την επικράτηση τους στις αγορές….Με εκτίμηση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.